Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Το skype έλυσε τον γόρδιο δεσμό της επιμέλειας

Την επικοινωνία μέσω Skype ενός δεκάχρονου αγοριού με τον διαζευγμένο και μετανάστη πατέρα του αποφάσισε η ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία προσέφυγαν οι γονείς του, λόγω των έντονων προστριβών που είχαν μετά τον χωρισμό τους! Στο επίκεντρο μιας δικαστικής διαμάχης ενός πρώην ζευγαριού βρέθηκε το ανήλικο παιδί τους.

Φαινόμενο πολύ συνηθισμένο στην ελληνική κοινωνία και κατ’ επέκταση στις δικαστικές αίθουσες, όπου προσφεύγουν συνήθως οι χωρισμένοι γονείς, για να διεκδικήσουν μέσω των δικαστών ακόμα και τις πιο απλές, αυτονόητες και πανανθρώπινες ανάγκες τους. Το δικαίωμα σε μητρότητα και πατρότητα.

Το χρονικό

Η συγκεκριμένη περίπτωση απασχόλησε πριν από λίγο καιρό το Μονομελές Πρωτοδικείο του Πειραιά, στο οποίο προσέφυγε με αίτησή του ο πατέρας, που -λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα- μετανάστευσε στη Γερμανία για μια καλύτερη ζωή. Εκεί βρισκόταν ήδη 7 μήνες, όταν προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ζητώντας τη ρύθμιση της επικοινωνίας με τον ανήλικο γιο του, μαθητή σήμερα της Δ’ τάξης Δημοτικού.

Πιο συγκεκριμένα, στη Δικαιοσύνη προσέφυγαν με αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων και οι δύο εν διαστάσει γονείς του ανηλίκου, επικαλούμενοι -για διαφορετικούς λόγους ο καθένας- επείγουσα περίπτωση, ο μεν πατέρας ζητούσε ως ασφαλιστικό μέτρο να ρυθμιστεί προσωρινά το δικαίωμα επικοινωνίας του με τον 9χρονο γιο του και, σε περίπτωση που η μητέρα του παιδιού και πρώην σύζυγος παραβιάσει τη δικαστική απόφαση, να απειληθεί με χρηματική ποινή και προσωπική κράτηση.

Από την πλευρά της, η μητέρα ζητούσε να της ανατεθεί προσωρινά η άσκηση της επιμέλειας του ανήλικου παιδιού τους, διότι αυτό επιβάλλει το αληθινό συμφέρον του αγοριού, και να υποχρεωθεί ο πατέρας του να της καταβάλλει ως προσωρινή διατροφή, μηνιαίως, το ποσό των 550 ευρώ.

Η πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά (Βικτωρία Κατσάπη), εξετάζοντας προσεκτικά τα πραγματικά περιστατικά, δέχθηκε εν μέρει τις αιτήσεις των δύο γονέων και λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετική περίπτωση απουσίας του πατέρα σε χώρα του εξωτερικού, αλλά και την ανάγκης του επικοινωνίας με τον γιο του, όρισε κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή ως τις ημέρες που θα έχει επικοινωνία με το παιδί του μέσω Skype.

Σε περίπτωση που η διαδικτυακή συνομιλία δεν είναι δυνατή, το αγοράκι θα επικοινωνεί με τον πατέρα του μέσω του σταθερού τηλεφώνου της οικίας της μητέρας του, χωρίς η τελευταία να παρεμποδίζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη συνομιλία τους αυτή. Μάλιστα, στην απόφαση σημειώνεται ότι «το Skype είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή εύκολη στη χρήση της, ανεξάρτητη και αυτοτελής από τη λοιπή χρήση του διαδικτύου, ήδη δε ο αιτών, όπως προαναφέρθηκε, έχει χαρίσει στο τέκνο του tablet για τον σκοπό αυτό».

Οπως προέκυψε από τις καταθέσεις των μαρτύρων των δύο πλευρών, οι διάδικοι παντρεύτηκαν το 2005 και απέκτησαν το αγοράκι τους, ηλικίας σήμερα 9 ετών. Η έγγαμη συμβίωσή τους υπήρξε αρμονική έως και τον μήνα Μάιο του έτους 2011, οπότε και η σχέση τους διασπάστηκε και ζουν χωριστά.

Η αιτούσα μητέρα είναι νέα και υγιής, εργάζεται, αλλά αναλώνει τις περισσότερες ώρες της στη φροντίδα και περιποίηση του τέκνου της.

Στη δικαστική απόφαση μάλιστα, αναγνωρίζεται στη γυναίκα ότι αγαπάει και ενδιαφέρεται για το παιδί της και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον.

Επομένως, με βάση το αληθινό συμφέρον του ανηλίκου, το δικαστήριο κρίνει ότι επιβάλλεται να ανατεθεί η άσκηση της επιμέλειάς του στη μητέρα του, η οποία είναι σε θέση να προσφέρει ένα σύγχρονο και πολιτισμένο επίπεδο ζωής και να συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς του (στην ανάθεση της επιμέλειας του παιδιού στη μητέρα δεν αντιλέγει ο πατέρας).

Η μητέρα εργάζεται σε τράπεζα με ικανοποιητικό για την εποχή μηνιαίο μισθό. Διαμένει με το παιδάκι της σε ιδιόκτητο διαμέρισμα σε περιοχή του Πειραιά, για το οποίο καταβάλλει κάθε μήνα και τη δόση στεγαστικού δανείου.

Μετανάστης στη Στουτγάρδη

Ο άνεργος πατέρας τον μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2014 αναχώρησε για τη Γερμανία, όπου και προσωρινώς εγκαταστάθηκε, με σκοπό την εξεύρεση εργασίας.

Δεν εξακριβώθηκε ότι μέχρι και την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου είχε βρει μόνιμη απασχόληση που να του αποφέρει σταθερό εισόδημα, ενώ προσκόμισε στο δικαστήριο σημείωμα από το Γραφείο Εργασίας Στουτγάρδης, όπου αναφέρεται ότι παραμένει εγγεγραμμένος προς αναζήτηση εργασίας.

Στη Γερμανία, ο μετανάστης πατέρας φιλοξενείται σε συγγενικό του σπίτι και δεν υπάρχει ουδεμία ένδειξη για το δικαστήριο ότι αυτός έχει ήδη αναπτύξει εκεί επαγγελματική δραστηριότητα.

Το δικαστήριο υπολόγισε τις ανάγκες του παιδιού, όπως αυτές προκύπτουν από τις συνθήκες ζωής του και όρισε τη συμμετοχή του πατέρα σε 150 ευρώ τον μήνα.

Παράλληλα, το δικαστήριο -εκτός της επικοινωνίας μέσω Skype- ρύθμισε και το δικαίωμα επαφής του πατέρα με το παιδί του για τις μέρες των εορτών και των καλοκαιρινών διακοπών που θα επισκέπτεται την Ελλάδα για τον λόγο αυτό, δεδομένου ότι, όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, έως και σήμερα δημιουργούνται προστριβές μεταξύ του πρώην ζευγαριού για το ζήτημα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου