Τα πρακτικά θέματα και προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στον επαγγελματικό προσανατολισμό και την απασχόληση, καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισης τους, εξετάζονται σε σεμινάριο που διοργανώνουν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, η Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του ΑΠΘ και ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ.
Στο τετραήμερο σεμινάριο, με τίτλο «Εύρεση Εργασίας και επιχειρηματικότητα Ατόμων με Αναπηρία» του ερευνητικού έργου «Workability», το οποίο πραγματοποιείται στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, παρουσιάζονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θέματα που συνδέονται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό και επαναπροσανατολισμό, τεχνικές εύρεσης εργασίας και θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα (ιδέες, λήψεις αποφάσεις, σχεδιασμός επιχειρηματικού σχεδίου, επιδότηση, χρηματοδότηση).
«Το ερευνητικό έργο Workability έχει ως στόχο την προώθηση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των ατόμων με αναπηρία εστιάζοντας κυρίως στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω διαφόρων δράσεων και της συνεργασίας με τους άμεσα εμπλεκόμενους» εξήγησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM 104,9» ο διδάκτορας, πολιτικός μηχανικός του ΑΠΘ, Παναγιώτης Τσαλής από την Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του ΑΠΘ.
Το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο και στο τρίτο σεμινάριο «Έύρεση εργασίας και επιχειρηματικότητα» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Workability εξετάζονται τα πρακτικά θέματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην αναζήτηση εργασίας. «Στο σεμινάριο συμμετέχουν περίπου 30 άτομα, τα οποία καλούνται να πάρουν μέρος και σε παιχνίδια ρόλων. Εκείνο που διαπιστώθηκε είναι ότι η συγκεκριμένη ομάδα δεν είχε ιδιαίτερη επαφή με τον ΟΑΕΔ κι αυτός είναι ένας από τους στόχους, να μπορούν να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ως του κατεξοχήν αρμόδιου οργανισμού για να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με την αγορά εργασίας» υπογράμμισε ο κ. Τσαλής.
«Επιδιώκουμε μέσα από το σεμινάριο να αποκτήσουμε μία διαρκή συνεργασία με τους συμμετέχοντες, με τους Συλλόγους Ατόμων με Αναπηρία, αλλά και τα άτομα με αναπηρία να έρθουν σε μία συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, έτσι ώστε να φθάσουμε σε ένα σημείο όπου και ο ΟΑΕΔ και οι Σύλλογοι Ατόμων με Αναπηρία να μπορούν να ακολουθούν μία κοινή στρατηγική για την απασχόλησή τους», πρόσθεσε.
Έρευνα: Μεγάλο μέρος του πληθυσμού παραμένει αναξιοποίητο
Για να εξεταστεί η υπάρχουσα κατάσταση σε συνεργασία με τους Συλλόγους Ατόμων με Αναπηρία στο πλαίσιο του έργου Workability διεξήχθη έρευνα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε δείγμα περίπου 300 ατόμων.
«Θέλαμε να διαπιστώσουμε σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα άτομα με αναπηρία τώρα όσον αφορά την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα, πως αξιολογούν οι ίδιοι την υπάρχουσα κατάσταση και ποιες είναι οι προοπτικές από εδώ και πέρα. Γενικά δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για τα άτομα με αναπηρία ούτε σε πανελλαδικό επίπεδο, ούτε σε τοπικό επίπεδο. Αυτό θέλαμε να το αντιμετωπίσουμε μέσω του έργου και γι αυτό συνεργαστήκαμε με τους ίδιους τους Συλλόγους» είπε ο κ. Τσαλής.
«Αυτό που κατέδειξε κυρίως η έρευνα είναι ότι υπάρχουν τρεις σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την απασχόληση: το είδος της αναπηρίας που έχει κάποιο άτομο, η ηλικία του και το μορφωτικό του επίπεδο» επισήμανε.
Ένα ακόμη σημαντικό συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα, αλλά και από το έργο Workability είναι ότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού παραμένει αναξιοποίητο, δηλαδή ένα τμήμα του πληθυσμού με σπουδές που έχει ήδη εργαστεί, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα και διακρίσεις στην απασχόλησή του.
Ακόμη από την έρευνα προκύπτει ότι τα ίδια τα άτομα με αναπηρία πολλές φορές είναι εκείνα που στηρίζουν τις οικογένειές τους. «Ξεφεύγουμε από το κλασικό στερεότυπο του ατόμου, το οποίο βοηθιέται και συντηρείται από την οικογένειά του. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι τα ίδια τα άτομα με αναπηρία ως εργαζόμενα εκείνα που συντηρούν την οικογένειά τους» είπε.
Εργαλειοθήκη για τη νομοθεσία, δικαιώματα και υποχρεώσεις
Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου Workability θα αναπτυχθεί μία «Εργαλειοθήκη» για την απασχόληση. Η «Εργαλειοθήκη», όπως εξήγησε ο κ. Τσαλής, είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο, που θα προσφέρεται στον κάθε ενδιαφερόμενο και θα καλύπτει συγκεκριμένες ενότητες: Θα μπορεί δηλαδή να δίνει βασικές αρχές της νομοθεσίας στον δυνητικά εργαζόμενο, ο οποίος θα ενημερώνεται για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του.
Επίσης ο δυνητικά εργαζόμενος θα μπορεί να πληροφορείται σε ποιους φορείς μπορεί να απευθυνθεί, έτσι ώστε να αναζητήσει εργασία, ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο ίδιος για να αναζητήσει εργασία, πως μπορεί να στήσει καλύτερα ένα βιογραφικό ή πως μπορεί να σταθεί καλύτερα σε μία συνέντευξη για εργασία
Θα υπάρχουν πληροφορίες και για εργοδότες: πώς μπορούν να απασχολήσουν ένα άτομο με αναπηρία, ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους, πως μπορούν να αξιοποιήσουν προγράμματα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση ατόμων με αναπηρία. «Είναι ένα πρακτικό εργαλείο που θα κατευθύνει βήμα βήμα τόσο τους δυνητικά εργαζόμενους όσο και τους δυνητικά εργοδότες για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στους δύο» είπε ο κ. Τσαλής.
Εταίροι του έργου είναι η Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του ΑΠΘ (Ε.Ο.Σ.Μ./ Α.Π.Θ.) και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (Ε.Ε.Θ.), ενώ συνεργάτες σε αυτό, η Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, το Παράρτημα Μακεδονίας Θράκης του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών και η Ένωση Κωφών Βορείου Ελλάδος. Το έργο χρηματοδοτείται από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου – ΕΟΧ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) και από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Πηγή: Μακεδονία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου