Με μία ακόμη τηλεοπτική της συνέντευξη –ύστερα από αυτές της Πέμπτης (εδώ)– η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υπερασπίστηκε το πρωί της Πρωτομαγιάς, μιλώντας στο Mega, το σχέδιο για τη σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων.
Ως γνωστόν, με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν από την ίδια την περασμένη Τετάρτη, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα επιστρέψουν στις αίθουσες στις 11 Μαΐου, ενώ οι υπόλοιποι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στα θρανία στις 18 Μαΐου –τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία παραμένουν σε αναστολή και η περίπτωσή τους θα εξεταστεί προς τα τέλη του Μαΐου, όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή (εδώ). «Εάν επαναλειτουργήσουν, θα λειτουργήσουν για ένα μήνα» είπε η υπουργός, δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
H κυρία Κεραμέως ρωτήθηκε από τον Θανάση Φουσκίδη και τον Ανδρέα Παπαδόπουλο, τους παρουσιαστές της εκπομπής «Mega Mag», για τις ενστάσεις των εκπαιδευτικών που επισημαίνουν ότι λόγω και του περιορισμού των προσλήψεων που επέβαλε η δεκαετής οικονομική κρίση, οι καθηγητές έχουν μεγαλώσει ηλικιακά και πολύ μεγάλος αριθμός πλησιάζει τα 55 έτη ή και παραπάνω που σημαίνει ότι έιναι κοντά στις ευπαθείς ομάδες.
Ως απάντηση, η υπουργός υπενθύμισε τις θέσεις των ειδικών: «Το όριο που έχουν θέσει οι ειδικοί δεν είναι τα 55 (έτη ) είναι τα 65. Οι ειδικοί έχουν θέσει το όριο της ευπαθούς ομάδας τα 65 έτη, αυτό μου έχουν δηλώσει οι εκπρόσωποι του ΕΟΔΥ αυτό ακολουθούμε», είπε.
Η κυρία Κεραμέως τόνισε μάλιστα ότι η σχετική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων υπό αυστηρές προϋποθέσεις, ελήφθη ομόφωνα από την επιτροπή του ΕΟΔΥ, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προχώρησε πιο συντηρητικα σε σχέση με εισηγήσεις επιστημόνων για ταχύτερη επάνοδο των μαθητών στις σχολικές αίθουσες, που ζητούσαν, όπως είπε να ανοίξουν όλα, και τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία. Δεν αποκάλυψε πάντως ποιοι ήταν αυτοί οι επιστήμονες που πρότειναν κάτι τέτοιο.
Επιλέξαμε μια μετριοπαθή στάση -χωρίς να ανοίξουν Δημοτικά και Νηπιαγωγεία- και για αυτό γιατί πάμε σταδιακά, ανάλογα με τις συστάσεις, σημείωσε η υπουργός, ενώ παρέπεμψε και στα λεγόμενα του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος είπε ότι τελικά τα παιδιά δεν είναι υπερμεταδότες του κορονοϊού, το αντίθετο (εδώ).
Κρίσιμο είναι να είναι συνεχής η εκπαιδευτική διαδικασία, αφού πολλές εβδομάδες αποχής και απομάκρυνσης από το εκπαιδευτικό περιβάλλον έχουν επιπτώσεις στους μαθητές και την επαγγελματική πορεία τους, δεκαετίες αργότερα, τόνισε η υπουργός. Ταυτόχρονα όμως, «πρώτο μελημά μας είναι η δημόσια υγεία και τα ατομικά μέτρα προστασίας» είπε.
Αποκρούοντας τις ενστάσεις ότι η επαναλειτουργία των σχολείων γίνεται για όλες κι όλες 10 ημέρες –αφού θα γίνεται εκ περιτροπής, μέρα παρά μέρα, διδασκαλία– η κυρία Κεραμέως εξήγησε ότι η εκ περιτροπής διαδικασία με πολύ λιγότερους μαθητές μέσα στην τάξη θα προχωρά πολύ πιο γρήγορα, και ο χρόνος θα είναι περισσότερο ωφέλιμος.
Αναφορικά με το θέμα της χρήσης μάσκας στα σχολεία, η κυρία Κεραμέως είπε ότι η άποψη των ειδικών της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας ήταν να μην είναι υποχρεωτική στα σχολεία, αλλά μόνο προαιρετική, εάν το επιθυμούν εκπαιδευτικοί ή μαθητές. Δεν υπάρχει καν σύσταση για τη χρήση μάσκας στους χώρους του σχολείου, συμπλήρωσε.
Πηγή: Protagon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου