Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από διαρροϊκές ασθένειες που συνδέονται με μολυσμένο νερό παρά από την ένοπλη βία, σύμφωνα με έρευνα της UNICEF.
Αναλύοντας τα στοιχεία θνησιμότητας από 16 χώρες που αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες συγκρούσεις (όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Συρία και η Υεμένη) η UNICEF διαπίστωσε ότι το ακατάλληλο νερό και η κακή υγιεινή σκοτώνουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερα παιδιά κάτω των 15 ετών από ό,τι ο πόλεμος. Η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Ενριέτα Φορ δηλώνει στον βρετανικό «Guardian» ότι τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού υπογραμμίζουν την ανάγκη πρόσβασης σε πόσιμο νερό και συνθήκες υγιεινής. Αναφέρει δε ότι αυτή η ανάγκη πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ανθρώπινο δικαίωμα και όχι ως προνόμιο.
«Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν περισσότερα παιδιά που πεθαίνουν από την έλλειψη πρόσβασης σε πόσιμο νερό παρά από σφαίρες. Το νερό είναι βασικό δικαίωμα. Είναι μια αναγκαιότητα για τη ζωή» υπογραμμίζει η Φορ.
Η έκθεση συνέκρινε τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την «ομαδική βία» και τις «διαρροϊκές ασθένειες» από το 2014 έως το 2016 σε Αφγανιστάν, Μπουρκίνα Φάσο, Καμερούν, Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, Τσαντ, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Ιράκ, Λιβύη, Μιανμάρ, Σομαλία, Νότιο Σουδάν, Συρία και Υεμένη και βρήκε ότι οι διαρροϊκές ασθένειες που συνδέονται με το ακατάλληλο νερό και την έλλειψη συνθηκών υγιεινής σκοτώνουν κατά μέσο όρο 72.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών κάθε χρόνο. Αντίθετα, η βία που προέρχεται από τις ένοπλες συρράξεις σκοτώνει κατά μέσο όρο 3.400 παιδιά ετησίως.
«Οι άνθρωποι μπορούν να ξεφύγουν από τη βία και να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο μακριά από σφαίρες ή βόμβες, όμως θα αναζητήσουν νερό με κάθε κόστος» αναφέρει ο Ομάρ Ελ Χατάμπ, επικεφαλής της UNICEF για το νερό, το περιβάλλον και τις συνθήκες υγιεινής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Δυστυχώς, το μη ασφαλές νερό φθάνει σε κάθε νοικοκυριό και εάν οι άνθρωποι είναι διψασμένοι θα το πιουν, ακόμη κι αν είναι ακατάλληλο. Στην Υεμένη, ένα παιδί πεθαίνει κάθε 10 λεπτά από αιτίες που μπορούν να αποφευχθούν και πολλές από αυτές τις αιτίες, όπως ο υποσιτισμός, η χολέρα, ή η διάρροια σχετίζονται με το μη ασφαλές νερό και την έλλειψη συνθηκών υγιεινής».
Την ίδια ώρα η έκθεση αναφέρει ότι η έλλειψη πρόσβασης σε πόσιμο νερό ή κατάλληλες υποδομές αποχέτευσης επηρεάζει αρνητικά τα κορίτσια περισσότερο από τα αγόρια, καθώς τα καθιστά ευάλωτα στη σεξουαλική βία, όταν συλλέγουν νερό ή χρησιμοποιούν υπαίθριες τουαλέτες.
Επίσης, τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης γίνονται συχνά μέσο επίθεσης κατά των αμάχων, κάτι που παραβιάζει τη Σύμβαση της Γενεύης, αναφέρουν ειδικοί και υποστηρίζουν ότι οι επιτιθέμενοι βλέπουν τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης ως πλεονέκτημα του πολέμου που μπορούν να αξιοποιήσουν για να αποκτήσουν δύναμη και να βλάψουν τους ανθρώπους.
Ο βομβαρδισμός ενός εργοστασίου παραγωγής νερού στη Χοντέιντα της Υεμένης τον περασμένο Ιούλιο για παράδειγμα, στέρησε σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους πόσιμο νερό, αναφέρει ο Ελ Χατάμπ. Ενώ ο πόλεμος στη Συρία είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή βασικών συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρισμού και πολλές φορές οι σκόπιμες διακοπές λειτουργίας των υποδομών έπλητταν σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους τη φορά, σύμφωνα με την έκθεση.
Πηγή: Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου