Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Οι 10 χειρότερες δουλειές για τα άτομα με ΔΕΠΥ

Πολλές φορές γονείς και εκπαιδευτικοί «σπρώχνουμε» τα παιδιά μας με ΔΕΠΥ σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις όσο αφορά τις σπουδές τους ή την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Ξέρουμε όμως πραγματικά τι ταιριάζει με την ΔΕΠΥ; Διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο και αναθεωρήστε τον «επαγγελματικό προσανατολισμό» σας.

Προσοχή στη λεπτομέρεια. Πολλά έργα ταυτόχρονα. Μονοτονία. Αν αυτά τα στοιχεία χαρακτηρίζουν μια θέση εργασίας, φύγετε μακριά! Οι δουλειές που επιτρέπουν στα άτομα με ΔΕΠΥ να διαπρέπουν είναι δυναμικές, επιχειρηματικές και δημιουργικές.

Τα χειρότερα

Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ τα πηγαίνουν περίφημα σε πολλά πράγματα. Τα κουραστικά, επαναλαμβανόμενα όμως οργανωτικά έργα δεν είναι μέσα σε αυτά. Όταν ζητήσαμε από ενήλικες με ΔΕΠΥ να μας πουν τα πιο «τοξικά» χαρακτηριστικά των επαγγελμάτων σύφωνα με την άποψή τους, πήραμε τις εξής απαντήσεις:

39% επαναλαμβανόμενες δουλειές στις οποίες το άτομο δεν σκέφτεται

18% δουλειές όπου υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες

14 % δουλειές γραφείου και δουλειές που κρατούν τον εργαζόμενο απομονωμένο 

12 % δουλειές με πολλά email και γραφική δουλειά

11 % δουλειές που στηρίζονται στους αριθμούς/ μαθηματικά

5% δουλειές που στηρίζονται στο μεγαλύτερο ποσοστό στη γραφή, το διάβασμα και στις δεξιότητες προφορικού λόγου. 



1) Νομικός – δικηγόρος: Μπορεί οι τηλεοπτικές σειρές να παρουσιάζουν τη δικηγορία σαν κάτι το συναρπαστικό, ωστόσο η μέρα ενός δικηγόρου σε μεγάλο βαθμό είναι ένα βουνό από βαρετά έγγραφα. Είτε η σύνταξη μιας διαθήκης, είτε η προετοιμασία των στοιχείων για μια δίκη, είναι έργα που απαιτούν αμείωτη και αδιάσπαστη προσοχή στις λεπτομέρειες και πολλές ώρες μη διακοπτόμενης εργασίας. Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ κάτω από τέτοιες συνθήκες γίνονται ανήσυχοι, διασπάται η προσοχή τους και κάνουν λάθη απροσεξίας – κάτι που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα όταν πρόκειται για νομικές συμφωνίες. 

2) Executive Assistant (προσωπικός γραμματέας/ βοηθός): Ο καλός προσωπικός βοηθός /γραμματέας προβλέπει τις ανάγκες του αφεντικού του πριν του πει κάτι συγκεκριμένο εκείνος. Κλείνει ταξίδια, οργανώνει δρομολόγια που πρέπει να είναι τα καλύτερα και τα πιο βολικά. Ρυθμίζει τα ραντεβού έτσι ώστε να μην χάνεται λεπτό. Και σπανίως αναγνωρίζεται ο ρόλος ή η αξία του. Είναι μια δύσκολη και συχνά άχαρη δουλειά που απαιτεί απίστευτη οργάνωση και δεξιότητες διαχείρισης του χρόνου, στοιχεία που δεν χαρακτηρίζουν το άτομο με ΔΕΠΥ. 

3) Διοργανωτής εκδηλώσεων: Είτε πρόκειται για άτομα που διοργανώνουν γάμους είτε για άτομα που διοργανώνουν συνέδρια, οι διοργανωτές εκδηλώσεων ξέρουν πώς να προσλαμβάνουν τους καλύτερους προμηθευτές, να κλείνουν ομιλητές πολλούς μήνες πριν την εκδήλωση και να δίνουν το τέλειο αναμνηστικό στους καλεσμένους τους. Προγραμματίζουν τα πάντα, φροντίζουν όλα να γίνονται στην ώρα τους και πάντα σκέφτονται πέντε κινήσεις μπροστά – χαμογελώντας όλη την ώρα ενώ σαν δουλειά είναι δημιουργική, δεν είναι κατάλληλη απασχόληση για άτομα που καθυστερούν, που δυσκολεύονται στη διαχείριση του χρόνου και χρονοτριβούν μέχρι την τελευταία στιγμή. 

4) Λογιστής: Πολλοί ενήλικες με ΔΕΠΥ θα προτιμούσαν να καρφώσουν ένα μολύβι στο μάτι τους παρά να ασχοληθούν με την φορολογική τους δήλωση για να την καταθέσουν εγκαίρως. Αριθμοί παντού. Να βρεις τα σωστά έγγραφα και να ακολουθήσεις τις οδηγίες για να συμπληρώσεις τα σωστά στοιχεία στα σωστά κουτάκια. Και αυτό κάνουν οι λογιστές καθημερινά, έχοντας πάντα στο μυαλό τους πληροφορίες για αλλαγές σε φορολογικούς κώδικες, προεξοφλητικά επιτόκια και τους νόμους του κράτους. Αν και τα λογιστικά είναι ένα πολύ σημαντικό επάγγελμα που χαίρει κοινωνικής εκτίμησης, είναι η απόλυτη κόλαση για τα άτομα με ΔΕΠΥ ή ΜΔ που καθιστούν τα μαθηματικά πρόκληση.

5) Βιβλιοθηκάριος: οι βιβλιοθηκάριοι είναι ειδικοί στην ήσυχη, αυτο-καθοδηγούμενη οργάνωση, κρατούν κάθε βιβλίο στη σωστή θέση χωρίς να λένε ούτε λέξη και χωρίς να χρειάζεται να τους επιβλέπει κάποιος. Είναι μια πολύ σημαντική δουλειά – αλλά δεν ταιριάζει καθόλου στα κοινωνικά και ομιλητικά άτομα με ΔΕΠΥ που απολαμβάνουν που απολαμβάνουν την διέγερση. Επιπλέον, το 20-60% των ατόμων με ΔΕΠΥ έχουν και κάποια μαθησιακή δυσκολία ή διαταραχή λόγο, καταστάσεις που δυσκολεύουν το άτομο στην ταξινόμηση των βιβλίων με αλφαβητική σειρά. 

6) Αντιπρόσωπος υπηρείας εξυπηρέτησης πελατών: Το να απαντά κανείς στα τηλέφωνα όλη μέρα είναι αρκετά κουραστικό. Προσθέστε σε αυτό την πρόκληση να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία του ό,τι και αν ακούει, ακόμα και όταν ο πελάτης έχει ξεκάθαρα άδικο και έχετε έναν επικίνδυνο συνδυασμό για τους ενήλικες με ΔΕΠΥ. Η παρορμητικότητα που τους χαρακτηρίζει έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχουν αυτοσυγκράτηση όταν αισθάνονται ότι κάποιος τους συμπεριφέρεται άσχημα ή όταν ακούν παράπονα όλη μέρα. 

7) Οδηγός φορτηγού: Μακριά και μοναχικά ταξίδια – ειδικά τη νύχτα- μπορεί να είναι μονότονα, ακόμα και επικίνδυνα για τους ενήλικες με ΔΕΠΥ. Τα άτομα με ΔΕΠΥ είναι πιο επιρρεπή σε αφηρημένη οδήγηση, μεγάλες ταχύτητες και μη παραρήτηση σημάτων. Ενώ μπορούν να οδηγούν με ασφάλεια παίρνοντας συγκεκριμένες προφυλάξεις όπως η μη χρήση τηλεφώνου, η αποφυγή της μουσικής κτλ, καλύτερο είναι να μην διαλέξουν το συγκεκριμένο επάγγελμα. 

8) Operations Manager: Πρόκειται για μια δυναμική καριέρα με μεγάλες απολαβές. Ωστόσο, σαν επάγγελμα δεν είναι κατάλληλο για τα περισσότερα άτομα με ΔΕΠΥ. Ένας τυπικός operations manager επιβλέπει την καθημερινή λειτουργία μιας επιχείρησης – την πρόσληψη εργαζομένων, την διαπραγμάτευση συμβάσεων, τα θέματα προϋπολογισμού, την κατανόηση των γενικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και την καθοδήγηση των ομάδων εργασίας στα διάφορα projects. Αυτό απαιτεί την ικανότητα ενασχόλησης με πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Και ηρεμία όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Για τα άτομα με ΔΕΠΥ που ο σχεδιασμός μελλοντικών ενεργειών και η διαχείριση προτεραιοτήτων είναι μελανά στοιχεία τους, η δουλειά αυτή μπορεί να είναι βασανιστήριο. 

9) Εργασία σε γραμμή συναρμολόγησης αντικειμένων: Αυτή και αν είναι επαναλαμβανόμενη δουλειά. Και απαιτείται ταυτόχρονα και η συνεχής προσοχή στις λεπτομέρειες. Ο χειρότερος δηλαδή συνδυασμός για τα άτομα με ΔΕΠΥ που πλήττουν και αφαιρούνται όταν δεν διεγείρονται σωματικά ή γνωστικά. Επομένως καλύτερο είναι να ψάξουν μια δουλειά που θα τους επιτρέπει να εργάζονται σε διαφορετικά πράγματα όλη μέρα για να κρατούν το μυαλό και την προσοχή τους σε εγρήγορση. 

10) Θεραπευτής ή σύμβουλος: Τα άτομα με ΔΕΠΥ έχουν μεγάλη κατανόηση για τους άλλους. Τους αρέσει να βοηθούν ανθρώπους και καταλαβαίνουν την αξία των σωστών σχέσεων. Γιατί όμως δεν γίνονται καλοί θεραπευτές ή σύμβουλοι; Οι νευροδιαβιβαστές ευχαρίστησης (ντοπαμίνη) στον εγκέφαλό τους είναι περιορισμένοι. Έτσι, συνέχεια χρειάζονται «κραδασμούς» νευρολογικής ενέργειας. Η κατανάλωση υδατανθράκων, για παράδειγμα, ενεργοποιεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Το ίδιο κάνει και το «δράμα». Αυτό εξηγεί και γιατί οι ενήλικες με ΔΕΠΥ μερικές φορές δημουργούν χωρίς λόγο προβλήματα σε μια σχέση – καβγαδίζουν και ανακατεύουν τα πράγματα για να διεγείρουν τον εγκέφαλό τους. Αυτό είναι κακό για τις σχέσεις, οι οποίες ευδοκιμούν όπου υπάρχει καλή και υγιής επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων και όταν μπορεί να μπει κανείς στη θέση του άλλου, στοιχεία στα οποία πολλοί ενήλικες με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται. 

Βρίσκοντας τη σωστή καριέρα για εσάς

Η εργασία σε έναν τομέα που αγαπάτε, ακόμα και αν δεν θεωρείτε ότι «ταιριάζει» με την ΔΕΠΥ σας μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις όποιες δυσκολίες σας. Αρχικά πρέπει να βρείτε το πάθος σας (τι σας αρέσει να κάνετε) και να το αγκαλιάσετε. Στη συνέχεια αναζητήστε θέσεις εργασίας που διατηρούν την προσοχή σας. Βρείτε ένα εργασιακό περιβάλλον που μπορείτε να προγραμματίζετε διαλείμματα για να δίνετε τη δυνατότητα στον εγκέφαλό σας να ανανεώνεται και να σας προσφέρει ευθύνες που ταιριάζουν με τα δυνατά σας σημεία. Υπάρχουν πολλοί διάσημοι επαγγελματίες με ΔΕΠΥ που είναι εξαιρετικά πετυχημένοι. Με τις σωστές επιλογές, μπορείτε να γίνετε και εσείς !


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός - νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου