Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Νίκη Τσούμα: Για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα υπάρχει έτοιμο ψηφιακό πλάνο εμβολιασμού

Για την ψηφιακή εποχή των εμβολίων μίλησε η κυρία Νίκη Τσούμα Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνουσα Σύμβουλος ΗΔΙΚΑ ΑΕ. στο κλείσιμο των ομιλιών της ημερίδας (του Ygeiamou).

Αρχικά η κυρία Τσούμα ευχαρίστησε για την πρόσκληση στην ημερίδα του Ygeiamou που σημαίνει ότι αναγνωρίζεται η αξία των φηφιακών μέσων στον τομέα της υγείας.

Η κυρία Τσούμα εξηγησε ότι στόχος του μητρώου είναι η ηλεκτρονική καταγραφή όλων των εμβολίων. Ο δεύτερος στόχος είναι η έυκολη πρόσβαση των γονιών στις πληροφορίες, αλλά και η πρόσβαση των παιδιάτρων στο ιστορικό εμβολιασμού, ενώ επιτυγχάνεται και η ενημέρωση των αρχών για την εμβολιαστική κάλυψη.

Διευκρίνισε ότι τα στοιχεία και τα δεδομένα του ΗΔΙΚΑ είανι διαθέσιμα προς το Υπουργείο Υγείας και διευκολύνουν στην χάραξη εμβολιαστικής πολιτικής. Τα δεδομένα τόνισε είναι κλειστά και διαθέσιμα αποκλειστικά στο Υπουργείο Υγείας.

Τον τρόπο λειτουργίας του μητρώου και τη διαλειτουργικότητα αυτού εξήγησε η κυρία Τσούμα. Σήμερα με τη γέννηση κάθε παιδιού δημιουργείται και το πλάνο του εμβολιασμού του στο ψηφιακό βιβλιάριο του!

Επομένως σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός δεν έχει να συμπληρώσει κάτι. Χρειάζεται όμως οι παιδίατροι να συμπληρώσουν τα δεδομένα από το έγχαρτο βιβλιάριο. Για τα νεογέννητα όμως δεν ισχυει κάτι τέτοιο. Σήμερα στη χώρα μας το πλάνο εμβολιασμού των νεογέννητων είναι έτοιμο. ΓΙα κάθε παιδί που γεννιέται στη χώρα μας υπάρχει πλέον διαθέσιμο ψηφιακά το πλάνο του εμβολιασμού του.

Στη συνέχεια η κυρία Τσούμα ανέλυσε τον τρόπο που λειτουργεί ο φάκελος υγείας του παιδιού και το ψηφιακό μητρώο. Κατέληξε λέγοντας ότι «όταν η πληροφορία είναι ψηφιακή δεν χάνεται». Και αυτή είναι η αξία της.


Αναλυτικά η ομιλία της κυρίας Τσούμα:

Στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών, το παιδικό βιβλιάριο και στα δεδομένα που αφορούν στο μέλλον της ψηφιακής εποχής των εμβολιασμών αναφέρθηκε στην ομιλία της η κυρία Νίκη Τσούμα Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνουσα Σύμβουλος ΗΔΙΚΑ ΑΕ.

Αρχικά η κυρία Τσούμα εξήγησε τη σημασία και τους σκοπούς του εθνικού μητρώου εμβολιασμών παιδιών και εφήβων.

Οι βασικοί στόχοι του Μητρώου είναι:

-Η ηλεκτρονική καταγραφή των εμβολίων για όλα τα νοσήματα, με όλα τα δοσολογικά σχήματα, που χορηγούνται μέχρι και την εφηβική ηλικία, βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού για Παιδιά και Εφήβους και σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού

-Εύκολη πρόσβαση των γονέων στις πληροφορίες σχετικές με τον εμβολιασμό των παιδιών τους και η ενθάρρυνση τους (μέσω Ηλεκτρονικών Υπενθυμίσεων ) για την τήρηση των προγραμματισμένων εμβολιασμών

-Άμεση πρόσβαση των παιδιάτρων στο ιστορικό εμβολιασμού, για την αξιολόγηση της κατάστασης υγείας ενός παιδιού, κατά την διάρκεια μιας έκτακτης ή προγραμματισμένης επίσκεψης

-Η ακριβής γνώση του Υπουργείου Υγείας, για την εμβολιαστική κάλυψη 1.9 Μ παιδιών & εφήβων, με στόχο την παρακολούθηση σημαντικών δεικτών επιδημιολογικής αξιολόγησης και την διαμόρφωση αντίστοιχων πολιτικών υγείας για την εξάλειψη της παιδικής & εφηβικής θνησιμότητας, που οφείλεται σε ασθένειες, που καλύπτονται από τα εμβόλια.

Η κυρία Τσούμα ανέπτυξε τα βήματα της σχετικά απλής διαδικασίας ηλεκτρονικής καταγραφής των εμβολιασμών του παιδιού από τους παιδιάτρους, αλλά και την διαλειτουργικότητα του συστήματος, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο το εν λόγω σύστημα συνδέεται ή μπορεί εν δυνάμει να συνδεθεί με τρίτα συστήματα όπως το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τον ΑΜΚΑ – ΕΜΑΕΣ, το Πληροφοριακό Σύστημα του Μητρώου Πολιτών, το MyHealth App και ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.) με σκοπό τη διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στον πολίτη,

Βάσει των στοιχείων από την έναρξη παραγωγικής λειτουργίας 04/2022 έως 10/2023 , 1.775 γιατροί έχουν καταχωρήσει παιδικούς εμβολιασμούς στο σύστημα, ενώ το πλήθος παιδιών-εφήβων για τα οποία καταχωριστεί παιδικοί εμβολιασμοί ανέρχεται σε 167.100. Συνολικά το πλήθος εμβολιασμών παιδιών-εφήβων ανέρχεται σε 1.505.000.

myHealthapp

Στο ψηφιακό εργαλείο myHealthapp αναφέρθηκε διεξοδικά η κυρία Τσούμα εξηγώντας τη βοήθεια που έχει προσφέρει στον προγραμματισμό και τη διενέργεια των εμβολιασμών.
Οι επιλογές της εφαρμογής για τον προγραμματισμό των εμβολιασμών συνίστανται σε:

-Εμφάνιση προγραμματισμένων εμβολιασμών με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών
-Γρήγορη πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες εμβολίων όπως προγραμματισμένες ημερομηνίες, δόση εμβολιασμού και
συνιστώμενη ηλικία
-Περισσότερες λεπτομέρειες ανοίγοντας συγκεκριμένη καρτέλα εμβολίου
-Υπενθυμίσεις προγραμματισμένων εμβολιασμών
-Ειδοποιήσεις που αφορούν αλλαγές προγραμματισμένων εμβολίων
-Δυνατότητα φίλτρων με βάση το προστατευόμενο μέλος, την κατηγορία εμβολίου όπως και τη συνιστώμενη ηλικία

Αναφορικά με τη διενέργεια των εμβολιασμών η εφαρμογή επιτρέπει:

-Εμφάνιση διενεργειών εμβολιασμών
-Γρήγορη πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες διενεργηθέντων εμβολιασμών όπως ημερομηνία εμβολιασμού, συνιστώμενη ηλικία
-Περισσότερες λεπτομέρειες ανοίγοντας συγκεκριμένη καρτέλα διενέργειας εμβολιασμού όπως προγραμματισμένες δόσεις που καλύφθηκαν και σχόλια
-Ειδοποίηση ολοκλήρωσης διενέργειας
-Δυνατότητα φίλτρων με βάση το προστατευόμενο μέλος, την κατηγορία εμβολίου όπως και τη συνιστώμενη ηλικία

Παιδιατρικό ιστορικό

Η κυρία Τσούμα αναφέρθηκε αναλυτικά στο Παιδιατρικό Ιστορικό, μία ξεχωριστή ενότητα του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (Α.Η.Φ.Υ) και στον τρόπο με τον οποίο κάθε γιατρός ή παιδίατρος μπορεί να το συμπληρώσει με σκοπό την δημιουργία του ψηφιακού βιβλιαρίου υγείας του παιδιού.

Στο παιδιατρικό ιστορικό περιλαμβάνονται τα δεδομένα που μπορούν να καταχωρηθούν από τον ιατρό για κάθε ηλικιακή κατηγορία. Η πρόσβαση στον Α.Η.Φ.Υ. και κατ’ επέκταση στο Παιδιατρικό Ιστορικό διατίθεται τόσο προς τον πολίτη (χρήση κωδικών ΑΗΦΥ) όσο και προς τον ιατρό. Η υλοποίηση του έχει βασιστεί στο βιβλιάριο του παιδιού.

Η συμπλήρωση του Παιδιατρικού Ιστορικού πραγματοποιείται είτε μέσα από τον Α.Η.Φ.Υ αναζητώντας με τον ΑΜΚΑ του πολίτη είτε δημιουργώντας μία νέα επίσκεψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εφόσον ο ιατρός είναι παιδίατρος.

Διαλειτουργικότητα

Το Παιδιατρικό Ιστορικό διασυνδέεται με το Μητρώο Παιδικού Εμβολιασμού, επιτρέποντας τον χρήστη να προβάλλει τόσο το πρόγραμμα των εμβολιασμών όσο και τους εμβολιασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί.

Οι εμβολιασμοί που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο Παιδικού Εμβολιασμού εμφανίζονται και στην κεντρική ενότητα των εμβολίων του Α.Η.Φ.Υ. Υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς του χρήστη στο Μητρώο για την καταχώρηση ενός νέου εμβολιασμού επιλέγοντας του κουμπί «Καταχώρηση νέου παιδικού εμβολιασμού».

Επιλέγοντας έναν από τους διενεργηθέντες παιδικούς εμβολιασμούς, εμφανίζονται περισσότερα στοιχεία, όπως ο αριθμός LOT και η ονομασία του εμβολίου, ο ιατρός ο οποίος πραγματοποίησε τον εμβολιασμό, παρενέργειες και ο λόγος εμβολιασμού.
Ειδική αναφορά έκανε η ειδικός στα «Ατομικά Δελτία Υγείας Μαθητή», μία από τις ενότητες του Παιδιατρικού Ιστορικού,στην οποία περιλαμβάνονται τα δελτία που έχουν καταχωρηθεί για τον συγκεκριμένο Α.Μ.Κ.Α, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα μεταφοράς στην εφαρμογή του ΑΔΥΜ για νέα καταχώρηση.

Νίκη Ψάλτη
Πηγή: ygeiamou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου