Στο Zarpa Radio 89,6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε ο παιδοψυχίατρος στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων, Γιώργος Βαγιωνής. Θέμα της συζήτησης ήταν ο αυτισμός “Από την διάγνωση μέχρι την παρακολούθηση και τα γεράματα”
Ερωτηθείς για το πού στηρίζεται η διάγνωση του αυτισμού ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για το πιο κομβικό σημείο καθώς έχουμε ψευδή θετικά και ψευδή αρνητικά. Υπάρχουν δηλαδή παιδιά που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό και σε μία δεύτερη φάση διαπιστώθηκε ότι δεν πάσχουν από αυτόν και το αντίστροφο. Το βασικό είναι οι πληροφορίες που παίρνουμε από τους γονείς και τα εργαλεία διάγνωσης, είπε ο κ. Βαγιωνής, πώς γίνεται η παρακολούθηση, όπως επίσης πόσο εξειδικευμένος είναι ένας γιατρός σε θέματα αυτισμού. Η εκτίμηση γίνεται από πολλούς ειδικούς, συλλέγονται τα στοιχεία και βγαίνει η διάγνωση. Αν δεν εφαρμόζονται αυτά τότε βγαίνουν λανθασμένα συμπεράσματα.
Όσο για το κατά πόσο είναι δυνατή η επίτευξη ανεξαρτησίας για ένα άτομο που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού ο κύριος Βαγιωνής απάντησε ότι ένα μέρος αυτών των παιδιών και εφήβων αποκτούν δυνατότητα αυτόνομης διαβίωσης κι αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχουν οι δομές που θα τους βοηθήσουν να ζήσουν αυτόνομα. Τα κριτήρια λειτουργικότητας στον αυτισμό έχουν να κάνουν με το αν το παιδί μιλάει κι έχει ένα καλό νοητικό επίπεδο. Σίγουρα οι θεραπείες βοηθάνε το παιδί να ανακαλύψει κοινωνικές δεξιότητες, ειδικά οι ψυχοθεραπείες βοηθάνε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση.
‘Όποια κοινωνική δεξιότητα υπάρχει οφείλουμε ως παιδοψυχίατροι να την φροντίσουμε και να την αναδείξουμε” ανέφερε χαρακτηριστικά
Ένα άλλο κομμάτι που χρειάζεται δουλειά στα παιδιά με αυτισμό είναι οι στερεοτυπικές επαναλήψεις συμπεριφορών όπως πχ οι ταλαντώσεις ή ένα στερεότυπο τρόπο σκέψης. Η ψυχοθεραπεία είναι κεφαλαιώδης ως παρέμβαση, είναι μακροχρόνια, συνεχής ενώ σημαντική είναι η συμμετοχή των γονέων.
Νιώθουν ενοχές, είναι διαλυμένοι, τρέχουν από τον ένα γιατρό στον άλλον. Αυτό που λέμε είναι ότι δεν χρειάζονται πολλά πράγματα αλλά τα σωστά πράγματα.
Στο ερώτημα πόσο σημαντική είναι η συμβολή του παιδοψυχίατρου στον αυτισμό ο κύριος Βαγιωνής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι ο μαέστρος της ορχήστρας, είναι αυτός που θα κάνει τον οργανωτικό σχεδιασμό, θα κάνει την αρχική διάγνωση και θα παραπέμψει σε άλλους γιατρούς.
Ο αυτισμός είναι ένας συνεχής αγώνας με πολλές ματαιώσεις, πχ ένα παιδί που πάει καλά κι έχει πετύχει μια καλή κοινωνικοποίηση και ξαφνικά το χάνει αυτό.
Ο κορονοιός σίγουρα επηρέασε την κανονικότητα αυτών των παιδιών, καθώς γεννήθηκαν καινούργιες ανάγκες.
Υπάρχει και η συνοσηρότητα καθώς ένα παιδί με αυτισμό μπορεί να εμφανίσει κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές. Δυστυχώς αυτό που δημιουργεί πρόβλημα είναι το πέρασμα στην ενήλικη ζωή, οι συνάδελφοι συναντούν δυσκολίες κι εδώ κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση της πολιτείας με σεμινάρια.
Ο κ. Βαγιωνής τόνισε ότι οι υπηρεσίες που προσφέρονται στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων είναι δωρεάν ενώ δεν υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στα ραντεβού. Πρόκειται για μία αποσπασμένη υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων. Τέλος, αναφερόμενος στα άμεσα σχέδια έκανε λόγο για μία κινητή μονάδα που θα βγει σε όλο τον νομό ενώ ελπίδα αποτελεί η δημιουργία στα Χανιά ενός Κέντρου διάγνωσης του αυτισμού.
Πηγή: zarpanews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου