Με μια γιορτή των σπόρων -κυριολεκτικά και μεταφορικά- συνόδευσαν την επιστροφή των μαθητών τους στα διά ζώσης μαθήματα οι δάσκαλοι του δημοτικού σχολείου Ολύνθου, στη Χαλκιδική.
Έτσι, η επιστροφή των μικρών μαθητών, των ...«σπόρων», στα θρανία συνδυάστηκε ιδανικά με το μοίρασμα των σπορόφυτων του σχολείου, που πήραν τον δρόμο για τους κήπους των μαθητών.
Ήταν στις 23 Φεβρουαρίου φέτος όταν οι μαθητές έσπειραν σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες βιολογικών φυτών, όπως ντομάτες (Μπαντάλα ή Βαβρώνας, Καρδιά Βούβαλου, ACE 55, Ντοματίνι τσαμπί και Ρόμα μεγάλη). Με υπομονή, επιμονή αλλά και την απαραίτητη φροντίδα, τα φυτά μεγάλωσαν και ήρθε η ώρα που μοιράστηκαν στα παιδιά.
Οι μικροί μαθητές πέρασαν από τους πάγκους που είχαν στηθεί και γέμισαν τις σακούλες τους με δύο φυτά από κάθε ποικιλία, ανοξείδωτα καλαμάκια κι ένα λουλουδάκι, προσφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
«Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν, ήταν πολύ χαρούμενα», λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δραστήριος διευθυντής του σχολείου Βασίλης Μισαηλίδης, ο οποίος εξηγεί ότι τα παιδιά έχοντας πάρει τα σπορόφυτά τους έδωσαν την υπόσχεση να συνεχίσουν τη δράση καλλιεργώντας τα φυτά στο σπίτι τους!
Στη χθεσινή εκδήλωση, εκτός του διευθυντή του σχολείου, στους μαθητές μίλησε και ο πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά του Δήμου Πολυγύρου προς τους μαθητές, που ήταν ανοξείδωτα καλαμάκια, μια οικολογική επιλογή για λιγότερο πλαστικό.
«Ο σπόρος θέλει μεράκι και αγάπη να βλαστήσει»
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μικροί μαθητές στην Όλυνθο γίνονται κοινωνοί μιας τέτοιας δράσης αφού εδώ και μια δεκαετία υλοποιείται στο δημοτικό σχολείο το πρόγραμμα «Ο σπόρος θέλει μεράκι και αγάπη να βλαστήσει», που προωθεί τη βιολογική καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών φυτών.
“ Οι μαθητές μας αν και ζουν σε αγροτική περιοχή πολλές φορές αποκτούν αστικές συνήθειες. Το σχολείο μας θέλοντας να καλλιεργηθεί η εκτίμηση και ο σεβασμός για τη φύση γύρω μας και να θεμελιωθεί μια γενικότερη οικολογική στάση ζωής σχεδίασε και υλοποιεί το πρόγραμμα», αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα. Μέσα απ’ αυτή τη δράση, το σχολείο φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια τράπεζα σπόρων και φυτών για τη διάσωση παραδοσιακών ποικιλιών.
Μεταξύ των στόχων του προγράμματος είναι να μάθουν τα παιδιά να δουλεύουν ομαδικά και συνεργατικά, να γνωρίσουν οι μαθητές ντόπιες ποικιλίες φυτών, να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη που έχουν απέναντι στις παραδοσιακές ποικιλίες, να συνειδητοποιήσουν ότι είναι οι αυριανοί συνεχιστές της κληρονομιάς των σπόρων, να καλλιεργήσουν πνεύμα συνεργασίας, αυτενέργειας, αλληλεγγύης και ενεργητικής συμμετοχής, να ασκηθούν στην παρατήρηση καταγραφή και οργάνωση στοιχείων, να ασκηθούν στην καλλιέργεια των φυτών σε γλάστρες ή κήπους, να ανακαλύψουν τα στάδια ανάπτυξης και τον βιολογικό κύκλο των φυτών μέσω της εμπειρίας και να αναπτύξουν οικολογικά ενδιαφέροντα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο και οι δάσκαλοι βάζουν το δικό τους μικρό λιθαράκι στην οικοδόμηση μιας οικολογικής στάσης ζωής από την πλευρά των μικρών μαθητών τους.
Σ. Παπ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου