Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Υπεραισιοδοξία λόγω των μετωπιαίων λοβών

Για κάποιους ανθρώπους «το ποτήρι μοιάζει πάντα μισογεμάτο», παρά τις αντιξοότητες της ζωής, με αποτέλεσμα να παραμένουν σταθερά αισιόδοξοι για το μέλλον, ακόμη κι όταν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις για το αντίθετο. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, στο ότι ο εγκέφαλός τους είναι έτσι δομημένος, που συστηματικά απορροφούν μόνο εκείνες τις πληροφορίες, οι οποίες ενισχύουν τις ήδη θετικές προκαταλήψεις τους.
Οι ερευνητές του Κέντρου Νευροαπεικόνισης του University College του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τη δρα Τάλι Σάροτ και τον καθηγητή Ρέι Ντόλαν, σε συνεργασία με τονΚρίστοφ Κορν της Σχολής για το Νου και τον Εγκέφαλο του Βερολίνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Nature Neuroscience», πιστεύουν ότι σε αυτή την «προκατειλημμένη» διάρθρωση και λειτουργία των μετωπιαίων λοβών οφείλεται ότι οι προβλέψεις μερικών ανθρώπων για το μέλλον συχνά είναι παράλογα και μη ρεαλιστικά αισιόδοξες.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι η αδυναμία μερικών ανθρώπων να επεξεργαστούν αντικειμενικά τις πληροφορίες που δέχονται έχει να κάνει με σφάλματα στον τρόπο επεξεργασίας των δεδομένων στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές παρουσίασαν σε 19 εθελοντές μια σειρά κοινών αρνητικών συμβάντων (διαζύγιο, κλοπή αυτοκινήτου, εκδήλωση σοβαρής ασθένειας κ.λπ.), τους ζήτησαν να εκτιμήσουν τις πιθανότητες να συμβεί σε αυτούς κάτι τέτοιο και παράλληλα μελετούσαν τη δραστηριότητα στον εγκέφαλό τους με μαγνητική λειτουργική τομογραφία (fMRI).

Όπως διαπιστώθηκε, ο εγκέφαλος, διαλέγει τις πληροφορίες που θα «ακούσει» και τις υπόλοιπες τις αγνοεί. Όσο πιο αισιόδοξος είναι ήδη κάποιος, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να επηρεαστεί από αρνητικές πληροφορίες για το μέλλον. Όταν οι πληροφορίες είναι θετικές, παρατηρείται μεγαλύτερη δραστηριότητα στους μετωπιαίους λοβούς, που σχετίζονται με την επεξεργασία των σφαλμάτων. Όταν, όμως, οι πληροφορίες είναι αρνητικές, οι πιο αισιόδοξοι έχουν τη μικρότερη δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου, ενώ αντίθετα οι πιο απαισιόδοξοι εμφανίζουν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα.

Πηγές: ΑΠΕ, BBC
Επιμέλεια: Σ. Δαματόπουλος

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου