Oι πόλεις αλλάζουν. Με το ποδήλατο. Εδώ και δύο τρία χρόνια είναι τάση σε αρκετές πόλεις – που δεν ανήκουν στις λεγόμενες ποδηλατουπόλεις – να γίνεται η μετακίνηση των παιδιών στο σχολείο τους με το ποδήλατο.
Στο Πόρτλαντ, στη Γλασκώβη, στη Βαρκελώνη οι τοπικές κοινωνίες, σε κάποιες περιπτώσεις και με τη στήριξη των Δήμων, έχουν αντιληφθεί ότι το ποδήλατο είναι μεταφορικό μέσο αλλά και πόσο σημαντικό είναι να το μεταδώσουν αυτό και στα παιδιά.
Τι ακριβώς κάνουν; Γονείς ή σύλλογοι γονέων οργανώνονται, συνεννοούνται και μία φορά την εβδομάδα αντί να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητο ή το σχολικό λεωφορείο, πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο με το ποδήλατο! Για να γίνω πιο σαφής. Και τα παιδιά και οι γονείς ποδηλατούν μέχρι το σχολείο!
Οι γονείς είναι βέβαια εκεί και για να επιβλέπουν, να προσέχουν, να «κλείνουν» διασταυρώσεις. Αυτά τα «σχήματα» μετακίνησης στο σχολείο έχουν συνήθως τον τίτλο «Βike bus» επειδή μετακινούνται μαζικά πολλά παιδιά, όπως θα γινόταν δηλαδή με ένα σχολικό λεωφορείο. Μόνο που το λεωφορείο σ’ αυτή την περίπτωση είναι τα…πολλά πετάλια και τα ποδήλατα των παιδιών και των γονέων.
Δεν χρειάζεται βέβαια να επεκταθώ στα πολλαπλά οφέλη της μετακίνησης με ποδήλατο στο σχολείο. Είναι μετακίνηση χωρίς ρύπανση, χωρίς κόστος, που προσφέρει και στην υγεία και στην πόλη.
Στη Βαρκελώνη αυτός ο τρόπος μετακίνησης ξεκίνησε από μία γειτονιά, τη Σαρρία, τον Μάρτιο του 2021 και τώρα έχει επεκταθεί σε άλλες 15.
Στη Γλασκώβη δε, ο Δήμος της πόλης έχει πάει το πρότζεκτ «Bike bus» σε…άλλο επίπεδο. Ο Δήμος έχει εξοπλίσει τους γονείς της περιοχής Shawlands, με μία «έξυπνη» συσκευή. Σε διασταυρώσεις με έντονο κυκλοφοριακό, η συσκευή έχει τη δυνατότητα να στέλνει ένα σήμα, το οποίο μπορεί να καθυστερεί τα φανάρια για άλλα 45 δευτερόλεπτα και να δίνει προτεραιότητα στο γκρουπ των γονέων και των παιδιών με τα ποδήλατα. Έτσι, η μετακίνηση τους γίνεται ευκολότερη και ασφαλέστερη. Τέλειο; Ναι, ο Δήμος της Γλασκώβης στη Σκωτία είναι πίσω απ’ αυτήν την πρωτοποριακή κίνηση.
Δεν τα γράφω όλα αυτά περιμένοντας από τα σχολεία να πάρουν κάποια πρωτοβουλία. Πέρα από τις εξαιρέσεις κάποιων – λίγων - πεφωτισμένων εκπαιδευτικών και διευθυντών τα σχολεία μας δεν τολμούν. Ειδικά σε θέματα ασφάλειας των παιδιών στον δρόμο δεν θα αναλάμβαναν εύκολα μία ευθύνη. Οι γονείς και οι σύλλογοι γονέων όμως μπορούν να προσαρμόσουν αλλά και να αντιγράψουν τέτοια παραδείγματα. Ναι, με ποδήλατο στο σχολείο. Είναι εκπαιδευτικό, «πράσινο», οικονομικό. Είναι καλό.
Αλλά και στις γειτονιές, όσοι πολίτες ασχολούνται ενεργά στα τοπικά διαμερίσματα των Δήμων τους μπορούν να προτείνουν αυτή την ιδέα στους συλλόγους γονέων αλλά και στους Δημοτικούς Άρχοντες. Σίγουρα είναι ευκολότερο να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο όπου υπάρχει και ποδηλατόδρομος. Αλλά είναι εφικτό και όπου δεν υπάρχει.
Οι πόλεις αλλάζουν. Με το ποδήλατο. Πρέπει να αλλάξουμε και τις ελληνικές. Με το ποδήλατο!
Πηγή: Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου