Μια δομή που έλειπε από την περιοχή έχει αρχίζει να πατά στέρεα στα πόδια της - Προσφέρει ελπίδα και για το μέλλον
Με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει μια δυναμική δομή που θα μπορέσει να βοηθήσει ουσιαστικά τα παιδιά που φοιτούν σε αυτό ξεκίνησε τη λειτουργία του φέτος το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Κομοτηνής, στον χώρο του Νηπιαγωγείου που είχε χτιστεί στη Μελέτη, και στο οποίο την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε αγιασμός.
Στο χώρο υπήρχαν παιδιά του σχολείου αλλά και «επισκέπτες» από το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) από τους Υφαντές, μιας και τον αγιασμό ακολούθησε εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες που τιμάται στις 3 Δεκεμβρίου.
Τον αγιασμό πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, σημειώνοντας πως είναι μια πολύ χαρούμενη ημέρα, γιατί όπως έλεγε και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, «όταν ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή».
Ζήτησε δε από τους μαθητές του σχολείου να μαθαίνουν, να είναι αγαπημένοι, και να γίνουν καλοί άνθρωποι και χρήσιμοι στην κοινωνία, μιας και έχουν ειδικά χαρίσματα που εντοπίζουν οι καθηγητές τους για το κοινό καλό.
Απαραίτητη ενδιάμεση δομή Την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η δομή αυτή υπάρχει πλέον στην πόλη μας εξέφρασε η Διευθύντρια κ. Αθανασία Ιομέρη, σημειώνοντας πως έλειπε και χρειαζόταν, μιας και αποτελεί την ενδιάμεση δομή μεταξύ του ΕΕΕΕΚ και της γενικής αγωγής.
Το σχολείο ξεκίνησε με πέντε μαθητές, στη συνέχεια προστέθηκε και ένας έκτος και τώρα θα έρθει και ο έβδομος και ελπίζει πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν περισσότερους, όταν γίνει κατανοητή η σημασία της φοίτησης σε αυτό.
Στο σχολείο υπηρετούν επίσης μια γυμνάστρια, μια βιολόγος, που ασχολείται με όλα τα επιστημονικά μαθήματα, μια φιλόλογος, ένας πληροφορικός, μια καλλιτεχνικός και μια μουσικός, μια φυσικοθεραπεύτρια και καθηγήτρια Αγγλικών, οι οποίοι δεν είναι μόνιμοι στο σχολείο αλλά συμπληρώνουν ώρες διδασκαλίας από άλλα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Παρόλα αυτά βοηθούν πάρα πολύ και με μεγάλη προθυμία, για αυτό και τους ευχαρίστησε δημόσια για την προσφορά τους.
Σημαντικό το όφελος για τους μαθητές Η ίδια έχει διδάξει πολλά χρόνια στην ειδική αγωγή και πριν τη δημιουργία αυτής της δομής προβληματιζόταν για κάποιους μαθητές, αν ήταν καλύτερα για αυτούς να φοιτήσουν στην Γενική Αγωγή ή το ΕΕΕΕΚ.
Αυτούς ακριβώς τους μαθητές καλύπτει αυτή η δομή, που χρειάζονται μεν μια μικρή βοήθεια και τους δίνεται η ευκαιρία να βοηθηθούν στις ιδιαίτερες δυσκολίες τους πολύ πιο εύκολα από τη γενική εκπαίδευση.
«Το όφελος φαίνεται στην πράξη, και στο πέρασμα των μηνών που λειτουργούμε, με τους μαθητές να μας λένε ότι πρώτη φορά καταλαβαίνουν τα μαθήματα και τους γονείς να μας λένε ότι για πρώτη φορά έρχονται με χαρά να διαβάσουν» σημείωσε, κάτι που δείχνει την πολύ καλή δουλειά που γίνεται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Ευχαρίστησε δε τόσο τον περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ΑΜΘ κ. Παναγιώτη Κεραμάρη όσο και την Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου για την προσπάθεια που έκαναν τόσο για την ίδρυση του σχολείου όσο και για να ξεπεραστούν οι «παιδικές ασθένειες» της έναρξής του.
Επίσης ευχαρίστησε και την κ. Ερασμία Πλαστρά, Προϊσταμένη του ΚΕΔΔΥ Ροδόπης, που βοήθησε ώστε να λειτουργήσει φέτος η δομή αλλά και το Δήμο Κομοτηνής που παρείχε τις υποδομές.
Προσωρινή η λειτουργία στη Μελέτη Να σημειωθεί πως πολλές φορές και από πλευρά της Δευτεροβάθμιας και του Δήμου έχει τονιστεί πως η λειτουργία στη Μελέτη είναι προσωρινή, μιας και αν το σχολείο λειτουργήσει και με τις έξι τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου, θα είναι πρακτικά δύσκολο να χωρέσουν στο χώρο, και μελετούνται τρόποι, τώρα που η δομή λειτουργεί, να έρθει πιο κοντά στην πόλη αλλά και, αν είναι δυνατόν, να στεγάζεται μαζί με τις δομές της Γενικής Εκπαίδευσης.
Άλλωστε και η κ. Ιομέρη τόνισε πως θα ήταν ιδεατό να γίνει συνεκπαίδευση, μιας και αυτό βοηθά όλους τους μαθητές και να είναι εντός της πόλης, γιατί ενισχύει την κοινωνικοποίηση των μαθητών, προς το παρόν όμως ο χώρος τους βοηθά πολύ, μιας και είναι ένα καινούριο κτίριο που δίνει πολλές δυνατότητες στα παιδιά.
Από την πλευρά της η κ. Κοσμίδου σημείωσε πως η λειτουργία αυτού του σχολείου οφείλεται στην κοινή προσπάθεια πολλών ανθρώπων και φορέων, γιατί πραγματικά αγαπούν τα παιδιά και θέλουν να έχουν ένα χώρο στον οποίο μπορούν να εμβαθύνουν στις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους.
Τέλος η κ. Πλαστρά επισήμανε πως το σχολείο ήρθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό χρόνων, μιας και ελλείψει αυτού οι μαθητές στερούνταν το δικαίωμα να έχουν μια εξειδικευμένη εκπαίδευση και να αποκτήσουν επαγγελματικά πτυχία δεξιοτήτων, ενώ αναβαθμίζεται και ο πολιτισμός του τόπου, που κρίνεται και από την πρόνοια που λαμβάνει για τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Κώστας Μαρκενδούδης
Πηγή: Παρατηρητής της Θράκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου