Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Λιγότερη TV, περισσότερα χρόνια στη ζωή

Ο περιορισμός της τηλεόρασης σε λιγότερο από δύο ώρες την ημέρα μπορεί να προσθέσει σχεδόν 1,5 χρόνο στο προσδόκιμο επιβίωσης, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Εξετάζοντας συνδυαστικά τα ευρήματα δύο προγενέστερων μελετών, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν οι ενήλικες περιόριζαν τις ώρες που περνούν μπροστά στην τηλεόραση σε δύο το πολύ ημερησίως, θα ζούσαν κατά μέσον όρο 1,4 χρόνια περισσότερο απ’ ό,τι ζουν σήμερα.

Επιπλέον, εάν συνολικά φρόντιζαν να περιορίσουν το καθισιό μέσα στην ημέρα – είτε για δουλειά είτε για να δουν τηλεόραση ή να γράψουν στον υπολογιστή τους – σε 2-3 ώρες, θα ζούσαν κατά μέσον όρο 2 χρόνια περισσότερο.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «BMJ Open», τα συμπεράσματά τους βασίζονται σε μία καναδική και μία αμερικανική μελέτη.

Και στις δύο μελέτες, σχεδόν ο ένας στους δύο εθελοντές δήλωσαν πως καθημερινά περνούν καθισμένοι το μισό του χρόνου που είναι ξύπνιοι.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει πως η συντριπτική πλειονότητα των ενηλίκων στη Δύση βλέπουν τηλεόραση επί περισσότερο από 2 ώρες την ημέρα – και είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η πολύωρη ακινησία είναι επιζήμια για την υγεία της καρδιάς, ακόμα και αν κάποιος φροντίζει να γυμνάζεται συστηματικά επί μία ή δύο ώρες την ημέρα.

Όπως σημειώνουν στο άρθρο τους οι δρες Πήτερ Κατζμάρζυκ και Άι-Μιν Λι, από το Βιοϊατρικό Ερευνητικό Κέντρο Πένινγκτον, στην Λουϊζιάνα, ο μέσος ενήλικας περνάει κατά μέσον όρο 7,7 ώρες την ημέρα καθισμένος.

Με βάση τα ευρήματά τους, «η παρατεταμένη ακινησία και ενασχόληση με την τηλεόραση, είναι πιθανό να μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης», σημειώνουν.

Μαζί τους συμφωνεί ο δρ Ντέιβιντ Σπίγκελχαρτερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. «Τα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι εάν οι μελλοντικές γενιές είναι λίγο πιο δραστήριες, θα ζήσουν περισσότερο. Ωστόσο, πολύ λίγοι ενήλικες περνούν πλέον καθισμένοι λιγότερες από 3 ώρες την ημέρα, συνεπώς η αύξηση της κινητικότητας μοιάζει με έναν υπερβολικά αισιόδοξο στόχο».

Πηγή:  Νέα Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου