Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024

Τι δείχνει έρευνα για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες/ σπάνιες παθήσεις στην υγεία

Τα συμπεράσματα της πρώτης πανελλήνιας έρευνας, αναφορικά με την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες/σπάνιες παθήσεις, παρουσιάστηκαν νωρίτερα σήμερα (2/12), σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε από την ΕΣΑμεΑ, στον χώρο The Hub Events, ενόψει της 3ης Δεκέμβρη, Εθνικής και Παγκόσμιας ημέρα ατόμων με αναπηρία.

Η έρευνα αποκάλυψε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις /με σπάνιες παθήσεις, τα μέλη των οικογενειών τους, στην αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας τους στην Ελλάδα. Σημαντικό εύρημα της έρευνας έδειξε ότι το 78% των ερωτηθέντων ατόμων με αναπηρία, χρόνια/ σπάνια πάθηση, έχει μειώσει δαπάνες για την κάλυψη των βασικών αναγκών διαβίωσης, όπως δαπάνες για τρόφιμα ή ρούχα, ώστε να καλύψει τις ανελαστικές ανάγκες υγείας του.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, στην ομιλία του, τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχουν οι επιστημονικές μελέτες σχετικά με την αναπηρία και τη χρόνια και σπάνια πάθηση στη χώρα, καθώς παρουσιάζουν σημαντικά στοιχεία και φέρνουν την πολιτεία προ των ευθυνών της: «Τα αναλυτικά αποτελέσματα και συμπεράσματα της έρευνας που προέκυψαν από και για καθεμία και κάθε έναν από εμάς, θα αποτελέσουν το κύριο συλλογικό εργαλείο για τον σχεδιασμό πολιτικών και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, πάντα με γνώμονα την κεφαλαιώδη αρχή "Τίποτα χωρίς εμάς". Με αυτή την έρευνα θέλαμε να βοηθήσουμε να γίνουν πιο κατανοητές οι θέσεις του αναπηρικού κινήματος, να βοηθήσουμε να δοθούν λύσεις πιο φιλικές και πιο κοντά στις ανάγκες του κόσμου που εκπροσωπούμε», σημείωσε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας Κωνσταντίνος Στεφανίδης, στο σύντομο χαιρετισμό του, επεσήμανε: «Η εκδήλωση αυτή συμπίπτει με την αυριανή παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, που καθιερώθηκε το 1992 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, συμβολικά, ως η μέρα που μας υπενθυμίζει την υποχρέωση υλοποίησης καθημερινών στόχων για την κατανόηση των θεμάτων που αφορούν την αναπηρία, την προώθηση των δικαιωμάτων, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και κυρίως την κινητοποίηση όλων μας για την υποστήριξη της ευημερίας και της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής δραστηριότητας». Ο κ. Στεφανίδης κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε: «Η μετατροπή της πολιτικής, σε πράξη και η παραγωγή συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, όσον αφορά στο σεβασμό και την προαγωγή των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τελικά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία, εξακολουθεί να παραμένει μία πρόκληση».

Από την πλευρά του ο Χρήστος Τριανταφύλλου, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφερε: «Ο ΠΟΥ ξέρετε πάρα πολύ καλά, και από τα βασικά μας ας το πούμε συνθήματα, είναι: ‘ενιαία υγεία', ‘καθολική πρόσβαση στην υγεία' και ‘δεν αφήνουμε κανέναν πίσω'. Οπότε και μέσω του προγράμματος που τρέχουμε τώρα στην Ελλάδα, το ‘Health iq', δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση, στο να εξασφαλίσουμε ισότιμη πρόσβαση όλων των ευάλωτων πληθυσμών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι δίπλα σας, σας στηρίζει και να σας παρέχει αυτό που χρειάζεστε».

Βασικά συμπεράσματα της έρευνας:

Το 78% των ερωτηθέντων ατόμων με αναπηρία, χρόνια/ σπάνια πάθηση έχει μειώσει δαπάνες για την κάλυψη των βασικών αναγκών διαβίωσης, όπως δαπάνες για τρόφιμα ή ρούχα, ώστε να καλύψει τις ανελαστικές ανάγκες υγείας του. Το ποσοστό ατόμων με σοβαρή οικονομική επιβάρυνση από το κόστος της υγείας σε βάρος βασικών αναγκών διαβίωσης σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με το επίπεδο του εισοδήματος και είναι αυξημένο στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Το 31% των ατόμων με αναπηρία/χρόνια/σπάνια πάθηση αντιμετώπισαν μεγάλη δυσκολία να λάβουν τις υπηρεσίες υγείας που χρειάστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Σημαντικό τμήμα των ατόμων με αναπηρία/χρόνια/σπάνια πάθηση αναφέρουν ότι στερήθηκαν τουλάχιστον μία φορά φάρμακα ή άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα (34%), υπηρεσίες αποκατάστασης (33%) και υπηρεσίες ψυχικής υγείας (30%).

Το 43% των ατόμων με αναπηρία/χρόνια/σπάνια πάθηση βρέθηκε να στερείται αναγκαίας οδοντιατρικής φροντίδας, το 40% χρειάστηκε διαγνωστικές εξετάσεις που δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει και το 39,5% δεν είχε πρόσβαση τουλάχιστον μία φορά σε αναγκαία ιατρική εξέταση ή θεραπεία κατά τα τελευταία δύο χρόνια.

Σε ότι αφορά τις δημόσιες δομές υγείας: Μόλις 3 στους 10 ερωτηθέντες χαρακτηρίζουν ως καλό ή πολύ καλό το επίπεδο προσβασιμότητας, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά αρνητικών κρίσεων για το επίπεδο προσβασιμότητας των δημόσιων νοσοκομείων καταγράφηκαν από τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση, σπάνιες παθήσεις, νευρολογικά νοσήματα, ρευματικά νοσήματα, τύφλωση, νευρομυϊκές παθήσεις και κινητική αναπηρία.

Η γενική εικόνα που προκύπτει από τις αξιολογήσεις των διαφόρων κατηγοριών παροχών και υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ καταδεικνύει χαμηλά ποσοστά ικανοποίησης στην πλειονότητα των παραμέτρων που αξιολογήθηκαν. Ο γενικός μέσος όρος αξιολόγησης των παροχών και υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ βρίσκεται στο 5,2/10.

Αναφορικά με τη νοσοκομειακή περίθαλψη, η μέση τιμή αξιολόγησης για το σύνολο των παραμέτρων της, είναι 4,7/10. Ο θετικότερος βαθμός ικανοποίησης εκφράστηκε για την παράμετρο που αφορά την αντιμετώπιση από το προσωπικό, με τρόπο που να σέβεται την αξιοπρέπεια, την ατομικότητα και την ιδιωτικότητα των νοσηλευόμενων, με μέση βαθμολογία 6,34/10.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έρευνα, καθόλου ή ελάχιστα ικανοποιημένοι βρέθηκαν να είναι οι συμμετέχοντες ιδιαίτερα από: τον χρόνο αναμονής στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), την επάρκεια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την επάρκεια υλικού φροντίδας νοσηλευομένων ασθενών (κλινοσκεπάσματα κ.λπ.).

Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα εξειδικευμένων και οργανωμένων κέντρων διάγνωσης, παρακολούθησης, διαχείρισης και θεραπείας, που να καλύπτουν τις εξειδικευμένες ανάγκες της πάθησης, το γενικό ποσοστό των αρκετά και πολύ ικανοποιημένων υπολογίστηκε σε 38%.

Επίσης για τον προσωπικό γιατρό, η έρευνα έδειξε ότι σε περίπτωση που χρειάστηκαν να απευθυνθούν σε κάποιον πάροχο υπηρεσιών υγείας για να εξεταστούν ή/και να λάβουν ιατρική συμβουλή για κάποιο όχι οξύ ή επείγον πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισαν, μόνο οι μισοί από τους υπαχθέντες στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, απευθύνθηκαν σε αυτόν/ην.

Σημειώνεται ότι την ερευνητική ομάδα αποτελούν οι: Νεκταρία Αποστολάκη υπεύθυνη Έργου Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ, επιστημονικό στέλεχος ΕΣΑμεΑ, Εβελίνα Καλλιμάνη, αναπληρώτρια διευθύντρια Ινστιτούτου ΕΣΑμεΑ, επιστημονικό στέλεχος ΕΣΑμεΑ, Φανή Προβή, επιστημονική υπεύθυνη Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ, επιστημονικό στέλεχος ΕΣΑμεΑ, δρ. Αντωνία Παυλή, κύρια ερευνήτρια Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ,

Πηγή: iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου