Οι γονείς μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνοι για όσα αναρτούν τα παιδιά τους στο Facebook, αποφάνθηκε ένα δικαστήριο της Georgia στην Αμερική, μια απόφαση που θεωρείται πλέον δεδικασμένο και αναμένεται να αλλάξει πολύ το τοπίο της γονική ευθύνης σε σχέση πάντα με τη δράση των ανήλικων στα κοινωνικά δίκτυα.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι γονείς ενός 17χρονου έδειξαν αμέλεια καθώς δεν κατάφεραν να κάνουν το γιο τους να σβήσει ένα ψεύτικο προφίλ που είχε δημιουργήσει στο Facebook με σκοπό να διασύρει μια συμμαθήτριά του.
Όλα ξεκίνησαν το 2011, όταν ο νεαρός δημιούργησε ένα προφίλ στο Facebook όπου προσποιούνταν ότι ήταν κορίτσι. Αφού παραμόρφωσε τη φωτογραφία της για να φαίνεται παχύσαρκη, άρχισε να κάνει αναρτήσεις σεξουαλικού περιεχομένου, παρουσιάζοντάς την ως ρατσίστρια και ελευθέρων ηθών. Όταν το κορίτσι ανακάλυψε αυτό το ψεύτικο προφίλ, ζήτησε τη βοήθεια των γονιών της που με την σειρά τους πήγαν στο διευθυντή του σχολείου. Ο νεαρός αποβλήθηκε για δύο μέρες. Ειδοποιήθηκαν οι γονείς του που του στέρησαν τις εξόδους από το σπίτι (για διασκέδαση) για μία εβδομάδα, σαν τιμωρία. Ωστόσο, ο νεαρός δεν αφαίρεσε τη σελίδα που παρέμενε ενεργή 11 μήνες μετά το συμβάν. Το Facebook μετά από επίμονα αιτήματα των γονιών του κοριτσιού, απενεργοποίησε το ψεύτικο προφίλ. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του κοριτσιού, οι γονείς του δεν ήρθαν σε επικοινωνία με την οικογένεια του νεαρού, επειδή το σχολείο αρνήθηκε να τους δώσει τα στοιχεία επικαλούμενοι το απόρρητο. “Με βάση το γεγονός ότι οι αναρτήσεις παρέμειναν στο Facebook για άλλους 11 μήνες, ένα χρονικό διάστημα όπου διάφοροι μπορούσαν να τις διαβάσουν, το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι η αδιαφορία και η αμέλεια των γονιών του νεαρού ευθύνεται ως ένα βαθμό για τον τραυματισμό που υπέστη το κορίτσι» έγραψε ο δικαστής John J. Ellington. Με αυτή την άποψη συμφώνησαν και οι άλλοι δύο δικαστές.
Ο Edgar S. Mangiafico Jr. που υπερασπίστηκε τους γονείς του αγοριού, ανέφερε ότι η απόφαση του δικαστηρίου στηρίχθηκε σε ανακολουθίες και ότι θα ασκήσουν έφεση. Ο Magniafico υποστήριξε πως δεν υπάρχει άλλη υπόθεση ηλεκτρονικού εκφοβισμού (Cyberbullying) όπου οι γονείς κατηγορήθηκαν για αμέλεια επειδή δεν κατάφεραν να ελέγξουν τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή από το παιδί τους.
Από την πλευρά της, η δικηγόρος του κοριτσιού, Natalie Woodward, θεωρεί ότι η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική για το μέλλον.
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου