Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Ένα Μουσικό Εργαστήρι αλλιώτικο από τα άλλα στην Κομοτηνή

Ο μοναδικός χώρος εξειδικευμένης μουσικής εκπαίδευσης και μουσικοθεραπείας σε άτομα με νοητική αναπηρία στην ΑΜΘ οργανώθηκε από το Σύλλογο «Άγιοι Θεόδωροι»

Είναι Πέμπτη μεσημέρι, και περνάμε, έχοντας πάρει τις απαραίτητες προφυλάξεις, που τηρούνται αυστηρά, το κατώφλι ενός χώρου που πλημμυρίζει μουσική, τον οποίο έχει δημιουργήσει ο Σύλλογος Μέριμνας Α.μεΑ. Νοητικής Υστέρησης Ν.Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι». Πρόκειται για το Μουσικό του Εργαστήρι, στην Κομοτηνή, όπου μέλη του και όχι μόνο ενδυναμώνουν τις ικανότητές τους και ενισχύουν την κοινωνικοποίησή τους.

Το Μουσικό εργαστήρι, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Active citizens fund», σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το «Solidarity Now», έχει δημιουργηθεί σε ένα φιλόξενο κτίριο το οποίο έχει διαμορφωθεί και εξοπλιστεί κατάλληλα με μουσικά όργανα, ενώ και οι αίθουσές του έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες των μαθητών.

Συναντάμε την ομάδα του μουσικού εργαστηρίου, λίγο μετά την άφιξή τους στο χώρο, μιας και για λόγους τόσο εκμάθησης, όσο και προστασίας από τον κορωνοϊό, οι ομάδες μένουν ξεχωριστά η μία από την άλλη, με διαφορετικές ώρες για τα μαθήματα στο χώρο.

Έχουν όμως ήδη ξεκινήσει, σε συνεργασία με τους μουσικούς καθηγητές τους, τον Δημήτρη Κυριακάκη, τον Κώστα Κουρτίδη και τον Βαγγέλη Τσικόπουλο, να τραγουδούν: «Σφύριξε χαρούμενα μπορείς…»

Συνολικά 52 ωφελούμενοι δίνουν το παρών στο Εργαστήρι, κάνοντας μαθήματα στη μουσική χαλάρωση, την μουσικοκινητική, την φωνητική αγωγή και φυσικά, το δημοφιλέστερο, το μουσικό εργαστήρι, όπου έρχονται σε επαφή με κάθε είδους μουσική, και αποκτούν δεξιότητες που τους βοηθούν γενικότερα στην καθημερινότητά τους.

Μοναδική ανάλογη δομή στην ΑΜΘ 
Άλλωστε στην Περιφέρεια ΑΜΘ, σύμφωνα με τους υπευθύνους του Συλλόγου, δεν υπάρχουν φορείς παροχής εξειδικευμένης μουσικής εκπαίδευσης και μουσικοθεραπείας σε άτομα με νοητική αναπηρία, για αυτό και προχώρησαν σε αυτή την κίνηση, θέλοντας να παρέχουν μουσική εκπαίδευση και μουσικοθεραπεία, ενδυναμώνοντας τις δυνατότητες όχι μόνο των μελών του, αλλά και όλων των ατόμων με αυτή την αναπηρία στη Ροδόπη.

Και αυτό γιατί η μουσική μπορεί να προσφέρει στους ωφελούμενούς τους, η ηλικία των οποίων κυμαίνεται από 5-57 ετών, τόσο διέγερση και ανάπτυξη σε ατομικό επίπεδο, αλλά και των ανάπτυξη της συνεργασίας και αλληλεπίδρασης, καθώς και την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Οι στόχοι του εργαστηρίου ήταν αρκετά πιο φιλόδοξοι, όσο αφορά την ενίσχυση της κοινωνικοποίησης των ωφελούμενων του, με παρουσίαση κατά διαστήματα, στη μορφή εκδηλώσεων, της δουλειάς που γίνεται σε αυτό στο ευρύτερο κοινό σε μορφή εκδηλώσεων, όμως δυστυχώς η πανδημία, πέρα από τα μέτρα που φροντίζουν να λαμβάνουν στο χώρο, δεν τους επέτρεψε και να κάνουν όσα σχεδιαζόταν μέσω του προγράμματος, από την 1η Ιουλίου 2020 που ξεκίνησαν την υλοποίησή του.

Ελπίζουν πάντως πως οι συνθήκες θα επιτρέψουν, σε συνεννόηση πάντα με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, να κάνουν κάποια δράση πριν το καλοκαίρι, καθώς και την τελική τους δράση, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα το καλοκαίρι, ώστε να παρουσιάσουν τα σημαντικά του οφέλη και τα αποτελέσματα, σημείωσε ο κ. Ηλίας Ποιμενίδης, διοικητικός διευθυντής του Συλλόγου.

Όσο για το μέλλον; Ελπίζουν πως θα μπορέσουν να το συνεχίσουν και μετά το πέρας της χρηματοδότησης, και έχουν ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζουν για την επόμενη μέρα, μιας και έχει ήδη φανεί η πρόοδος των ωφελουμένων.

Παναγιώτα Κοσμίδου, μουσικός και υπεύθυνη του εργαστηρίου
«Έχουμε δει σημαντικές αλλαγές σε όλα τα παιδιά, δεν υπάρχει κάποιο που δεν έχει βελτιώσει την ψυχική, σωματική και πνευματική του υγεία» 
Η μουσική μπορεί να προσφέρει καλό σε όλους τους ανθρώπους, πόσο μάλλον και στα άτομα με νοητική αναπηρία, σημείωσε η κ. Παναγιώτα Κοσμίδου, μουσικός και υπεύθυνη του εργαστηρίου. «Συνεργαζόμαστε ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδικού, και προσπαθούμε να τους δώσουμε κάθε μέρα κάτι παραπάνω» ανέφερε.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ασχολήθηκε, ως μουσικός, στην ειδική αγωγή, και αποτελούσε ένα νέο ξεκίνημα, που όμως, «όταν έχεις αγάπη, θέληση και σου αρέσει αυτό που κάνεις, τότε έχει αποτελέσματα».

Οι αίθουσες έχουν την δική τους διαρρύθμιση και χρωματική παλέτα, έχοντας χρώματα «ξεκουραστικά» όπως η πολυαισθητηριακή αίθουσα, που αφορά τα παιδιά με αυτισμό, που έχει τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Στο εργαστήρι έχουν τέσσερις τομείς: την μουσική χαλάρωση, την μουσικοκινητική, την φωνητική αγωγή και το μουσικό εργαστήρι.

Μουσική χαλάρωση κάνουν όλα τα παιδιά, μέσα από ειδικές συχνότητες της κλασικής μουσικής, που τα βοηθά να χαλαρώσουν ψυχικά και σωματικά. Μάλιστα σε μερικά παιδιά τους αρέσει τόσο πολύ, που κάνουν και τους μαέστρους.

Ο τομέας της φωνητικής αγωγής είναι επίσης σημαντικός, μιας και μέσα από αυτόν μαθαίνουν να παίρνουν σωστές αναπνοές από το διάφραγμα, κάτι το οποίο βοηθά γενικότερα στην καθημερινότητά τους, μιας και βοηθά να μην λαχανιάζουν, να έχουν περισσότερη αντοχή και καλύτερους καρδιακούς παλμούς. Μαθαίνουν επίσης άρθρωση και σωστή τοποθέτηση φωνής, ανάλογα φυσικά και με τις δυνατότητες του καθενός.

Στην ψυχοκινητική, εφόσον έχουν κάνει τα μαθήματα της φωνητικής αγωγής και έχουν αποκτήσει σωστές αναπνοές, βελτιώνουν την κίνηση, κάτι που βοηθά ιδιαίτερα άτομα με εγκεφαλική παραλυσία, αλλά και γενικότερα όλους όσους συμμετέχουν.

«Μαθαίνουν τα παιδιά να περπατούν ρυθμικά, μελωδικά, πηγαίνουν γρήγορα και αργά ανάλογα με την μουσική και πάνω από όλα μαθαίνουν την συνεργασία», εξήγησε η κ. Κοσμίδου, αλλά και να μοιράζονται τα όργανα και να ακούν τις φωνές των θεραπευτών τους.

Τα περισσότερα γκρουπ φυσικά εντοπίζονται στον τομέα των μουσικών εργαστηρίων, όπου δουλεύουν τραγούδια, με τα παιδιά την ορχήστρα. «Ο καθένας ξέρει ότι θα παίξει στο ρεφρέν του τραγουδιού, θα παίξει στο κουπλέ, αν δεν παίξει κάποιο όργανο, θα χτυπήσει παλαμάκια και θα κάνει φωνητικά, σε συνδυασμό πάντα με εμάς» ανέφερε η κ. Κοσμίδου διευκρινίζοντας ότι «εξυπακούεται, άλλωστε, πως μαθαίνουν τα όργανα και πώς να τα χειρίζονται».

Το πρόγραμμα, από το καλοκαίρι που ξεκίνησε, έχει βοηθήσει όλα τα παιδιά, τα οποία είναι ενθουσιασμένα και με θέληση να μάθουν ακόμα περισσότερα. «Σκοπός μας είναι να φεύγουν με χαμόγελα, γεμάτα, ενθουσιασμένα, και να είναι ήρεμα όταν επιστρέψουν στην οικογένειά τους, βάζουμε δηλαδή και εμείς ένα λιθαράκι ώστε να είναι καλά στο σπίτι τους» ανέφερε.

Αυτό είναι κάτι που βλέπουν και οι γονείς, και ανταποκρίνονται σε αυτό. «Έχουμε δει σημαντικές αλλαγές σε όλα τα παιδιά, δεν υπάρχει κάποιο που δεν έχει βελτιώσει την ψυχική, σωματική και πνευματική του υγεία» υπογράμμισε κλείνοντας η κ. Κοσμίδου.

Δημήτρης Ποιμενίδης, Υπεύθυνος για τη δράση του προγράμματος
«Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε αλλά και να δείξουμε τα οφέλη της μουσικοθεραπείας στην τοπική κοινωνία 
Η καινοτομία και η πρωτοτυπία του μουσικού εργαστηρίου, σημείωσε ο κ. Δημήτρης Ποιμενίδης, Υπεύθυνος για τη δράση στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund, έγκειται στο γεγονός ότι σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ δεν υπάρχει ανάλογος φορέας παροχής εξειδικευμένης μουσικής εκπαίδευσης και μουσικοθεραπείας σε άτομα με νοητική αναπηρία.

Σκοπός τους είναι να προσελκύσουν και νέους ωφελούμενους από την περιοχή της Ροδόπης, ώστε «να προσφέρουμε αλλά και να δείξουμε τα οφέλη της μουσικοθεραπείας στην τοπική κοινωνία».

Οι ηλικίες των απασχολούμενων είναι από τις ηλικίες 5-57 ετών, ενώ υπάρχει η δυνατότητα και τώρα, οι ενδιαφερόμενοι να εγγραφούν στο εργαστήρι αυτό, είτε μέσω της ιστοσελίδας του Συλλόγου (www.syd.gr), να απευθυνθούν στο σύλλογο απευθείας στο χώρο στο αγρόκτημα Υφαντών ή να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 2531033114.

Τα μαθήματα παρέχονται εντελώς δωρεάν, λόγω της χρηματοδότησης του Active Citizens Fund , το οποίο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active Citizens Fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow, δύο φορείς με τους οποίους έχουν πολύ καλή συνεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου