1η Ανακοίνωση
2ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας
Βέροια – Νάουσα, 23-25 Απριλίου 2010
«Ψηφιακές και Διαδικτυακές Εφαρμογές στην Εκπαίδευση»
Οι παρακάτω ενώσεις εκπαιδευτικών:
- Παράρτημα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Ημαθίας,
- Πανελλήνια Ένωση εκπαιδευτικών για τις Φυσικές Επιστήμες «Μιχάλης Δερτούζος»,
- Ελληνική Ένωση για την Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση» (e-Δίκτυο-ΤΠΕ-Ε)
διοργανώνουν το 2ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας με θέμα:
«Ψηφιακές και Διαδικτυακές Εφαρμογές στην Εκπαίδευση»
Το συνέδριο απευθύνεται σε νέους επιστήμονες, ερευνητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων και σε στελέχη εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Κύριος σκοπός του συνεδρίου είναι να αναδείξει τις πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών που προτείνουν ή εφαρμόζουν στη διδασκαλία καινοτόμες ή ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές πρακτικές με χρήση των Τ.Π.Ε. Επιπλέον θα γίνει μια πρώτη εκτίμηση της καινοτόμου πρωτοβουλίας του Υπ.Ε.Π.Θ. για την ενσωμάτωση των Η/Υ και του εκπαιδευτικού λογισμικού στη διδασκαλία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης («Ψηφιακή Τάξη»).
Η ειδικότερη θεματολογία περιλαμβάνει τα παρακάτω:
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:
- Εκπαιδευτικό Λογισμικό
- ΥΠΕΠΘ & Παιδαγωγικού Ινστιτούτο
- Ελεύθερο Λογισμικό- Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα
- Εφαρμογές εκπαιδευτικών
- Θέματα Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Λογισμικού
- Συνεργατικά διαδικτυακά γνωστικά εργαλεία
- Εικονικά εργαστήρια
- Μελέτες και έρευνες, σχετικά με θέματα Τ.Π.Ε στην εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
- Ελληνικό Εκπαιδευτικό Διαδίκτυο (Εκπαιδευτικές Πύλες , Σχολικές Ιστοσελίδες Α/θμιας κα Β/θμιας Εκπαίδευσης , Εκπαιδευτικά Ιστολόγια, Πλατφόρμες δυναμικού περιεχομένου, ηλεκτρονικές κοινότητες μάθησης και εφαρμογές e-Learning)
- Εκπαιδευτική Ρομποτική
- Θέματα σχολικών εργαστηρίων Πληροφορικής και εφαρμογών υπολογιστών (υλοποιήσεις σε επίπεδο υλικού και λογισμικού)
- Microcomputer Based Laboratories
- Προτάσεις διδασκαλίας με χρήση ΤΠΕ
- Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη διδακτική αξιοποίηση των ΤΠΕ
- Κοινωνικές και παιδαγωγικές επιπτώσεις της χρήσης του διαδικτύου από τους νέους.
Kατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν κεντρικές ομιλίες, workshops (εργαστήρια), tutorials, προφορικές ανακοινώσεις, παρουσιάσεις αφισών και στρογγυλά τραπέζια σχετικά με τη θεματολογία του συνεδρίου που θα πλαισιώνονται από παράλληλες συνεδρίες ειδικοτήτων.
Παράλληλα σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την αξιέπαινη πρωτοβουλία της οργανωτικής επιτροπής του 4ου Συνεδρίου Σύρου το 2007 για τη βράβευση των καλύτερων σχολικών ιστοσελίδων, προχωρώντας στον 4ο κατά σειρά διαγωνισμό.
Τονίζεται ότι θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε ζητήματα της εκπαιδευτικής πράξης με τη διεξαγωγή μεγάλου αριθμού εργαστηριακών δραστηριοτήτων, για τις οποίες οι συμμετέχοντες σύνεδροι θα πρέπει να προεγγραφούν (λεπτομέρειες σε επόμενη ανακοίνωση).
Στους συνέδρους θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης, βιβλίο περιλήψεων, τα πρακτικά του συνεδρίου σε ηλεκτρονική μορφή καθώς και οπτικοί δίσκοι με το εκπαιδευτικό λογισμικό που θα παρουσιαστεί.
ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Η Οργανωτική Επιτροπή καλεί όσους/ες ενδιαφέρονται, να υποβάλουν εργασίες σχετικές με τη θεματολογία του Συνεδρίου. Για να παρουσιαστεί μια εργασία στο συνέδριο θα πρέπει να έχει θετική αξιολόγηση από 2 τουλάχιστον μέλη της επιτροπής κριτών.
Κατηγορίες εργασιών
- Εισηγήσεις – Προφορικές ανακοινώσεις
Αφορούν σε διδακτικές προτάσεις, δραστηριότητες χρήσης των ΤΠΕ, εμπειρικές μελέτες και ερευνητικές εργασίες, νέα διδακτικά περιβάλλοντα κ.ά. Το κείμενο δε θα πρέπει να υπερβαίνει τις 8 σελίδες. Χρόνος παρουσίασης 15-20 λεπτά.
- Αφίσες (posters)
Οι παρουσιάσεις αφίσας θα γίνουν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Το κείμενο δε θα πρέπει να ξεπερνά τις 4 σελίδες
- Συνεδρίες στρογγυλής τράπεζας
Παρέχεται η δυνατότητα να παρουσιαστούν εργασίες και να γίνουν ανοιχτές συζητήσεις γύρω από ένα θέμα που θα αφορά σε κάποιον από τους τομείς της θεματολογίας του συνεδρίου. Για κάθε τέτοια συνεδρία προβλέπονται 5-6 εισηγήσεις και χρόνος για συζήτηση. Χρόνος παρουσίασης 15 λεπτά. Μέγιστη χρονική διάρκεια συνεδριών στρογγυλής τράπεζας 90 λεπτά. Το κείμενο για κάθε παρουσίαση δε θα πρέπει να ξεπερνά τις 4 σελίδες.
- Παράλληλες συνεδρίες ειδικοτήτων
Παρέχεται η δυνατότητα να παρουσιαστούν εργασίες και να γίνουν συζητήσεις γύρω από θέματα που αφορούν σε συγκεκριμένη ειδικότητα εκπαιδευτικών. Η οργάνωση μιας παράλληλης συνεδρίας αναλαμβάνεται από ομάδα εκπαιδευτικών. Ορίζεται συντονιστής της παράλληλης συνεδρίας, που αναλαμβάνει να συγκεντρώνει και να υποβάλλει όλες τις εισηγήσεις των εισηγητών στην οργανωτική επιτροπή. Χρόνος παρουσίασης εργασίας 15-20 λεπτά. Προβλεπόμενη μέγιστη διάρκεια παράλληλης συνεδρίας ειδικοτήτων 4 ώρες. Το κείμενο για κάθε παρουσίαση δε θα πρέπει να ξεπερνά τις 8 σελίδες.
[σημείωση: Οι παράλληλες συνεδρίες θα διεξαχθούν σε ειδικούς χώρους που θα ορίσει εγκαίρως η οργανωτική επιτροπή]
- Εργαστήρια (tutorials & workshops)
Παρουσίαση, διδασκαλία ή επιμόρφωση σε διδακτικές προσεγγίσεις και περιβάλλοντα διδασκαλίας, σε εκπαιδευτικό λογισμικό και άλλες εφαρμογές για εκπαιδευτική χρήση. Θα διεξαχθούν αποκλειστικά σε δικτυωμένα εργαστήρια Η/Υ και θα χρησιμοποιηθούν φύλλα οδηγιών ή/και φύλλα εργασίας. Προβλεπόμενος χρόνος εργαστηριακών εργασιών: 1-3 ώρες. Οι εκπαιδευτές θα υποβάλλουν κείμενα μέχρι 4 σελίδες καθώς και τα φύλλα εργασίας ή/και τα φύλλα οδηγιών που θα χρησιμοποιήσουν.
Παρατηρήσεις
- Όλα τα υποβληθέντα κείμενα των εργασιών, που θα εγκριθούν από την επιτροπή κριτών, θα περιληφθούν στα ηλεκτρονικά πρακτικά του συνεδρίου.
- Εταιρίες λογισμικού και εκδοτικοί οργανισμοί μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις για την παρουσίαση εφαρμογών ή προϊόντων στους χώρους που θα διεξαχθεί το συνέδριο, αφού έρθουν πρώτα σε συνεννόηση με την οργανωτική επιτροπή.
- Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση της θεματολογίας του συνεδρίου κατά την υποβολή των εργασιών.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
- 1 Φεβρουαρίου 2010: Έναρξη εγγραφών – Υποβολή πλήρων κειμένων εισηγήσεων στην επιτροπή κριτών.
- 1 Μαρτίου 2010: Οριστική υποβολή κειμένων εισηγήσεων που έχουν κριθεί.
- 22 Μαρτίου 2010: Ανακοίνωση προγράμματος
- 23, 24 & 25 Απριλίου 2010: Διεξαγωγή Συνεδρίου
Λεπτομέρειες για τη διαδικασία των προεγγραφών, οι οδηγίες για τη συγγραφή και υποβολή εργασιών και οι χώροι διεξαγωγής του συνεδρίου θα αναρτηθούν εγκαίρως στον δικτυακό τόπο του συνεδρίου.
Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής
Δοδοντσής Μιλτιάδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου