Σε τροχιά ανάπτυξης κινείται η Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ), που από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο προχωρά στην ίδρυση παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου. Στα άμεσα σχέδια της διοίκησης βρίσκεται και η λειτουργία δημοτικού από το σχολικό έτος 2012 – 2013, ενώ αργότερα ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία γυμνασίου και ενός ΙΕΚ που θα παρέχει κατάρτιση πάνω σε νέες σύγχρονες ειδικότητες, απόλυτα συνυφασμένες με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Με παρουσία 107 χρόνων στην εκπαίδευση, η ΑΓΣ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, συνεχίζει την παράδοση ετών προχωρώντας σταδιακά στην ολοκλήρωση των υφιστάμενων δομών εκπαίδευσης (λειτουργούν ήδη Γενικό Λύκειο Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, Επαγγελματικό Λύκειο, Επαγγελματική Σχολή και το Dimitris Perrotis College of Agricultural Studies) μέσω της αξιοποίησης των υποδομών και των δραστηριοτήτων του μοναδικού στην Ελλάδα εκπαιδευτικού αγροκτήματος. Ειδικότερα, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, συνολικά 114 παιδιά ηλικίας 2,5 – 5,5 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν στο καταπράσινο περιβάλλον της σχολής, όπου θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά κέντρα προσχολικής αγωγής, με έμφαση στην περιβαλλοντική ευαισθησία και τη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης. Οι αιτήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ τα δίδακτρα διαμορφώνονται στις 4.900 ευρώ μαζί με τα έξοδα μεταφοράς.
«Μετά τον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο, θέλουμε να ιδρύσουμε δημοτικό σχολείο και γυμνάσιο που, μαζί με τα λύκεια που υπάρχουν και τα κολέγιο, θα αποτελέσουν πια μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση, καθώς θα διαθέτουμε πλέον όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης με άξονες την οικολογία και το περιβάλλον», δήλωσε στον «Α» ο αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Θεμάτων της ΑΓΣ, Αναστάσιος Αποστολίδης.
Πρόσθεσε, δε, ότι στα μελλοντικά σχέδια βρίσκεται η ανάπτυξη της εκπαίδευσης και κατάρτισης σε επαγγέλματα που αυτήν τη στιγμή εκλείπουν στην Ελλάδα, μέσω της ενίσχυσης τόσο των ειδικοτήτων που λειτουργούν στην Επαγγελματική Σχολή (π.χ. Ιπποκομίας), αλλά και της δημιουργίας ενός Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ). Ηδη από τη φετινή χρονιά λειτουργεί η ειδικότητα Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας στην ΕΠΑΣ με πολύ μεγάλη ζήτηση, ενώ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα τρέξει για πρώτη φορά η ειδικότητα της Τεχνολογίας Τροφίμων στο κολέγιο. «Το κριτήριο είναι να δημιουργούμε σωστό επαγγελματικό μέλλον για τα παιδιά μας, προκειμένου να βγουν στην αγορά εργασίας και να μπορούν να αποκατασταθούν», σχολίασε ο κ. Αποστολίδης.
Ηδη μέχρι σήμερα πάνω από 7.000 άτομα έχουν αποφοιτήσει από την ΑΓΣ, εκ των οποίων το 70% ασχολείται επαγγελματικά με τη γεωργία. Οπως διευκρίνισε ο κ. Αποστολίδης, τον τελευταίο χρόνο όλο και περισσότεροι γονείς μαθητών των αστικών κέντρων, διαπιστώνοντας τα επαγγελματικά αδιέξοδα στα οποία οδηγούνται τα παιδιά τους, αναζητούν εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης που έχουν σχέση με το περιβάλλον, την τεχνολογία τροφίμων, την αρχιτεκτονική τοπίου και άλλες γεωτεχνικές επιστήμες ζωής. «Οι αιτήσεις που έχουμε φέτος είναι περισσότερες από άλλες χρονιές. Παρατηρείται μια στροφή των παιδιών του αστικού πληθυσμού προς επαγγέλματα γεωτεχνικά, λόγω του επαγγελματικού κορεσμού που παρέχουν οι κλασικές πανεπιστημιακές σπουδές», διευκρίνισε ο ίδιος.
Τα μαθήματα που διδάσκονται στα τρία σχολεία του δευτεροβάθμιου προγράμματος είναι θεωρητικά και εργαστηριακά, ενώ οι μαθητές που προέρχονται από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο συμμετέχουν και σε ειδικό πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στο αγρόκτημα της σχολής. Οι απόφοιτοι (καταγράφουν ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν το 100% στις πανελλήνιες εξετάσεις) μπορούν είτε να διεκδικήσουν μια θέση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ μέσω πανελληνίων, είτε να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο τριετές κολέγιο ανωτέρων γεωργικών σπουδών «Dimitris Perrotis», είτε να αναζητήσουν εργασία ως εξειδικευμένοι επαγγελματίες.
Πηγή: Αγγελιοφόρος
Πηγή: Αγγελιοφόρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου