Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Βιβλιοκριτική: Ο Τιπουκίτο σώζει τη θάλασσα

Μπορεί αλήθεια ένας καλικαντζαράκος να αντιμετωπίσει τη μόλυνση των θαλασσών;

Ο μικρούλης ψαράς Ίζζο από τη μακρινή Ανατολή (Κίνα) ζει κοντά στη θάλασσα που λατρεύει, αλλά δεν είναι πια καθόλου ευτυχισμένος. Από ψαράς ψαριών έχει γίνει ψαράς σκουπιδιών! Κάθε πρωί σηκώνεται χαράματα και ψαρεύει όσα περισσότερα σκουπίδια μπορεί με την ελπίδα ότι όταν οι «κουφιοκεφαλάκηδες» που πετούν μπουκάλια, πλαστικές σακούλες, τενεκεδάκια στη θάλασσα την δουν καθαρή, θα ντραπούν να την λερώσουν πάλι. Η ευαισθησία, ωστόσο, των ανθρώπων για το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται ανύπαρκτη. Κάθε μέρα το πρόβλημα διογκώνεται και ο μικρός ήρωας απελπίζεται. Τότε φωνάζει ενισχύσεις: το φιλαράκι του, τον πολυλογά πονηρό καλικατζαράκο, τον Τιπουκίτο Φλαπουκίτι. Πώς θα μπορέσουν μαζί να πείσουν τους ανθρώπους να αλλάξουν συμπεριφορά; Μα, φυσικά, χρησιμοποιώντας τις μαγικές δυνάμεις του Τιπουκίτο. Ο καλικαντζαράκος μόλις βλέπει ανθρώπους να πετάνε βρωμιές στη θάλασσα, στέλνει ένα δυνατό άνεμο που κολλάει τα σκουπίδια επάνω τους. «Η σακούλα με τα αποφάγια πέταξε σαν πουλί και πήγε και κρεμάστηκε στην πλάτη του κυρίου, το τενεκεδένιο κουτί πήγε και κόλλησε στο κεφάλι του νεαρού, το πλαστικό μπουκάλι σφήνωσε στο μεγάλο δάκτυλο της κυρίας». Οι άνθρωποι απελπίστηκαν. Δεν μπορούσαν να συνεχίσουν να ζουν έτσι. Ο καλικάντζαρος και ο μικρός ψαράς έχουν όμως την λύση: «- Μη φοβάστε, καλέ μου κύριε. Ούτε εσείς, κυρία μου, ούτε εσείς νεαρέ μου. Θα σας ξανακάνω όπως ήσαστε... – Με 3 όρους ! Πετάχτηκε ο Ίζζο. Πρώτον: θα μαζέψετε όλα τα σκουπίδια! Δεύτερον: θα φτιάξετε μια ξύλινη πινακίδα, θα την καρφώσετε στην άμμο και θα γράψετε πάνω το εξής: Όποιος πετάει σκουπίδια στη θάλασσα, τα πετάει στα μούτα του... – Και τρίτον, πήρε το λόγο ο Τιπουκίτο, όπου βρεθείτε και όπου σταθείτε, θα διηγείστε την ιστορία σας». 

Ένα βιβλίο που βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και ασχολείται με ένα από τα φλέγοντα ζητήματα της σύγχρονης εποχής: τη μόλυνση των θαλασσών. Μέσα από τον προβληματισμό και την απελπισία του ψαρά και του καλικάντζαρου, οι μικροί αναγνώστες καταλαβαίνουν τις διαστάσεις του προβλήματος και τον αντίκτυπο που έχει στη ζωή μας. Η επιλογή ενός κινέζου πρωταγωνιστή δινει αφορμή για να σχολιαστεί η οικουμενικότητα, ο παγκόσμιος χαρακτήρας κάποιων προβλημάτων της σύγχρονης εποχής, όπως η οικολογική καταστροφή. Το πείσμα του μικρού Ίζζο να βρει λύση, η καθημερινή του προσπάθεια για τηναντιμετώπιση του προβλήματος δείχνει στα παιδιά ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας και τους καλλιεργεί την πεποίθηση ότι όλοι πρέπει να αγωνιζόμαστε πραγματικά για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο, όσο κουραστικό και χρονοβόρο και αν είναι αυτό. Όσο για το τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις βρώμικες θάλασσες είναι απλό: να μην πετάνε σκουπίδια στο νερό και στην παραλία, γιατί πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι «όποιος πετάει σκουπίδια στη θάλασσα, τα πετάει στα μούτρα του». Αν και χρειάζεται η επέμβαση ενός μαγικού ήρωα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, η πραγματική λύση του έρχεται από τους ίδιους τους ανθρώπους και όχι από κάποια υπερφυσική δύναμη. 

Πρόκειται για μια ιστορία για την οικολογική καταστροφή, τη φιλία, την ατομική ευθύνη και την ενεργητική συμμετοχή στα κοινά που μέσα από τον μαγικό κόσμο του παραμυθιού κερδίζει τους μικρούς αναγνώστες και τους διασκεδάζει. 

Μολονότι η σειρά απευθύνεται σε παιδιά 6 ετών και πάνω, ίσως είναι δύσκολο να διαβαστεί από τα περισσότερα παιδιά αυτής της ηλικίας χωρίς βοήθεια, καθώς περιέχει 45 σελίδες με 10 σειρές κείμενο περίπου σε κάθε σελίδα. Ωστόσο, είναι ιδανικό για δραματοποίηση/θεατρικό παιχνίδι στα πλαίσιο της τάξης, καθώς οι ρυθμοί είναι γρήγοροι, οι διάλογοι αστείοι και σύντομοι και ο καλικαντζαράκος είναι απολαυστικός στο ρόλο του. 

Πλούσιο λεξιλόγιο, όμορφη εικονογράφηση, χιούμορ, ενδιαφέροντες χαρακτήρες, πρωτότυπη ιστορία. Πραγματικά ένα βιβλίο που εμπλουτίζει το λεξιλόγιο του παιδιού, βελτιώνει την αναγνωστική του ικανότητα, καλλιεργεί την φαντασία του και το ευαισθητοποιεί σε οικολογικά ζητήματα. 

Όταν η μαγεία των παραμυθιών συναντά την σύγχρονη πραγματικότητα, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέρον. 

Ο Τιπουκίτο σώζει τη θάλασσα
εικονογράφηση: Μάρω Αλεξάνδρου

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου