Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Στροφή στις διαχρονικά «καλές» σχολές

Μεταστροφή των προτιμήσεων των επιτυχόντων την τελευταία εξαετία παρατηρεί σε μελέτη του ο σύμβουλος σταδιοδρομίας κ. Κωνσταντίνος Κότιος.

Τα Παιδαγωγικά, που θριάμβευσαν ως το 2009, έπεσαν απότομα από το βάθρο τους από το 2010 και μετά όταν οι πύλες του Δημοσίου έκλεισαν. Παράλληλα η μείωση των πρώτων προτιμήσεων στα Παιδαγωγικά Τμήματα συνετέλεσε στην αύξηση των προτιμήσεων για τη Νομική. Συμπέρασμα; Από το 2012 και μετά αυξάνονται οι υποψήφιοι που δηλώνουν ως πρώτη προτίμηση τη Νομική. Η αύξηση ανέρχεται στο 76,9% για τη Νομική Αθηνών για το 2012 συγκριτικά με το 2009 ενώ για τη Νομική Θεσσαλονίκης για το ίδιο διάστημα αγγίζει το 143%.

Οπως λέει ο κ. Κότιος, οι απόφοιτοι της Νομικής μπορεί βέβαια να αντιμετωπίζουν και αυτοί το φάσμα της ανεργίας, όμως η πληθώρα των διεξόδων και το γεγονός ότι οι πτυχιούχοι της Νομικής μπορούν να εργαστούν και στον ιδιωτικό τομέα - από τη στιγμή που γενικότερα οι διορισμοί στο Δημόσιο έχουν εκμηδενιστεί - σε συνδυασμό και με το κοινωνικό κύρος της σχολής οδηγούν ξανά πολλούς υποψηφίους της θεωρητικής στην επιλογή της.
Αντίστοιχα τα τελευταία χρόνια τα δύο τμήματα Φιλολογίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων. Μάλιστα παρατηρείται ότι μετά το 2006 σημειώθηκε πτώση στον αριθμό των πρώτων προτιμήσεων, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση των παιδαγωγικών τμημάτων. Από το 2009 παρατηρείται αύξηση συγκριτικά με το 2008.

Οι φιλολογικές σχολές προσφέρουν τη δυνατότητα της εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα, σε αντίθεση με τα παιδαγωγικά που ως επί το πλείστον η απορρόφηση των αποφοίτων συντελείται στον δημόσιο τομέα και οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα είναι σαφώς πιο περιορισμένες.
Ιατρικές Σχολές

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εξέλιξη των πρώτων προτιμήσεων των μαθητών που ενδιαφέρονται για τα επαγγέλματα υγείας. Κατακόρυφα αυξάνονται έτσι οι πρώτες προτιμήσεις των νέων στις σπουδές αυτές για τα έτη της κρίσης (2010-2012), ενώ αύξηση πρώτων προτιμήσεων διαπιστώνουμε και σε Φαρμακευτική και Οδοντιατρική. Συγκριτικά με το 2009 παρατηρείται για την Ιατρική Αθήνας το 2012 αύξηση πρώτων προτιμήσεων κατά 94,45% και στην Ιατρική Θεσσαλονίκης 105%. Στο 41,4% είναι η αύξηση για τη Φαρμακευτική Αθηνών.

Οι παραπάνω μεταβολές μπορούν να ερμηνευτούν από το γεγονός ότι η κρίση και η επακόλουθη αύξηση της ανεργίας εντείνουν το ενδιαφέρον σε ορισμένες «παραδοσιακές» αξίες όπως η Ιατρική καθώς είναι ένα επάγγελμα που μπορεί να δώσει διέξοδο απασχόλησης σε γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές ενώ παράλληλα με το δεδομένο της απασχόλησης στο εξωτερικό είναι παράμετροι που συνυπολογίζονται σημαντικά κατά τη διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού. Αξιοσημείωτη είναι η σταθερή ζήτηση για την Οδοντιατρική χωρίς εκρηκτικές διακυμάνσεις.
Οπως λέει ο κ. Κότιος, χιλιάδες μαθητές προσελκύουν τα τελευταία χρόνια και τα παραϊατρικά επαγγέλματα λόγω των διαφαινόμενων καλών προοπτικών που έχουν στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, τα έτη 2010-2012 παρατηρείται σημαντική αύξηση πρώτων προτιμήσεων ιδιαίτερα στα Τμήματα Φυσικοθεραπείας και Μαιευτικής. Αξίζει να τονιστεί και η περίπτωση της Εργοθεραπείας η οποία το 2012 παρουσιάζει αύξηση 150,4% συγκριτικά με το 2006.

Οι πολύ καλές προοπτικές απορρόφησης της σχολής, το γεγονός ότι πρόκειται για μοναδική σχολή αφού δεν υπάρχει αντίστοιχη πανεπιστημιακή και η ενημέρωση από ιδιωτικούς φορείς επαγγελματικού προσανατολισμού έχουν στρέψει πολλούς μαθητές στη συνειδητή επιλογή της Εργοθεραπείας. Ολο και περισσότεροι μαθητές στρέφονται σε φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία βάζοντας σε δεύτερη μοίρα επιλογές όπως διαιτολογία, λογοθεραπεία, ιατρικά εργαστήρια κ.ά.

Πολυτεχνεία
Οι πολυτεχνικές σχολές αποτελούν διαχρονική αξία για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων. Ωστόσο, η αυξανόμενη ανεργία στον κατασκευαστικό κλάδο και η κρίση στην οικοδομή έχουν επηρεάσει τους υποψηφίους στην επιλογή των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων. Για παράδειγμα, παρατηρείται πτώση των πρώτων προτιμήσεων το 2012 τόσο για το τμήμα του ΕΜΠ συγκριτικά με το 2011 όσο και για το τμήμα του ΑΠΘ.
Η προώθηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας όπως τα φωτοβολταϊκά, τα αιολικά πάρκα, παρέχουν μια θετική προοπτική για τα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών που σημειώνουν αύξηση των πρώτων προτιμήσεων. Στο 69,74% είναι η αύξηση για το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ το 2012 συγκρινόμενο με το 2009 και 104% για την αντίστοιχη περίοδο για το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ.

Αγροτικός τομέας
Η γεωργία αποτελούσε στο παρελθόν έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Η ενίσχυση όμως του τριτογενούς τομέα των υπηρεσιών οδήγησε στη συρρίκνωση της γεωργίας. Οπως όμως αναφέρει ο κ. Κότιος, η οικονομική κρίση δημιουργεί νέες προοπτικές για τον τομέα της γεωργικής και αγροτικής παραγωγής.
Ηδη το υπουργείο Γεωργίας έχει εκδώσει μελέτη-έρευνα που αποδεικνύει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη γεωργία. Αυτό αποτυπώνεται και στις προτιμήσεις των υποψηφίων για τα Τμήματα Γεωπονίας. Στο 161,6% ανήλθε η αύξηση των πρώτων προτιμήσεων του Τμήματος Γεωπονίας Θεσσαλονίκης το 2012 συγκριτικά με το 2009 ενώ για το τμήμα της Αθήνας ήταν 198,36%.

Πληροφορική
Αποτελεί σταθερή αξία για τους υποψηφίους. Το γεγονός ότι έχει γίνει πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας έχει οδηγήσει πολλούς υποψηφίους να επιλέγουν σχολές πληροφορικής. Μάλιστα, παραμένει ανεπηρέαστη και από την οικονομική κρίση αφού διατηρείται ψηλά και για το 2012. Η αύξηση για το τμήμα της Θεσσαλονίκης το 2011 έφθασε στο 102,9% συγκριτικά με το 2009.

Αντιθέτως με το 2011 άνοδος σημειώθηκε στον αριθμό των πρώτων προτιμήσεων των οικονομικών σχολών. Τα πολύπλοκα φορολογικά νομοσχέδια αλλά και η αναγκαιότητα του οικονομολόγου ίσως να οδήγησαν σε αυτή την αύξηση.

Διαπιστώνουμε ότι τα Οικονομικά Τμήματα συνεχίζουν να επιλέγονται από τους υποψηφίους παρά την κρίση, γεγονός το οποίο μπορεί να ερμηνευτεί και στη μεταστροφή των υποψηφίων σε πιο γενικές-κλασικές σπουδές.

Φυσικομαθηματικά τμήματα
Αύξηση των πρώτων προτιμήσεων παρατηρείται και στα Τμήματα Μαθηματικών Αθήνας και Θεσσαλονίκης αλλά και Φυσικής το 2010 εν συγκρίσει με το 2009. Το γεγονός ότι πρόκειται για επιστήμες με διέξοδο τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα αλλά και με πλήθος μεταπτυχιακών (τηλεπικοινωνίες, στατιστική, πληροφορική κ.ά.) οδηγεί πολλούς μαθητές στην επιλογή των εν λόγω σχολών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η αύξηση των πρώτων προτιμήσεων για το Μαθηματικό Θεσσαλονίκης το 2010 συγκριτικά με το 2009 ήταν 27%. Από το 2010 ως και το 2012 παρατηρείται σταθεροποίηση των πρώτων προτιμήσεων στις σχολές αυτές που αποτελούν τη βάση για πολλές άλλες επιστήμες.

Εμπορικό Ναυτικό
Ραγδαία αυξάνονται την τελευταία διετία οι πρώτες προτιμήσεις για τις Σχολές Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ). Το 2011 η Σχολή Πλοιάρχων είχε 1.600 προτιμήσεις με αποτέλεσμα να είναι μια από τις κορυφαίες συνολικά σε πρώτες προτιμήσεις.

Μέσα σε έναν χρόνο σχεδόν τριπλασιάστηκαν όσοι δήλωσαν την εν λόγω σχολή ως πρώτη επιλογή. Αύξηση όμως 300% είχαμε και για το Τμήμα Μηχανικών ΑΕΝ το 2011 συγκριτικά με το 2010.

Παρά όμως τη μεγάλη άνοδο της προηγούμενης δεκαετίας, το 2012 σημειώθηκε μείωση των πρώτων προτιμήσεων για τις δύο σχολές του Εμπορικού Ναυτικού, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στην αύξηση της ανεργίας στον κλάδο αφού σε πολλές περιπτώσεις οι εφοπλιστές προτιμούν αλλοδαπούς.
Καταλήγοντας, ο κ. Κότιος τονίζει ότι η οικονομική κρίση οδηγεί σε αύξηση των προτιμήσεων για τα Τμήματα Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Τριπλασιασμό είχαμε το 2011 των πρώτων προτιμήσεων για το Τμήμα της Θεσσαλονίκης αλλά και για το Τμήμα της Ρόδου. Η αύξηση συνεχίστηκε και για το 2012 με την ελπίδα ότι η «βαριά βιομηχανία» της χώρας, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αποτελεί θέλγητρο για τους υποψηφίους.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου