Μεγάλη αύξηση παρατηρείται στα ποσοστά των καισαρικών τομών παγκοσμίως, με τη χώρα μας να μην αποτελεί εξαίρεση. Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη Ελλήνων επιστημόνων, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Medical Sciences, διαπιστώθηκε ότι αυξήθηκαν κατά 56,4% οι καισαρικές τομές στη χώρα μας την τετραετία 2016 – 2020.
Η μελέτη εκπονήθηκε από Έλληνες ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κρήτης και Αιγαίου και είχε ως στόχο να διερευνήσει τις σχέσεις των παραγόντων κινδύνου των εγκύων με τον επιπολασμό των καισαρικών τομών.
Η έρευνα συμπεριέλαβε 5.182 υγιείς μητέρες από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Εκτός από τη συνολική αύξηση που παρατηρήθηκε, ο επιπολασμός εκτιμήθηκε σε 51,5% στους τοκετούς που καταγράφηκαν στα ιδιωτικά νοσοκομεία και 48,5% στα δημόσια νοσοκομεία.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, σχετικά με τους παράγοντες που οδηγούν στη μέθοδο αυτή, η ηλικία της μητέρας, η παχυσαρκία πριν την εγκυμοσύνη, η υπερβολική αύξηση βάρους κατά την κύηση, ο πρόωρος τοκετός, η οικονομική κατάσταση, το κάπνισμα και ο τύπος του μαιευτηρίου συσχετίστηκαν σημαντικά με υψηλή πιθανότητα καισαρικής τομής.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σύμφωνα με τα οποία στη χώρα μας διενεργήθηκαν 33.619 φυσιολογικοί τοκετοί (ποσοστό 39,4%) για το 2021, έναντι 51.594 τοκετών με καισαρική τομή (60,45%). Η μέθοδος της καισαρικής τομής ξεπερνά κατά πολύ τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για 10% έως 15% του συνόλου των τοκετών.
Επιπλέον, συμπληρώνουν ότι οι υγιεινός τρόπος ζωής και η ισορροπημένη διατροφή μπορούν να μειώσουν την αυξανόμενη συχνότητα των καισαρικών τομών.
Όσον αφορά στις επιπτώσεις στο παιδί, μια παλαιότερη μελέτη είχε συμπεράνει ότι τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων και παχυσαρκίας. Αντίστοιχες αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να εμφανιστούν στο ανοσοποιητικό σύστημα και στο αναπνευστικό, με την εμφάνιση άσθματος ή αλλεργιών.
Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και για τις μητέρες, καθώς υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ρήξης της μήτρας, έκτοπης κύησης, θνησιμότητας του εμβρύου, πρόωρου τοκετού και ψυχιατρικών συμπτωμάτων.
Πηγή: ygeiamou
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου