Η γέννηση του Ορφέα πλημμύρισε τους γονείς του με χαρά. Γρήγορα, όμως, η Δάφνη και ο Νίκος ήρθαν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη πραγματικότητα. «Χρειαζόμασταν μια νταντά, αλλά δεν είχαμε αρκετά χρήματα γι’ αυτό», διηγείται στην «Κ» ο Νίκος Αϊβατζίδης, καθηγητής μουσικής και ιδρυτικό μέλος της ταξιδιωτικής κοινότητας Greekly. Στη Νάντη της Γαλλίας, η 19χρονη Cécile Graland, φοιτήτρια Παιδαγωγικής, αναζητούσε μια απασχόληση για τους μήνες των διακοπών της. «Δεν ήθελα να μείνω σπίτι ξοδεύοντας άσκοπα τον χρόνο μου».
Οι τρεις τους γνωρίστηκαν μέσω της διεθνούς πλατφόρμας «AuPairWorld», που φέρνει σε επικοινωνία χωρίς καμία χρέωση οικογένειες που αναζητούν βοήθεια στην ανατροφή του παιδιού τους και ενδιαφερόμενους παιδαγωγούς και τροφούς. Οι ενδιαφερόμενοι δημιουργούν προφίλ και συμπληρώνουν λεπτομερείς φόρμες με τις ανάγκες, τις επιθυμίες και την εμπειρία τους. Εν συνεχεία, γίνεται μια πρώτη επικοινωνία μέσω skype, καθώς κατά κανόνα οι συνομιλητές ζουν σε άλλες χώρες. «Είχα ταξιδέψει με τους γονείς μου πολλές φορές στην Ελλάδα και ήταν ένας τόπος που είχα λατρέψει, εξ ου και αναζήτησα εξαρχής κάποια ελληνική οικογένεια», διηγείται η Cécile, που όπως πολλοί συνομήλικοί της θεωρούν την εν λόγω απασχόληση μια ευκαιρία να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς. «Διαβάζοντας το προφίλ τους, διαπίστωσα ότι έχουμε κοινά ενδιαφέροντα αλλά και απρόσκοπτη γλωσσική επικοινωνία, καθώς είναι γαλλομαθείς». Η πλατφόρμα ορίζει επισήμως μια ελάχιστη αποζημίωση για τις υπηρεσίες των au pair νταντάδων, ωστόσο οι εκάστοτε συμβαλλόμενες πλευρές θέτουν τις προϋποθέσεις της συνεργασίας τους.
Εν προκειμένω, οι γονείς του Ορφέα δεν μπορούσαν να προσφέρουν στην εν δυνάμει τροφό υλικά αγαθά, αλλά ήταν διατεθειμένοι να την κάνουν κοινωνό αυθεντικών εμπειριών: «Διαμονή 300 μέτρα από την παραλία, εκδρομές, μαθήματα κιθάρας, ελληνικών, γιόγκα κ.ά.», επισημαίνει ο Νίκος, που στη διάρκεια της ηλεκτρονικής αναζήτησης συνομίλησε με 210 άτομα από όλο τον κόσμο – εκ των οποίων οι 50 μάλιστα ήταν άνδρες. «Διευκρίνιζα σε έναν Ισραηλινό ότι η συνεργασία μας θα ήταν στο πλαίσιο της ανταλλακτικής οικονομίας και εκείνος μου απάντησε: “εννοείται, εγώ έχω αρχιτεκτονικό γραφείο στο Τελ Αβίβ, δεν αναζητώ δουλειά, αλλά νέες εμπειρίες”», εξιστορεί ο Νίκος, που νιώθει τυχερός με την επιλογή της Cécile και κατόπιν της Christie από τον Καναδά. «Η Cécile είναι ο άνθρωπος που καταλαβαίνει τι χρειάζεσαι πριν μιλήσεις», περιγράφει ο Νίκος, που έμαθε από ένα φιλικό του ζευγάρι το AuPairWorld.
«Εμείς είμαστε οι μοναδικοί γονείς στην Ελλάδα που το τολμήσαμε», λέει γελώντας, «το συστήνω, ωστόσο, ανεπιφύλακτα: συνυπάρξαμε με δύο κορίτσια με έντονη προσωπικότητα και ενδιαφέροντα, πρόθυμες να μάθουν και να προσφέρουν». Οταν η μεγαλύτερη αδελφή του Ορφέα, η Ιοκάστη, ήταν μωρό, η οικογένεια είχε συνεργαστεί με επαγγελματίες νταντάδες, από τις οποίες έχει δυσάρεστες εμπειρίες. «Από τότε που έφυγε η Cécile η Ιοκάστη μονολογεί ότι ήταν η καλύτερη φίλη που έχει αποκτήσει, παρά που οι δυο τους δεν είχαν καμία lingua franca», επισημαίνει ο ίδιος, «η Cécile, αν και επιφορτισμένη με την ευθύνη μόνο του μικρού, αφιέρωνε πολύ ποιοτικό χρόνο στην Ιοκάστη».
«Εμαθα πολλά»
«Αξέχαστο έχει μείνει στη Cécile το «τριπλό μπάνιο», δηλαδή το κολύμπι σε καταρράκτη, λίμνη και θάλασσα, μέσα σε μία μέρα. «Γνώρισα την Ελλάδα εκ των έσω», υπογραμμίζει η 19χρονη, που τώρα σχεδιάζει να εργαστεί ως τροφός στη Μ. Βρετανία, «για να βελτιώσω τα αγγλικά μου». Η ευχάριστη διαμονή της στο Ξυλόκαστρο δεν οφείλεται μόνον στις εξορμήσεις, αλλά και στον ίδιο τον Ορφέα. «Μέσω εκείνου έμαθα πολλά για την εξέλιξη των νηπίων, που θα με βοηθήσουν μελλοντικά στις σπουδές μου», καταλήγει η Cécile.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου