Κοντά στη δημιουργία συστήματος νοσοκομειακής φροντίδας στο σπίτι από γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ σε ασθενείς με σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας και τα οποία τους αναγκάζουν να απευθύνονται συχνά στο νοσοκομείο, βρίσκεται το υπουργείο Υγείας. Η αρχή αναμένεται να γίνει εντός του επόμενου διμήνου από το νοσοκομείο Αγιος Σάββας με το πρόγραμμα «Οίκοθεν» για κατ’ οίκον χορήγηση νεοπλασματικών θεραπειών ογκολογικών ασθενών. Θα ακολουθήσει η δημιουργία οκτώ επιπλέον κέντρων αναφοράς σε ισάριθμα νοσοκομεία ανά τη χώρα για τη νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι, που δεν θα περιορίζεται σε ασθενείς με καρκίνο αλλά θα αφορά και παιδιατρικά περιστατικά καθώς και ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες νευρολογικές παθήσεις.
Το επόμενο δίμηνο θα τεθεί σε λειτουργία το πρόγραμμα «Οίκοθεν» από το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας».
Τα έργα αυτά εντάσσονται στο πρόγραμμα ομπρέλα του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία συστήματος νοσοκομειακής φροντίδας στο σπίτι (ΝΟΣΠΙ), και το οποίο έχει λάβει την έγκριση της Ε.Ε. για τη χρηματοδότησή του με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 14,7 εκατ. ευρώ. Εκτός από τη δημιουργία των κέντρων αναφοράς το πρόγραμμα περιλαμβάνει αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου, χρήση της τεχνολογίας για την ασφαλή εξ αποστάσεως παρακολούθηση του ασθενούς και έλεγχο της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. «Είναι σημαντικό να ανοίξουμε τον διάλογο για νέα καινοτόμα μοντέλα φροντίδας, σαν αυτό της κατ’ οίκον νοσηλείας», ανέφερε ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος κατά την παρουσίαση του προγράμματος που έγινε στο πλαίσιο του 21ου Συνεδρίου Health World – «Το Σύστημα Υγείας στην Εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης» που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Οπως επισήμανε, η ιδέα ξεκίνησε με το παράδειγμα της παιδιατρικής κατ’ οίκον νοσηλείας που υλοποιούν το ΑΠΘ και το «Χαμόγελο του Παιδιού». Και εξήγησε, «ο καθηγητής κ. Τσανάκας μάς εξήγησε όλο το επιστημονικό μοντέλο γύρω από την κατ’ οίκον φροντίδα που αφορά παιδιά που χρήζουν εντατικής φροντίδας και το πώς αυτή μπορεί να γίνει με ασφάλεια. Από εκείνη την κουβέντα γεννήθηκε η ιδέα να εφαρμόσουμε αυτό το μοντέλο φροντίδας και σε άλλες ομάδες ασθενών που πάσχουν από βαριά νοσήματα και που πρέπει να δαπανούν πολύ χρόνο στο νοσοκομείο. Είναι οι ασθενείς που συνήθως έχουν πολλές επανεισαγωγές στο νοσοκομείο, ταλαιπωρούνται από λοιμώξεις και βασανίζεται και η οικογένειά τους. Προσπαθούμε λοιπόν να φτιάξουμε ένα μοντέλο που θα φροντίζουμε τον ασθενή στο σπίτι, από ομάδα γιατρών και νοσηλευτών με λιγότερο κόστος, μεγαλύτερη ασφάλεια και σε καλύτερο περιβάλλον».
Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να υπογραφεί υπουργική απόφαση για τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες για την υλοποίηση προγραμμάτων κατ’ οίκον νοσηλείας, βάσει του οποίου θα ξεκινήσει αρχικά το πρότυπο πρόγραμμα «Οίκοθεν» του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» που αφορά την κατ’ οίκον χορήγηση νεοπλασματικών θεραπειών ογκολογικών ασθενών. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η διοικήτρια του νοσοκομείου Ολγα Μπαλαούρα, στην πρώτη φάση του το πρόγραμμα θα λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα και θα εξυπηρετεί 20 θεραπείες την εβδομάδα (80 ασθενείς ετησίως), υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Μεταξύ αυτών είναι ότι ο ασθενής θα πρέπει να έχει λάβει τουλάχιστον τρεις κύκλους θεραπείας στο νοσοκομείο, να είναι σε φάση συντήρησης, και απεικονιστικά να μην υπάρχει πρόοδος της νόσου. Σε επόμενη φάση θα λειτουργεί πέντε φορές την εβδομάδα και θα εξυπηρετεί 80 θεραπείες την εβδομάδα (320 ασθενείς ετησίως).
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου