Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για όλα τα άτομα (με ή χωρίς αναπηρία). Ωστόσο, το να αποκτήσει ένα άτομο με αναπηρία μια ρουτίνα γυμναστικής δεν είναι συνήθως κάτι απλό. Για παράδειγμα, τα άτομα με τύφλωση ή οπτική αναπηρία αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες όταν αποφασίσουν να γυμναστούν και να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση. Ίσως για αυτό το λόγο η νέα μελέτη του Dr. Keziah Latham, από το Anglia Ruskin University στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι τα άτομα με οπτική αναπηρία είναι δύο φορές πιο πιθανό να είναι σωματικά μη ενεργά σε σχέση με τους βλέποντες. Αλλά αυτό δεν είναι όλη η ιστορία. Η Αμερικανική Εταιρεία Αθλητών με Τύφλωση (US Association of Blind Athletes) εκτιμά ότι έχει βοηθήσει περισσότερα από 100.000 άτομα (άντρες και γυναίκες) με προβλήματα όρασης να γίνουν κορυφαίοι αθλητές τα τελευταία 30 χρόνια. Και αυτά τα στοιχεία αφορούν μόνο τους κορυφαίους αθλητές. Εκατομμύρια άλλα άτομα με οπτική αναπηρία είναι δραστήρια άτομα, που κάνουν έναν προσεγμένο τρόπο ζωής που προάγει την υγεία τους, συμμετέχοντας σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες και ομάδες σε τακτική βάση.
Με τα σωστά εργαλεία και τις σωστές τεχνικές, καθώς και με μια υγιή δόση κινήτρων (motivation), τα οφέλη της άσκησης μπορούν να μπουν στη ζωή σχεδόν όλων των ατόμων με οπτική αναπηρία και τύφλωση. Δείτε μερικές απλές συμβουλές:
1) Συζητήστε τις επιλογές εκγύμνασης που έχετε με το γιατρό σας: Πριν αρχίσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα/ είδος γυμναστικής, συζητήστε το με τον γιατρό σας, αφού σύμφωνα με το VisionAware.org «Κάποιες ιατρικές και οπτικές καταστάσεις μπορεί να επηρεαστούν από τις διατάσεις, το βάρος, το σκύψιμο και τις γρήγορες κινήσεις».
2) Σκεφτείτε τα πρακτικά ζητήματα: δυσκολίες στη μετακίνηση, μη προσβάσιμοι χώροι άθλησης/γυμναστήρια, θέματα ασφάλειας και οικονομικοί περιορισμοί συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο συχνών εμποδίων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με οπτική αναπηρία/ τύφλωση όταν αποφασίζουν να γυμναστούν. Μια έρευνα σχετικά με τα μέσα μεταφοράς, τα προσβάσιμα γυμναστήρια, τα προγράμματα γυμναστικής στο σπίτι και τα apps μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε σωστά.
3) Σκεφτείτε τις προσωπικές σας προτιμήσεις/ επιθυμίες: δεν απολαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι τον ίδιο τύπο άσκησης. Δείτε τις εναλλακτικές που έχετε και βρείτε τις δραστηριότητες που σας αρέσουν. Όταν η φυσική άσκηση είναι διασκεδαστική, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να μην τα παρατήσετε.
4) Βρείτε ένα άτομο για να γυμνάζεστε μαζί ή έναν προπονητή: «Όταν μαθαίνετε τις τεχνικές, δουλέψτε με έναν προπονητή», συμβουλεύει η Vision Aware. «Μην γυμνάζεστε μόνοι σας, ιδίως όταν αρχίζετε ένα νέο πρόγραμμα, όταν χρησιμοποιείτε νέο εξοπλισμό, όταν μαθαίνετε νέες κινήσεις ή πηγαίνετε σε μη οικείο περιβάλλον. Ένας βλέποντας προπονητής ή συναθλητής μπορεί να φροντίσει την ασφάλειά σας και παράλληλα να σας δώσει κίνητρο για να προσπαθήσετε περισσότερο και να τονώσει την αυτοπεποίθησή σας. «Μολονότι δεν είναι εύκολο να βρει κανείς προπονητή με εμπειρία στην εκγύμναση ατόμων με οπτική αναπηρία, καλό είναι να ψάξετε. Ίσως φανείτε τυχεροί!
5) Ψάξτε να βρείτε προγράμματα γυμναστικής που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για άτομα με οπτική αναπηρία και τύφλωση. Υπάρχουν διάφορα προγράμματα που περιλαμβάνουν πολεμικές τέχνες, yoga, pilates, αεροβική, βάρη κτλ. Ψάξτε βίντεο από αναγνωρισμένες ομοσπονδίες αθλητών με προβλήματα όρασης που εξηγούν πώς μπορεί να γίνουν προσαρμογές σε διάφορα αθλήματα για άτομα με οπτική αναπηρία (πχ Eyes Free Yoga, το βίντεο της United States Association of Blind Athletes προσαρμογές που μπορούν να γίνουν στο τζούντο) και καθιστούν εφικτή και την ανεξάρτητη εκγύμναση στο σπίτι.
6) Ερευνήστε την ύπαρξη κατάλληλου/προσβάσιμου εξοπλισμού. Για παράδειγμα, η SciFit δημιουργεί εξοπλισμό εκγύμνασης για άτομα με αναπηρίες. Για τα άτομα με προβλήματα όρασης έχει δημιουργήσει κονσόλες με ειδικές οθόνες που διαβάζονται εύκολα, απτικά σημάδια, κουμπιά και ηχητικά σήματα που επιβεβαιώνουν τις επιλογές του ατόμου». Αν ο εξοπλισμός στο γυμναστήριο σας δεν είναι προσβάσιμος, μπορείτε να ζητήσετε από το προσωπικό να βάλει ταμπέλες σε Braille.
7) Θέστε ρεαλιστικούς, εφικτούς στόχους για εσάς με τη βοήθεια ενός προπονητή/ γυμναστή.
Απόδοση του άρθρου: 7 Tips for getting in shape if you're visually impaired
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου