Στο σύνολό τους 64 ταινίες (19 μεγάλου μήκους, 45 μικρού και μεσαίου μήκους) προερχόμενες από 34 χώρες πρόκειται να συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους, Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας, Μικρού Μήκους Animation και Ντοκιμαντέρ του εφετινού, 19ου Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους. Η μεγάλη νεανική και παιδική γιορτή της χώρας αρχίζει το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου σε 8 πόλεις της Πελοποννήσου (Πύργος, Aμαλιάδα, Πάτρα, Αγρίνιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι και Γαστούνη) με ταινίες που καταπιάνονται με ζητήματα όπως η φιλία, το φυσικό και το σχολικό περιβάλλον, ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η παγκοσμιοποίηση, οι οικογενειακές σχέσεις, η απώλεια, η οικολογία και η ανοχή στη διαφορετικότητα.
Οι προβολές θα ξεκινήσουν την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στο κινηματοθέατρο «Απόλλων»,την καρδιά των προβολών του Φεστιβάλ Ολυμπίας στον Πύργο. Ταινία έναρξης «Οι θρύλοι του Βαρώνου Μινχάουζεν» του Κάρελ Ζέμαν, μια από τις ταινίες του μεγάλου εφετινού αφιερώματος του φεστιβάλ στα θρυλικά στούντιο Ζλιν της Τσεχίας. Το σημαντικό αυτό αφιέρωμα θα μυήσει τους έλληνες θεατές στην κινηματογραφική παραγωγή των στούντιο του Ζλιν στην Τσεχία, με αφορμή τα 80χρονά τους. Εκεί το 1961 δημιουργήθηκε το πρώτο παιδικό και νεανικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στον κόσμο, το Zlin International Film Festival of Children and Youth.
Δώδεκα ταινίες συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, 16 διαγωνίζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους μυθοπλασίας, ενώ 19 διαγωνίζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους Animation. Τα βραβεία του τμήματος ντοκιμαντέρ Kids & Docs διεκδικούν επτά ταινίες μεγάλου μήκους και δέκα μικρού μήκους. Το τμήμα έχει τη δική του ξεχωριστή πενταμελή διεθνή κριτική επιτροπή (καθώς και πολυμελή παιδική κριτική επιτροπή). Αλλά και στο πλαίσιο της δημοφιλούς Camera Zizanio θα διαγωνιστούν πάνω από 250 ταινιάκια που έχουν δημιουργήσει μαθητές σχολείων της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Ανάμεσα στις ταινίες που αναμένεται να συζητηθούν είναι η ελβετική «The Little Mountain Boy» («Ο μικρός ορεσίβιος») του Ξαβιέ Κολέ (βραβείο Οσκαρ για την ταινία του «Journey of Hope») και το «Offline - Ετοιμος για την επόμενη πίστα;» του Γερμανού Φλόριαν Σνελ στην οποία πρωταγωνιστεί ένας νεαρός gamer, από τους καλύτερους παίκτες ενός διαδικτυακού παιχνιδιού φαντασίας, που συνειδητοποιεί ότι τον έχει «χακάρει» ένας άλλος παίκτης. Στο ταξίδι για την ανάκτηση της ψηφιακής του ταυτότητας συνειδητοποιεί πως μέσα του έχουν μπλεχθεί ο πραγματικός και ο ψηφιακός κόσμος…
Εφέτος το Φεστιβάλ Ολυμπίας μεταγλώττισε στην Αραβική μικρές ταινίες κινουμένου σχεδίου και θα πραγματοποιήσει ειδικές προβολές για τα παιδιά του κέντρου προσφύγων της Μυρσίνης Ηλείας, ενώ ένα από τα πιο συναρπαστικά εργαστήριά του τιτλοφορείται «Δημιουργώντας ταινίες με κινητό τηλέφωνο». Πολλοί νέοι κινηματογραφιστές δεν έχουν πρόσβαση σε επαγγελματικό εξοπλισμό εξαιτίας του κόστους και πιστεύουν ότι δεν είναι δυνατό να παρουσιάσουν αξιοπρεπείς δουλειές χωρίς τέτοια μηχανήματα. Ομως σήμερα οι περισσότερες συσκευές κινητών έχουν τη δυνατότητα λήψης εικόνων υψηλής ευκρίνειας, ενώ με μερικές εφαρμογές μπορείς ακόμα και να μοντάρεις και να προσθέσεις ειδικά εφέ.
Ολες οι ταινίες διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF και η UNESCO για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο. Εμπνέονται από αγάπη για τον άνθρωπο, τη ζωή και τη φύση, αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων και βοηθούν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα. Αποκλείονται ταινίες που προωθούν τη βία, τον ρατσισμό, τον πόλεμο και τον σεξισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εφέτος το διαγωνιστικό τμήμα ντοκιμαντέρ Kids & Docs μετακομίζει στην Αμαλιάδα, άρα το φεστιβάλ Ολυμπίας ουσιαστικά απαρτίζεται πλέον από τρία Φεστιβάλ: το φεστιβάλ στον Πύργο (κινηματογράφος «Απόλλων») που φιλοξενεί τα διαγωνιστικά τμήματα ταινιών μυθοπλασίας και animation, τη γιορτή του ντοκιμαντέρ στην Αμαλιάδα (Cine Cinema) και την Camera Zizanio που υποδέχεται εκατοντάδες παιδιά από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο στα κινηματογραφικά της εργαστήρια στο Συνεδριακό Κέντρο ΠΔΕ της Αντιπεριφέρειας Ηλείας, στον Πύργο.
Τέλος, εκτός από τις διεθνείς κριτικές επιτροπές των ενηλίκων θα υπάρχουν και παιδικές κριτικές επιτροπές οι οποίες θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία.
Πηγή: Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου