Υπνος. Λείπει από τους γονείς αλλά είναι απολύτως αναγκαίος στα παιδιά και ιδιαίτερα στους εφήβους. Παρότι οι εκπαιδευτικοί και όσοι χαράσσουν την εκπαιδευτική πολιτική συζητούν για τον ύπνο, τα προγράμματα των σχολείων μοιάζουν να μη λαμβάνουν υπόψη ένα αδιάσειστο βιολογικό στοιχείο: ο ύπνος είναι μάθηση και μάλιστα ενός πολύ καθορισμένου είδους. Οι επιστήμονες σήμερα υποστηρίζουν ότι βασικός στόχος του ύπνου είναι η παγίωση της γνώσης, ο διαχωρισμός του σήματος από τον περιβάλλοντα θόρυβο. Τα προγράμματα των σχολείων αλλάζουν με μεγάλη βραδύτητα και το βάρος της χορήγησης βοήθειας στους εφήβους, ώστε να κοιμούνται όσο χρειάζονται, το επωμίζονται αποκλειστικά οι γονείς. Μπορούμε, άραγε, να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να εκμεταλλευτούν τον ύπνο ως ένα εργαλείο μάθησης;
Ασφαλώς. Υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που υποδεικνύουν ότι διαφορετικά είδη ύπνου μπορούν να βοηθήσουν διαφορετικά είδη μάθησης. Μαθαίνοντας στα παιδιά αυτές τις ικανότητές τους, επιτρέπουμε να εκμεταλλευτούν καλύτερα το σύστημα.
Αρχίστε με τα βασικά. Ο ύπνος δεν είναι απλά ξεκούραση. Ο εγκέφαλος λειτουργεί ακόμα και όταν το κεφάλι ακουμπήσει στο μαξιλάρι. Μια νύχτα ύπνου περιλαμβάνει φάσεις REM, όπου ο εγκέφαλος ενεργοποιείται με όνειρα και δραστηριότητα, αλλά και βαθύ ύπνο όταν ο εγκέφαλος μιλάει ψιθυριστά και μόλις μπορούμε να τον ακούσουμε. Σε καθεμία από αυτές τις φάσεις ο εγκέφαλος διαχειρίζεται μια διαφορετική εργασία και έτσι ο ύπνος δεν είναι μοναχά κάτι που πρέπει να γίνει αλλά πολύ περισσότερα. Είναι ο καλύτερός σας φίλος όταν θέλετε να τελειοποιήσετε τις ικανότητές σας. Θέλετε, λοιπόν, να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας στα ισπανικά; Απλώς ξαπλώστε στο κρεβάτι τη συνηθισμένη σας ώρα. Μην ξενυχτήσετε παίζοντας με το κομπιούτερ. Σύμφωνα με μελέτες, το πρώτο μισό της νύχτας περιλαμβάνει τον λεγόμενο «βαθύ ύπνο», όταν ο εγκέφαλος εδραιώνει τη γνώση, αριθμούς, γεγονότα και καινούργιες λέξεις. Χωρίς αυτή τη φάση, τα πράγματα φαίνονται δυσκολότερα την επόμενη ημέρα, πιο ομιχλώδη.
Θέλετε, λοιπόν, να γίνετε άσος στα γήπεδα. Μετά το πρώτο μισό του βαθέος ύπνου, ακολουθεί το λεγόμενο στάδιο 2 του ύπνου, αυτό που εδραιώνει την κινητική μνήμη, όλα αυτά που οι φιλόδοξοι μουσικοί και αθλητές χρειάζονται. Αυτό δεν αποτελεί λόγο για να χάσετε το πρώτο στάδιο. Αντιθέτως, είναι ένας λόγος να μη σηκωθείτε υπερβολικά νωρίς από το κρεβάτι χάνοντας έτσι την ευκαιρία να μάθετε πραγματικά όσα εξασκήσατε κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας.
Για τον μεγαλύτερο έφηβο μαθητή, αυτό που μαθαίνει πάνω από όλα είναι να είναι τακτικός με τον ύπνο του πριν από κάποιο σημαντικό τεστ ή αθλητική ενασχόληση. Αν πρόκειται να υποβληθείτε σε εξέταση γαλλικών, κλείστε τα φώτα τη συνηθισμένη ώρα και σηκωθείτε νωρίς για να μελετήσετε. Αν πρόκειται να δώσετε ρεσιτάλ πιάνου, καλύτερα να μείνετε ξύπνιος λίγο πιο αργά και να κοιμηθείτε περισσότερο το πρωί.
Και τι θα γίνει με τα τεστ Μαθηματικών; Τα μαθηματικά τεστ αποτελούν μια πραγματική δοκιμή τόσο για τη μνήμη όσο και για την κατανόηση. Σ’ αυτό το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι ο ύπνος REM, η φάση κατά την οποία ονειρευόμαστε. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι αυτή η φάση του ύπνου είναι ιδιαίτερα καλή για την αποκωδικοποίηση κρυμμένων προτύπων και μας βοηθάει να βρούμε τη λύση σε ένα δύσκολο πρόβλημα. Αν το τεστ στο οποίο θα υποβληθείτε έχει να κάνει περισσότερο με την απομνημόνευση, τότε κοιμηθείτε τη συνηθισμένη ώρα και ξυπνήστε το πρωί για μια γρήγορη επανάληψη. Ομως αν αφορά δύσκολα προβλήματα, τότε χρειάζεστε τη φάση REM. Παραμείνετε ξύπνιος λίγο αργότερα και απολαύσετε έναν ύπνο γεμάτο με όνειρα, που θα βοηθήσει τον εγκέφαλό σας στην επίλυση των δύσκολων μαθηματικών προβλημάτων.
Κουράστηκα και θα ρίξω έναν υπνάκο. Ναι, κάντε το χωρίς άλλη συζήτηση. Ο υπνάκος είναι ένας κανονικός ύπνος σε μικρογραφία. Μία ώρα ύπνου περιλαμβάνει βαθύ ύπνο, REM και φάση 2. Προσοχή, όμως, μη σας χαλάσει το πρόγραμμα του ύπνου σας. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η εξάντληση κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας είναι ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλός σας λέει «Οkey, μελέτησα ή προπονήθηκα και τώρα πρέπει να χωνέψω όλο αυτό το υλικό και να ολοκληρώσω την εργασία μου».
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου