Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

"Τι... παίζει με τα δικαιώματά μας;" Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε κουίζ!!

Με αφορμή την 20η Νοέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, και τη συμπλήρωση 31 χρόνων από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η ΠΡΩΤΑ.12 ετοίμασε το κουίζ "Τι... παίζει με τα δικαιώματά μας;" που έχει δύο επίπεδα με 12 φράσεις στο καθένα.

Μέσα από το κουίζ, τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν τα δικαιώματα τους με ένα διαφορετικό τρόπο, απαντώντας αν νομίζουν ότι κάθε μια από τις 24 φράσεις είναι σύμφωνη ή όχι με τη Σύμβαση. Με την ολοκλήρωση των απαντήσεων στο κάθε επίπεδο, μπορούν να δουν πόσες ήταν σωστές και πόσες όχι και γιατί, δηλαδή με απλά λόγια τι προβλέπεται στα σχετικά άρθρα της Σύμβασης. Το κουίζ απευθύνεται σε παιδιά από 10 χρονών και πάνω.

Μπορείτε να βρείτε τα δύο επίπεδα του κουίζ εδώ:



Για εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το κουίζ (αυτό τον καιρό αναγκαστικά εξ αποστάσεως!) προτείνονται οι παρακάτω ενέργειες:
Απαντήστε πρώτα μόνοι / μόνες σας και τα δύο επίπεδα -"πίστες" του κουίζ, μελετώντας με προσοχή τις απαντήσεις. Βρείτε σχετικές πληροφορίες και υλικά, όπως τη Σύμβαση, που υπάρχει αναλυτικά και με απλά λόγια εδώ, και άλλα υλικά και συνδέσμους που υπάρχουν εδώ.
Εξηγήστε με λίγα λόγια στα παιδιά (αν δεν το έχετε κάνει ήδη) τι είναι η Σύμβαση.
Προτείνετε στα παιδιά να απαντήσουν το πρώτο επίπεδο του κουίζ (δίνοντας 5 λεπτά σε αυτό) και μετά κουβεντιάστε όλοι μαζί τι βρήκαν ενδιαφέρον, που έκαναν λάθη, και αν έχουν κάποια ερώτηση σχετικά με τα άρθρα της Σύμβασης που αναφέρονται στις απαντήσεις.
Αν τα παιδιά δείξουν ενδιαφέρον, προχωρήστε και στη δεύτερη "πίστα" επαναλαμβάνοντας την παραπάνω διαδικασία.
Μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση, ζητήστε από τους μαθητές και τις μαθήτριές σας να κάνουν μια μικρή έρευνα σε μέλη της οικογένειάς τους, να δουν αν ξέρουν τη Σύμβαση και κάποια άρθρα που περιλαμβάνονται στο κουίζ. Μπορείτε επίσης να δώσετε στα παιδιά ως δραστηριότητα την πρόταση να ετοιμάσουν για την επόμενη συνάντησή τους ένα κείμενο, ένα ποίημα, μια ζωγραφιά ή ένα κολλάζ φωτογραφιών με ένα δικαίωμα που τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα, περιλαμβάνοντας και τις δικές τους προτάσεις για το τι πρέπει να γίνεται για την καλύτερη εφαρμογή και υπεράσπιση του δικαιώματος αυτού.

Αυτές είναι μερικές μόνο ιδέες. Κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να δοκιμάσει και άλλα μέσα και εργαλεία, με κύριο στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά όσο γίνεται καλύτερα το περιεχόμενο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και να σκεφτούν τις δικές τους ευθύνες σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Πηγή: ΠΡΩΤΑ.12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου