Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Φαντάσου να σε βάφτιζαν Google

Είναι γεγονός ότι η εύρεση ονόματος για το νεογέννητο μωρό είναι περίπλοκη υπόθεση. Πολλές φορές οι γονείς διαφωνούν είτε λόγω θρησκείας, είτε λόγω άποψης, είτε λόγω παραδόσεων. Υπάρχουν βέβαια και φορές που οι γονείς συμφωνούν αλλά διαφωνεί η… πολιτεία! 


Μπορεί εμείς εδώ στην Ελλάδα να συνηθίζουμε να βαφτίζουμε τα παιδιά μας με το όνομα του παππού, της γιαγιάς, του προπάππου, της τριτοξαδέρφης και πάει λέγοντας, αλλά δε συμβαίνει παντού αυτό. Στο εξωτερικό οι γονείς αντλούν έμπνευση για τα παιδικά ονόματα από διάφορες πηγές, όπως αγαπημένους χαρακτήρες ταινιών, συγγραφείς, αθλήματα, και ό, τι άλλο μπορείς να φανταστείς.

Κάποιοι βέβαια το παράκαναν, οπότε οι κυβερνήσεις κάποιων κρατών αποφάσισαν να επέμβουν και να δημιουργήσουν λίστες εγκεκριμένων γυναικείων και ανδρικών ονομάτων, με τις οποίες θα πρέπει να συμφωνεί η επιλογή ονόματος από τους γονείς. Φαίνεται υπερβολικό αλλά σίγουρα θα αλλάξετε γνώμη όταν ακούσετε κάποια από τα ονόματα που επέλεξαν οι γονείς για τα παιδιά τους αλλά απαγορεύτηκαν από την Πολιτεία.

Φιλανδία: 'Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb- 111163, προφέρεται ως Albin και απαγορεύτηκε γιατί δεν επιτρέπεται σε μη ευγενείς να παίρνουν ονόματα ευγενών. Οκ, υπερβολικό αλλά για σκεφτείτε να θέλει να γράψει το όνομά του στην κόλλα διαγωνίσματος ή στο θρανίο με καρδούλες; Κρίμα.

Γαλλία: Daemon. Ο κούκλος μελαχρινός αδερφός από το Vampire Diaries. Η κυβέρνηση το απέρριψε γιατί θυμίζει έντονα το demon που σημαίνει δαίμονας.

Γερμανία: Matti. Δεν έχει κάτι ιδιαίτερο απλά δεν προσδιορίζει το γένος του παιδιού κι έτσι απορρίπτεται όπως κι όλα τα υπόλοιπα «unisex» ονόματα.

Δανία: Anus (πρωκτός), Pluto και Monkey(μαϊμού). Γενικά αν θέλουν να δώσουν κάποιο όνομα εκτός της λίστας πρέπει να πάρουν άδεια από κάποια τοπική εκκλησία. Πολλά ονόματα ωστόσο απορρίπτονται λόγω περίεργου συλλαβισμού.

Κίνα: @. Γνωστό ως at ή παπάκι σε εμάς. Εμ… κολλημένος με το internet ο μπαμπάς μάλλον.

Δομινικανή Δημοκρατία: Querida Pina-Dear Pineapple(Αγαπητέ Ανανά), Mazda Altagracia, Toshiba Fidelina, Tonton Ruiz-Dummy Ruiz και Winston Churchill de la Cruz. Εντάξει, με τα ισπανόφωνα είμαστε λίγο εξοικειωμένοι από τη Marimar, Maria la del barrio, κτλ. Αλλά εξακολουθούν να είναι περίεργα.

Τελευταία και καλύτερη…

Νέα Ζηλανδία: Talula Does The Hula From Hawaii (Η Τατούλα κάνει χούλα από τη Χαβάη), Stallion (Επιβήτορας), Yeah Detroit, Fish and Chips (Ψάρι και Πατάτες), Twisty Poi (Κάποτε Στριφογυριστός), Lucifer (Εωσφόρος), Keenan Got Lucy (Ο Keenan πήρε τη Lucy), Mafia No Fear (Η Μαφία δε φοβάται), 4real (Πραγματική) και Sex Fruit( Φρούτο του Σεξ). Και φυσικά Knight (Ιππότης), Major (Ταγματάρχης) και ότι παραπέμπει σε βασιλικό αίμα ή στρατιωτικό αξίωμα. Τι πίνουν τελοσπάντων εκεί στη Ν. Ζηλανδία;

Υπήρξαν βέβαια και παιδιά στην Αμερική που δε στάθηκαν τόσο τυχερά και οι –κολλημένοι με την τεχνολογία- γονείς τους τα ονόμασαν Facebook, Google, Vista, Hashtag ή Like. Ναι, είναι πραγματικά –πλέον- ονόματα μωρών. Αν σκεφτείς ότι ούτε εμείς έχουμε περιορισμούς στις ονομασίες, θα πρέπει να είσαι ευγνώμων στους γονείς σου που παρέμειναν στις παραδόσεις και πήρες το ονοματάκι του παππού ή της γιαγιάς.


Πηγή: Athens Voice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου