Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

8 παιχνίδια και δραστηριότητες για το σπίτι που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να γίνει καλύτερος αναγνώστης.

Πολλά παιδιά εμφανίζουν μεγάλες δυσκολίες στην ανάγνωση, ακόμα και στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, αλλά αρνούνται πεισματικά να εμπλακούν σε δραστηριότητες που θα μπορούσαν να τα βοηθήσουν στον αντίστοιχο τομέα και αποφεύγουν συνειδητά οτιδήποτε έχει να κάνει με τον γραπτό λόγο. 

Δείτε μερικά ενδιαφέροντα παιχνίδια και ευχάριστες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί στο σπίτι για να γίνουν καλύτεροι αναγνώστες χωρίς να το καταλάβουν!

1) Κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού 
Μπορείτε να το παίζετε κάθε φορά που παίρνετε κάτι (δωράκι – έκπληξη) για το παιδί πχ ένα σακουλάκι πατατάκια, ένα αυτοκινητάκι που σας ζήτησε κοκ. Γράψτε 10 προτάσεις σε 10 αντίστοιχα χαρτάκια. Κάθε πρόταση θα πρέπει να δίνει οδηγίες για το σημείο που θα υπάρχει το επόμενο σημείωμα / οδηγία. Δώστε το πρώτο χαρτάκι στο παιδί και αφήστε το διαβάζοντας να ανακαλύψει με την σειρά όλα τα άλλα φτάνοντας τελικά στο «θησαυρό»! Πχ Άνοιξε την κατάψυξη και κοίτα κάτω από τα μπιζέλια. Πήγαινε στο μπάνιο και ψάξε μέσα στη μπανιέρα. Αν θέλετε να κάνετε το παιχνίδι πιο διασκεδαστικό, μπορείτε να συνδυάσετε στις οδηγίες σας και αστείες ενέργειες πχ Γκάριξε 4 φορές σαν γάιδαρος και μετά άνοιξε την ντουλάπα στο δωμάτιό σου!

2) Αστείες ιστορίες 
Ζητήστε από το παιδί σας να διαλέξει 5 αντικείμενα από το σπίτι και να τα βάλει πάνω στο τραπέζι για να γράψετε μια αστεία ιστοριούλα. Στη συνέχεια δώστε το χαρτί στο παιδί και ζητήστε του να διαβάσει τι γράψατε για να σας πει αν είναι αστεία και αν όντως χρησιμοποιήσατε όλες τις λέξεις. Στη συνέχεια, ζητήστε του να σας πει εκείνο μια αστεία ιστορία με αυτές τις λέξεις. 

3) Αινίγματα
Γράψτε 20 από τα πιο γνωστά αινίγματα σε καρτελάκια, έχοντας από πίσω και την απάντηση. Εναλλάξ οι παίκτες διαβάζουν ένα καρτελάκι και προσπαθούν να βρουν την σωστή απάντηση. Όποιος έχει τις πιο πολλές σωστές απαντήσεις, κερδίζει. 

4) Κάντε μαζί ένα γλυκό/ φαγητό
Διαλέξτε ένα γλυκό/φαγητό που αρέσει στο παιδί, βρείτε την συνταγή του από το διαδίκτυο (αν χρειάζεται απλοποιήστε την ή αλλάξτε την λίγο) και ζητήστε από το παιδί να την εκτελεί διαβάζοντάς την βήμα βήμα. Στη συνέχεια βάλτε μια ταινία που θέλει να δει και απολαύστε την καθώς τρώτε τις νοστιμιές που φτιάξατε!

5) Bowling
Πάρτε 7-10 πλαστικά μπουκάλια από νερό ή αναψυκτικά και κολλήστε πάνω τους προτάσεις (ό,τι προτάσεις θέλετε πχ Σιχαίνομαι τις μπάμιες στο φαγητό/ Ο σκύλος μου έφαγε το διαγώνισμά μου). Τοποθετήστε τα σε διάφορα σημεία του δωματίου. Δώστε μια μπάλα στο παιδί και ζητήστε του να ρίξει με την μπάλα το μπουκάλι με την πρόταση που του λέτε. Βάλτε ένα χρονόμετρο να μετράει τον χρόνο μέχρι να ρίξει όλα τα μπουκάλια. Παίξτε το παιχνίδι αρκετές φορές, αλλάζοντας τις προτάσεις, και δείτε ποιος είναι ο καλύτερος χρόνος που πέτυχε το παιδί !

6) Πνιγμένα στο ρύζι 
Γράφουμε 10 προτάσεις που ζητούν από τους παίκτες να κάνουν μια αστεία ενέργεια σε 10 χαρτάκια (πχ Πήγαινε μέχρι την κουζίνα χοροπηδώντας σαν βάτραχος, Ανέβα πάνω στο τραπέζι και κάνε τον κόκορα κοκ). Βυθίζουμε τα 10 χαρτάκια σε ένα τάπερ γεμάτο ρύζι έτσι ώστε να μην φαίνονται. Κάθε παίκτης με την σειρά παίρνει ένα τσιμπιδάκι φρυδιών, πιάνει ένα χαρτάκι, το διαβάζει δυνατά και κάνει ό,τι του λέει η πρόταση!

7) Μάντεψε ποιος
Ο κάθε παίκτης διαλέγει να είναι ένα γνωστό πρόσωπο, ένας ήρωας ταινίας, ένα ζώο κτλ και το γράφει σε ένα μικρό χαρτάκι που κλείνει καλά για να μην φαίνεται. Στη συνέχεια γράφει ένα μικρό κειμενάκι με 5 προτάσεις περίπου περιγράφοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του (χωρίς όμως να πει ποιος/τι είναι). Οι παίκτες ανταλλάζουν μεταξύ τους χαρτάκια και διαβάζουν τις περιγραφές προσπαθώντας να μαντέψουν ποιος/ τι είναι. Πχ «Είμαι χοντρός και φοράω άσπρα και κόκκινα ρούχα. Γυρίζω όταν τον κόσμο μέσα σε μια μέρα. Τα παιδιά με λατρεύουν».

8) Πάμε για ψώνια
Πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ και δώστε στο παιδί να σας διαβάζει την λίστα με τα ψώνια, εντοπίζοντάς τα και βάζοντάς τα στο καροτσάκι ή στο καλαθακι σας. Φροντίστε οι περιγραφές σας να είναι όσο γίνεται πιο αναλυτικές πχ Αντί να γράψετε «Γάλα» γράψτε «Γάλα 1,5 % λιπαρά σε χάρτινη συσκευασία»



Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου