Είναι πλέον φανερό ότι οι τροφές που καταναλώνουμε επιδρούν στις σκέψεις, τη συμπεριφορά, ακόμη και τη διάθεσή μας. Η καθημερινή διατροφή ενός παιδιού προμηθεύει το σώμα και τον εγκέφαλό του με τα απαραίτητα εκείνα συστατικά που θα το βοηθήσουν να αντεπεξέλθει στις πνευματικές και όχι μόνο απαιτήσεις του. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά:
Υδατάνθρακες
Η γλυκόζη αποτελεί το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου και συμμετέχει στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του. Καλύτερη επιλογή είναι οι πηγές σύνθετων υδατανθράκων, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης, που προκαλούν βραδύτερη απορρόφηση της γλυκόζης και συνεπώς καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων στο αίμα και της παροχής της στον εγκέφαλο.
Ω-3 λιπαρά οξέα
Δομικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών και απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλουν στη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας και την ενίσχυση της μνήμης.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Συμμετέχουν στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών, ενώ είναι απαραίτητα συστατικά για τη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος.
Αντιοξειδωτικά
Προστατεύουν τα κύτταρα του νευρικού συστήματος από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών και συνδέονται με βελτίωση της μνήμης, επιβραδύνοντας τη γήρανση των κυττάρων του εγκεφάλου.
Τρόφιμα-πρωταθλητές για υψηλό IQ
Φρούτα και λαχανικά
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα αυτά, μπορούν να βελτιώσουν τη διαδικασία της μάθησης αλλά και της μνήμης, αφού καθυστερούν τη γήρανση στον εγκέφαλο. Τουλάχιστον δύο με τρία φρούτα και μια μεγάλη σαλάτα ημερησίως είναι απαραίτητα για ένα παιδί.
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Το γάλα και το γιαούρτι περιέχουν βιταμίνες Β12, Β6. Η λήψη ικανοποιητικών ποσοτήτων βιταμινών του συμπλέγματος Β από τη δίαιτα συμβάλλει στην προστασία από συγκεκριμένα νευρολογικά προβλήματα και στην ενίσχυση της μνήμης.
Απλοί και σύνθετοι υδατάνθρακες
Η γλυκόζη όντας το κύριο εγκεφαλικό καύσιμο και συμβάλλοντας στην παραγωγή της σεροτονίνης, συμμετέχει στη διατήρηση και την ενίσχυση της μνήμης. Ετσι, η συχνή και σωστή κατανάλωση των υδατανθράκων (κυρίως σύνθετων αλλά και απλών) μέσα από τρόφιμα όπως μέλι, ψωμί, πατάτα, ρύζι και ζυμαρικά μπορεί να μας εφοδιάσει με κατάλληλη ποσότητα ενέργειας για καλή εγκεφαλική σκέψη.
Ψάρια και θαλασσινά
Εμπεριέχουν βιταμίνη Β12, η οποία είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό των ερυθροκυττάρων και τη μεταφορά οξυγόνου στον εγκέφαλο. Σχετίζονται με την καλή μνήμη. Επίσης το ψάρι και ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια (σολομός, πέστροφα, τόνος) και τα θαλασσινά αποτελούν εξαιρετικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, που φαίνεται από μελέτες ότι ενισχύουν τη μνήμη και προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από βλάβες.
Λοβοφόρα λαχανικά
Τα λοβοφόρα λαχανικά όπως το παντζάρι, η πατάτα και το κρεμμύδι εμπεριέχουν τη βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ), η οποία συμβάλλει στη σωματική ανάπτυξη και την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος και της μνήμης.
Δημητριακά ολικής άλεσης
Είτε ως βασικό συστατικό ενός πλήρους και ισορροπημένου πρωινού μαζί με γάλα ή γιαούρτι, είτε ως ένα ενδιάμεσο σνακ είτε ως ένα ελαφρύ βραδινό, τα δημητριακά ολικής άλεσης προσφέρουν ενέργεια και πολλές απαραίτητες για την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη βιταμίνες συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη (βιταμίνη Β1), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), νιασίνη (βιταμίνη Β3), παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6), βιοτίνη, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β12.
Νερό
Η σωστή καθημερινή ενυδάτωση είναι απαραίτητη και ακόμη και μικρή απώλεια υγρών μπορεί να προκαλέσει αδυναμία συγκέντρωσης και απόδοσης. Επομένως πρέπει καθημερινά να εξασφαλίζεται επαρκής πρόσληψη υγρών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κατανάλωση νερού, και φυσικών χυμών φρούτων και λαχανικών.
Χάρης Γεωργακάκης
Πηγή: imommy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου