Σχεδόν 700.000 παιδιά κάτω των 6 ετών έλαβαν λάθος φάρμακο ή λάθος δόση το διάστημα μεταξύ 2002 και 2012 από τους γονείς ή τους φροντιστές τους, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα. Μάλιστα, το ένα στα τέσσερα παιδιά ήταν κάτω του ενός έτους, ενώ όσο μειωνόταν η ηλικία των παιδιών τόσο αυξανόταν η πιθανότητα λάθους. Επίσης, αν και το 94% των επεισοδίων δεν απαιτούσε ιατρική περίθαλψη, παρ’ όλα αυτά σημειώθηκαν 25 θάνατοι και περίπου 1.900 επείγουσες εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Ένα ακόμα στοιχείο, που προέκυψε, ήταν ότι 8 στα 10 λάθη αφορούσαν φάρμακα σε υγρή μορφή, πιθανότατα γιατί στα μικρά παιδιά προτιμάται η συγκεκριμένη μορφή από ότι οι άλλες (π.χ. ταμπλέτες). Επίσης, τα υγρά είναι πιο δύσκολο να μετρηθούν σωστά, αφού άλλοτε μετρώνται σε ml, άλλοτε σε κουταλάκια του γλυκού, ενώ ορισμένοι τα μετρούν με σύριγγες.
Τέλος, βρέθηκε ότι τα παυσίπονα και τα φάρμακα για το βήχα και το κρυολόγημα ευθύνονται το καθένα χωριστά για το ¼ περίπου του συνόλου των λαθών που εντοπίστηκαν, τα αντιισταμινικά ευθύνονταν για το 15% και τα αντιβιοτικά για το 12%. Όσο για τα φάρμακα που οδήγησαν στο υψηλότερο ποσοστό νοσηλείας ή θανάτου, αυτά περιλάμβαναν τα μυοχαλαρωτικά, φάρμακα του καρδιαγγειακού συστήματος, ηρεμιστικά και αντιψυχωσικά.
«Ακόμη και οι πιο ευσυνείδητοι γονείς κάνουν λάθη, καθώς αυτή η ευσυνειδησία μπορεί να οδηγήσει σε ένα από τα πιο κοινά σφάλματα: στη χορήγηση διπλής δόσης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της παραπάνω έρευνας δρ. Huiyun Xiang, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για την Αντιμετώπιση του Παιδικού Τραύματος στο Νοσοκομείο Παίδων Nationwide του Οχάιο.
Ο Xiang και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από το Εθνικό Σύστημα Δηλητηριάσεων για παιδιά κάτω των 6 ετών και τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Pediatrics».
Πηγή: vita
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου