Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Οι νικητές των βραβείων για την Καινοτομία στην Εκπαίδευση

Έξι βραβεία δόθηκαν στον φετινό διαγωνισμό της WISE, της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Καινοτομία για την Εκπαίδευση, που φιλοξενήθηκε φέτος στην Ντόχα.

Όταν τα παιδιά χρειάζονται στο σπίτι για να βοηθήσουν την οικογένειά τους στις ανάγκες του σπιτιού ή στα χωράφια, το σχολείο πρέπει να τους προσφέρει ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα σπουδών για να τα κρατήσει στην τάξη. Στο Περού αυτό το κατάφεραν με ένα ειδικό πρόγραμμα. Με ποσοστό φτώχειας άνω του 54%, τα παιδιά στις αγροτικές περιοχές συχνά εγκατέλειπαν το σχολείο, με παρότρυνση των γονιών τους, καθώς τα σχολεία δεν είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των αγροτικών κοινοτήτων. Για να αντιμετωπίσει όλα αυτά, ο ισπανικός οργανισμόςCODESPA, σε συνεργασία με την περουβιανή οργάνωση PRO-RURAL δημιούργησαν 40 αγροτικά κέντρα κατάρτισης, ακολουθώντας ένα κυβερνητικό σχέδιο να ταιριάξουν οι εκπαιδευτικές ανάγκες με τις πραγματικότητες της ζωής στις αγροτικές κοινότητες. Σχεδόν 3.000 νέοι έχουν αναπτύξει τις δεξιότητές τους χάρη σε αυτήν την πρωτοβουλία, που έλαβε ένα έπαθλο 20.000 δολαρίων στα φετινά βραβεία της WISE.

Στη Φινλανδία εφαρμόζεται ένα άλλο πρωτότυπο σύστημα, ώστε τα ακαδημαϊκά μαθήματα που διδάσκονται στα σχολεία να μην απέχουν πολύ από την καθημερινότητα και τις ανάγκες των νέων στον σύγχρονο κόσμο. Πρόκειται για το πρωτοποριακό "Me & MyCity" , όπου συμμετέχουν μαθητές της έκτης Τάξης του Δημοτικού. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει ένα 500 τετραγωνικών μέτρων αντίγραφο μιας πόλης, στο οποίο τα παιδιά μαθαίνουν τις έννοιες της επιχειρηματικότητας, της οικονομίας και της κοινωνίας. Διαθέτει χώρους για τουλάχιστον 15 επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες, ενώ έχει το δικό της ταχυδρομείο, δημαρχείο και τράπεζα. Οι μαθητές μαθαίνουν εδώ για τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών και αναλαμβάνουν ρόλους εργασίας σε αυτήν την εικονική πόλη. Μέχρι τώρα 60.000 παιδιά της έκτης δημοτικού έχουν επισκεφθεί το “Me & MyCity”, το οποίο έχει επεκταθεί σε έξι πόλεις της Φινλανδίας.

Στην Ιορδανία εφαρμόζεται ένα άλλο σύστημα για να αναπτυχθεί η ανάγνωση, που βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Πρόκειται για την "We love reading", η οποία στην περίπτωση της Ναμπίλα αποδείχθηκε μια εμπειρία που της άλλαξε την ζωή. Η 60χρονη γυναίκα μένει σε ένα προάστιο του Αμάν και έχει μετατρέψει το σπίτι της σε μια βιβλιοθήκη, όπου παιδιά κάθε ηλικίας συγκεντρώνονται μια φορά την εβδομάδα και την ακούν να τους διαβάζει παραμύθια. Δεν είχε πάντα την ικανότητα να «αιχμαλωτίζει» το ακροατήριο. Το “We love reading” έχει εκπαιδεύσει περισσότερες από 700 γυναίκες και 30 άνδρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ανάγνωση μεγαλοφώνως είναι ζωτικής σημασίας για να αγαπήσει κάποιος το διάβασμα. Όμως στον αραβικό κόσμο, ιδίως την Ιορδανία, οι γονείς δεν διαβάζουν γενικά στα παιδιά τους και αυτό είναι κάτι που οι εμπνευστές αυτού του προγράμματος προσπαθούν να αλλάξουν. Το “We love reading” έχει ανοίξει 300 βιβλιοθήκες σε όλη την Ιορδανία, σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, κοινωνικά κέντρα και τζαμιά. Πρόσφατα μάλιστα δημιουργήθηκαν 30 βιβλιοθήκες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων του Ζαατάρι, στα σύνορα με την Συρία. Ήδη το πρόγραμμα εκτιμάται ότι φτάνει σε 10.000 παιδιά στην Ιορδανία και ο αντίκτυπός του ξεπερνάει πλέον τα σύνορα της χώρας και επεκτείνεται σε όλον τον αραβικό κόσμο.

Πηγή: euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου