Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Τα παιδιά που το σκάνε από το σπίτι στέλνουν μήνυμα: «Ακούστε μας!»

«Όταν έφυγα από το σπίτι, δεν ένιωσα τον κίνδυνο, φοβόμουν περισσότερο όταν ήμουν στο σπίτι. Ήμουν δέκα χρονών και σκέφτηκα ότι τίποτα δεν θα ήταν πιο επικίνδυνο από το να είμαι στο σπίτι μου.» – Sam *, 25 ετών σήμερα.

«Παγκόσμιος Μήνας Πρόληψης Φυγής Ανήλικων από το Σπίτι» είναι ο φετινός Νοέμβριος, και το Missing Children Europe (MCE), «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και μέλη του προγράμματος RADAR, ενώνουν δυνάμεις και πραγματοποιούν εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης με σκοπό να αναδείξουν τα ζητήματα των ανήλικων φυγάδων με αντίστοιχες εμπειρίες.

Η φυγή συχνά θεωρείται ως «προβληματική συμπεριφορά», αλλά «αν ακούγατε και τη δική μας άποψη, θα γνωρίζατε ότι είναι μία λύση για να τα καταφέρουμε με σοβαρά προβλήματα που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με άλλον τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο 25χρονος που το «έσκασε» από το σπίτι για πρώτη φορά στα 10 του χρόνια.
#ListenChangeProtect

Τα παιδιά και οι νέοι που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους είναι η μεγαλύτερη ομάδα αγνοούμενων παιδιών σε όλην την Ευρώπη. Το 2019, οι νέοι που έφυγαν από το σπίτι αποτέλεσαν το 54,5% των περιπτώσεων εξαφανισμένων παιδιών που αναφέρθηκαν στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, εκ των οποίων το 14% δεν βρέθηκαν.@Missing Children Europe

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον το Missing Children Europe και τα μέλη του απευθύνθηκαν σε νέους σε όλη την Ευρώπη που έχουν αντίστοιχη εμπειρία για να ακούσουν τις ιστορίες τους.

Η καμπάνια “Άκουσε. Άλλαξε. Προστάτευσε.” («Listen. Change. Protect.”) δημιουργήθηκε από τη συγκεκριμένη ομάδα νέων με στόχο να συμβάλλει στην αλλαγή της αντίληψης ότι το πρόβλημα είναι των παιδιών και όχι του περιβάλλοντός τους, και να ενισχύσει την υποστήριξη που αξίζουν και πρέπει να έχουν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου, η καμπάνια #ListenChangeProtect θα αναδεικνύει όσα τα ίδια τα παιδιά και οι νέοι που έχουν σχετικά βιώματα τόνισαν στις συναντήσεις τους.
Τα παιδιά θέλουν να καταλάβουν οι μεγάλοι ότι:
Οι λόγοι που ωθούν ένα παιδί να φύγει δεν είναι προφανείς, ούτε και αποκλειστικά δικοί του. Μία φυγή από το σπίτι είναι η κορυφή του παγόβουνου. Χρειάζεται ενεργητική ακρόαση και ενσυναίσθηση απ’ όσους θα ασχοληθούν με τα παιδιά για να διαγνώσουν την κατάσταση και να τα βοηθήσουν να εκφράσουν το πραγματικό πρόβλημα.
Οι αρνητικές αντιλήψεις είναι απαραίτητο να αλλάξουν. Το παιδί που φεύγει δεν είναι προβληματικό. Η κατάσταση που αντιμετωπίζει είναι προβληματική, είτε λόγω δικής του ερμηνείας είτε επειδή συντρέχουν πραγματικές προϋποθέσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό και τα παιδιά να ενθαρρύνονται να επικοινωνούν πώς νιώθουν για να ζητούν βοήθεια, αντί να φεύγουν.
Μετά την επιστροφή τους στο περιβάλλον από το οποίο έφυγαν, οι νεαροί φυγάδες χρειάζονται καθοδήγηση. Για να λάβουν ουσιαστική υποστήριξη θα πρέπει να εμπιστευθούν από την αρχή τους ενήλικες του περιβάλλοντός τους και τους πιθανούς ειδικούς που θα τους βοηθήσουν.
Για να αλλάξουν οι πεποιθήσεις της κοινωνίας θα πρέπει να αναλάβουμε συλλογική δράση με στόχο την άρση της προκατάληψης και μία διαφορετική προσέγγιση των παιδιών που φεύγουν, ερμηνεύοντας την πραγματικότητά τους μέσα από τα δικά τους μάτια.

Η Aagje Leven, Γενική Γραμματέας του Missing Children Europe (MCE) δήλωσε: “Συχνά επικρατούν παρανοήσεις ως προς τους λόγους που παιδιά και νέοι αποφασίζουν να φύγουν από το σπίτι και τους αντιμετωπίζουμε με προκαταλήψεις. Οι νέοι με τους οποίους συνεργαζόμαστε και έχουν τέτοιες εμπειρίες, μας ζητούν να ακούμε τις ανησυχίες και τα βιώματά τους και να τους παίρνουμε στα σοβαρά γιατί εκείνοι ξέρουν καλύτερα τι πραγματικά έχει συμβεί που τους οδήγησε να φύγουν. Η φυγή είναι η απάντησή τους σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, και που πιθανότατα εμείς δεν βλέπουμε. Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ακούσουμε. Μόνο τότε μπορούμε να αναπτύξουμε μία σχέση εμπιστοσύνης για να διερευνήσουμε τι έγινε και να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για να τους παρέχουμε το ασφαλές περιβάλλον και την προστασία που τους αξίζει.”

“Κάθε παιδί που φεύγει από το σπίτι, είναι παιδί σε κίνδυνο και εκτίθεται σε απρόβλεπτες καταστάσεις που ξεφεύγουν από τη φαντασία και τον έλεγχό του«, δήλωσε ο κος. Γιαννόπουλος από το Χαμόγελο του Παιδιού. «Τα παιδιά μας δεν πρέπει να φθάνουν στο σημείο να σκεφθούν να φύγουν για να λύσουν τα προβλήματά τους. Στις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε, τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι μεγάλη ανάγκη να στεκόμαστε δίπλα τους και να αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες τους για να έχουμε ουσιαστική σχέση μαζί τους. Η αποξένωση είναι ύπουλη και πολλές φορές δεν θέλουμε ούτε εμείς οι ίδιοι οι γονείς να την αναγνωρίσουμε. Η εμπειρία μας δείχνει ότι τα περισσότερα περιστατικά σχετίζονται με ενδοοικογενειακά προβλήματα και έλλειψη επικοινωνίας.

»Και στην περίπτωση που το περιβάλλον είναι κακοποιητικό, έχουμε μεγάλη ευθύνη ως κοινωνία να φροντίσουμε να γνωρίζουν τα παιδιά μας ότι υπάρχουν θεσμοί που τα προστατεύουν, για να απευθύνονται σε αυτούς και να λαμβάνουν ουσιαστική βοήθεια χωρίς να ρισκάρουν τη ζωή τους σε απρόβλεπτα μονοπάτια. Να μιλάμε οι γονείς με τα παιδιά μας, πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας! Μιλήστε τους και για την Εθνική Γραμμή SOS 1056 και την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, να γνωρίζουν ότι στην άλλη άκρη της γραμμής υπάρχει ένας ψυχολόγος από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» που μπορεί να τα ακούσει και να δώσει λύση, κάθε στιγμή, κάθε μέρα, όλο το χρόνο, δωρεάν και ανώνυμα. Τώρα και μέσα από την εφαρμογή Chat 1056 μπορούν να ζητούν βοήθεια με γραπτό μήνυμα και να συζητούν με ειδικούς για όσα τα απασχολούν, χωρίς να γίνεται αντιληπτή η επικοινωνία από το περιβάλλον τους”.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 από το 2007 κατόπιν αριθμοδότησης από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων). Το 2016 στο πλαίσιο αξιολόγησης όλων των Γραμμών 116000 πανευρωπαϊκά, η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 στην Ελλάδα πιστοποιήθηκε συγκεντρώνοντας τη μέγιστη βαθμολογία 100%.

Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 λειτουργεί πανευρωπαϊκά την καθιστά ένα πολύτιμο εργαλείο στη διαδικασία παροχής υποστήριξης και σε παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα ως πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή η ανάγκη οδήγησε τον Οργανισμό να συγκροτήσει ομάδα εθελοντών διερμηνέων/διαμεσολαβητών Αραβικών και Φαρσί. Παράλληλα η Γραμμή 116000 και οι υπηρεσίες που παρέχει επικοινωνήθηκαν μέσω ειδικών φυλλαδίων στα σημεία εισόδου και παραμονής παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Η ενημερωτική καμπάνια #ListenChangeProtect πραγματοποιείται σε Ελλάδα, Βέλγιο, Πολωνία και Πορτογαλία.

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου