Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Μουσικά παραμύθια για όλη την οικογένεια στο Μέγαρο Μουσικής

Δύο συναρπαστικά και συμβολικά μουσικά παραμύθια, αγαπημένα των παιδιών σε όλο τον κόσμο, υπόσχονται ένα πρωινό Κυριακής διασκεδαστικό για μικρούς και μεγάλους και μια απολαυστική μύηση των μικρών στον κόσμο της μουσικής, με οδηγούς ζώα και ανθρώπους σε μαθήματα ζωής.

Ο «Πέτρος και ο Λύκος», του Σεργκέι Προκόφιεφ, συμφωνικό παραμύθι για αφηγητή και ορχήστρα και ο «Μπαμπάρ το Ελεφαντάκι», του Φρανσίς Πουλένκ, αφήγηση για βιολί και πιάνο, είναι γραμμένα περίπου την ίδια εποχή, από δύο σπουδαίους συνθέτες του μοντερνισμού, που με τα έργα αυτά έκαναν ένα διάλειμμα από τις πειραματικές τους εξερευνήσεις για να συνομιλήσουν με τα παιδιά.

Το Μέγαρο Μουσικής σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με μαέστρο τον Ανδρέα Τσελίκα και αφηγητή τον Γεράσιμο Γενατά, παρουσιάζουν στο νεανικό κοινό του Μεγάρου, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στις 11.30 το πρωί, τα δύο αυτά, κλασικά πια έργα.

Σχεδόν συνομήλικοι, αλλά με διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές, ο Προκόφιεφ (1891-1953) και ο Πουλένκ (1899-1963) αφηγήθηκαν μουσικά δύο ιστορίες που ο χρόνος δεν έχει μειώσει την απήχησή τους στα παιδιά και η αντοχή τους υπογραμμίζει την ιδιοφυία των συνθετών τους.

Ο Προκόφιεφ έγραψε τη μουσική και το κείμενο για τον 'Πέτρο και τον Λύκο', το 1936, αμέσως μετά την αμφιλεγόμενη επιστροφή του στην Σοβιετική Ένωση, από την εξορία του στο Παρίσι, όπου ζούσε από το 1920. Λίγους μήνες μετά την επιστροφή του, το Κεντρικό Παιδικό Θέατρο της Μόσχας του ζήτησε να γράψει μια συμφωνία για παιδιά, «για να καλλιεργηθεί το μουσικό κριτήριο και η αισθητική των παιδιών από την πρώτη τάξη του Δημοτικού σχολείου».

Ο Προκόφιεφ ενθουσιάστηκε, επιστράτευσε τις αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια στην ύπαιθρο της Ουκρανίας, και έγραψε αυτό το συμφωνικό παραμύθι, μια μύηση των παιδιών στην ορχήστρα και τα όργανά της, με ηθικό δίδαγμα: «Δεν γίνεσαι ήρωας χωρίς να εκτεθείς σε κινδύνους».

Ο Φρανσίς Πουλένκ περνούσε το καλοκαίρι του 1940 με συγγενείς του στην εξοχή, έξω από το Παρίσι και σκυμμένος πάνω στο πιάνο του προσπαθούσε να αλλάξει την πορεία του από την τονική στην ατονική μουσική, που είχε ζήτηση από το γαλλικό κοινό. Η μουσική αυτή όμως δεν άρεσε στην τρίχρονη ανιψιά του, τη Σοφία που μια μέρα ακούμπησε πάνω στο πιάνο του το παραμύθι της, τον Μπαμπάρ το Ελεφαντάκι και του είπε: «Να παίξεις αυτό».

Η ιστορία του Μπαμπάρ είναι ένα από τα πολύ επιτυχημένα παιδικά βιβλία, του Ζαν ντε Μπρυνόφ, που μαζί με τη γυναίκα του Σεσίλ, εμπνεύστηκαν, έγραψαν και εικονογράφησαν τις περιπέτειες του αξιαγάπητου χαρακτήρα, του μικρού ελέφαντα, το 1931. Ο Πουλένκ επινόησε προκλητικούς τρόπους για να περιγράψει τις σκηνές της ζωής του Μπαμπάρ και χρησιμοποίησε πρωτότυπα μουσικά ιντερλούδια, για να εικονογραφήσει την τρυφερή και συγκινητική του ιστορία.

Εισιτήρια: 8 ευρώ (φοιτητές, παιδιά, νέοι έως 25 ετών και συνοδός παιδιών έως 15 ετών) και 14 ευρώ (γενική είσοδος).

Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο της Σειράς «Το Μέγαρο των Παιδιών-Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο».

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου