Mια μοναδική συνάντηση-συζήτηση του Αστροναύτη της NASA Dr. James Newman με το ελληνικό κοινό διοργανώνει το Ίδρυμα Ευγενίδου τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 19.30.
Έχοντας ως τίτλο “Aναμνήσεις ενός Αστροναύτη: Στοχασμοί για τις Επανδρωμένες Πτήσεις στο Διάστημα” η ομιλία του Dr. Newman θα έχει ως αφετηρία την εμπειρία του από τις τέσσερις αποστολές στο Διάστημα στις οποίες έλαβε μέρος {STS-51 με το Discovery (1993) , STS-69 με το Endeavour (1995), STS-88 με το Endeavour (1998) και STS-109 με το Columbia (2002)} αν και θα επικεντρωθεί στην τέταρτη αποστολή του, στις αρχές Μαρτίου 2002, όταν αυτός και οι έξι άλλοι αστροναύτες του Διαστημικού Λεωφορείου «Κολούμπια» επιδιόρθωσαν το «Χαμπλ» για τέταρτη φορά. Στη διάρκεια πέντε διαφορετικών περιπάτων που έκαναν στο Διάστημα οι αστροναύτες αντικατέστησαν τις ηλιακές κυψελίδες του, έκαναν διάφορες επιδιορθώσεις και τοποθέτησαν μια πιο σύγχρονη φωτογραφική μηχανή (ACS).
Η φωτογραφική αυτή μηχανή του «Χαμπλ» είναι στην πραγματικότητα τρεις μηχανές σε μία και μας έχει προσφέρει πολύ καλύτερες και μεγαλύτερης ευκρίνειας φωτογραφίες του Σύμπαντος, αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα του τηλεσκοπίου κατά δέκα φορές. Η ACS καλύπτει διπλάσια έκταση στον ουρανό απ’ ό,τι οι προηγούμενες μηχανές και με διπλάσια καθαρότητα, είναι πέντε φορές πιο ευαίσθητη στην προσλαμβάνουσα ακτινοβολία από τα απόμακρα αντικείμενα που μελετάει, ενώ χρειάζεται τρεις φορές λιγότερο χρόνο παρατήρησης. Έχει επίσης την ικανότητα να «βλέπει» όχι μόνο στο ορατό τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, αλλά και στο υπεριώδες και στο υπέρυθρο. Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον έχει η ταχύτητα με την οποία η νέα μηχανή καλύπτει την καταλογογράφηση ορισμένων αντικειμένων, όπως είναι η καταγραφή «μαύρων τρυπών» στα κέντρα των γαλαξιών και στα δύο ουράνια ημισφαίρια. Ένα τέτοιο πρόγραμμα με την ACS απαιτεί 398 συνολικά τροχιές ενώ προηγουμένως χρειαζόμασταν 6.000!
Η εμπειρία του Dr. Newman από τις διαστημικές αποστολές στις οποίες έλαβε μέρος και ο τρόπος με τον οποίο το ταξίδι του Ανθρώπου στο Διάστημα γενικότερα άλλαξε την αντίληψη μας για το Σύμπαν, θα δώσουν στον ομιλητή την ευκαιρία για έναν δημιουργικό διάλογο με το κοινό.
Ο Dr. James Newman, γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1956 στις Η.Π.Α.. Ολοκλήρωσε το Διδακτορικό του το 1984 στο Rice University στις Η.Π.Α. όπου και συνέχισε την μεταδιδακτορική του εργασία για έναν ακόμη χρόνο. Το 1985 διορίστηκε ως Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο, ενώ την ίδια περίοδο άρχισε να εργάζεται στο Johnson Space Center της NASA. Toν Ιούλιο του 1990 επελέγη από την NASA και ξεκίνησε την εκπαίδευσή του ως Αστροναύτης. Συμμετείχε ως "ειδικός αποστολής" σε 4 αποστολές των Διαστημικών Λεωφορείων: STS-51 με το Discovery (1993) , STS-69 με το Endeavour (1995), STS-88 με το Endeavour(1998) και STS-109 με το Columbia (2002). Ο Dr. James Newman παρέμεινε συνολικά 43 ημέρες στο Διάστημα και πραγματοποίησε 6 διαστημικούς περιπάτους συνολικής διάρκειας 43 ωρών και 13 λεπτών. Αναχώρησε από την ΝΑSA τον Ιούλιο του 2008 αποδεχόμενος την θέση Καθηγητού Διαστημικών Συστημάτων στην Ναυτική Ακαδημία Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Mόντερεϋ της Καλιφόρνια (ΝPS).
Σημειώνεται ότι η είσοδος είναι ελεύθερη, απαραίτητα είναι όμως τα Δελτία προτεραιότητας που θα αρχίσουν να διανέμονται μόνον την ημέρα της εκδήλωσης, από τις 18:30, στην είσοδο του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως εξαντλήσεως των θέσεων (Ίδρυμα Ευγενίδου, Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο). H oμιλία θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά.
Με το πέρας της ομιλίας του ο Dr.James Newman θα τελέσει τα εγκαίνια της Αστροφιλοτελικής Συλλογής Κλέωνος και Αθανασίας Διονυσάτου, η οποία θα φιλοξενείται μόνιμα και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Aστροφιλοτελική Συλλογή Κλέωνος και Αθανασίας Διονυσάτου.
1957-2007: Μισός αιώνας αστροφιλοτελικής ιστορίας
Δέκα χιλιάδες τεμάχια αστροφιλοτελικού υλικού και ανάμεσά τους: γραμματόσημα φεγιέ, αλλά και γραμματόσημα χρυσά, πλατινένια ή ασημένια, γραμματόσημα με ολογράμματα, απλοί ταχυδρομημένοι φάκελοι, φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας (Φ.Π.Η.Κ.), αναμνηστικές εκδόσεις και κυρίως υλικό από εκατοντάδες χώρες από κάθε γωνιά του πλανήτη, - πολλές από τις οποίες δεν υπάρχουν πια στον παγκόσμιο χάρτη –γραμματόσημα και φάκελοι που σε ορισμένες περιπτώσεις φέρουν την υπογραφή Αστροναυτών όπως ο Νηλ Άρμστρονγκ και ο Γιούρι Γκαγκάριν, και βέβαια περισσότερα από 37 βραβεία που αποκτήθηκαν μετά από την Συμμετοχή σε Διεθνείς Διαγωνισμούς, δεκάδες τιμητικές διακρίσεις και έπαινοι, χιλιάδες ώρες αφοσίωσης και αμέτρητη αγάπη του Συλλέκτη και Δημιουργού, απαρτίζουν μια από τις πλέον ολοκληρωμένες σε παγκόσμιο επίπεδο Αστροφιλοτελικές Συλλογές, αυτή του Κλέωνα και Αθανασίας Διονυσάτου, Συλλογή που δωρίθηκε και θα φιλοξενείται μόνιμα από τον Σεπτέμβριο 2011 στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Η Αστροφιλοτελική Συλλογή Κλέωνος και Αθανασίας Διονυσάτου είναι μια λαμπρή συλλογή που παρακολουθεί βήμα προς βήμα και για 50 ολόκληρα χρόνια (από το 1957 έως και το 2007) ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας προσπάθειας για την κατάκτηση του Διαστήματος.
Ο κύριος Κλέωνας Διονυσάτος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1924. Από το 1957 έως και το 2007 –και με την συμπαράσταση της συζύγου του Αθανασίας- δεν σταμάτησε να παρακολουθεί τις προσπάθειες του Ανθρώπου να γνωρίσει το Σύμπαν που μας περιβάλλει και να τις αποτυπώνει με τον δικό του μοναδικό τρόπο μέσα από την Δημιουργία μιας από τις πλέον ολοκληρωμένες Αστροφιλοτελικές Συλλογές στον Κόσμο. Το 2010 δώρισε την σημαντική αυτή συλλογή στο Ίδρυμα Ευγενίδου με το σκεπτικό ότι η Συλλογή βρήκε «το σπίτι της» σε έναν χώρο που είναι άμεσα συνυφασμένος με την εκλαΐκευση της Επιστήμης και ειδικά της Αστρονομίας, έναν χώρο που θα φροντίσει να αναδείξει και να την προβάλλει στο μέλλον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
H πρώτη περιοδική έκθεση μέρους της Αστροφιλοτελικής Συλλογής Κλέωνος και Αθανασίας Διονυσάτου θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου από 19-30 Σεπτεμβρίου 2011. Ώρες επισκέψεων καθημερινά 10:00 έως 20:00.
Πηγή: facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου