Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Μια νέα σειρά πειραμάτων και δραστηριοτήτων, με τίτλο «Η Επιστήμη στην Τέχνη», αρχίζει το Νοέμβριο, στο πλαίσιο της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας, του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Κάθε Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, πειράματα όπως «Μουσική, Αρχιτεκτονική και Μαθηματικά», «Φωτογραφία και Φωτοχημεία», «Κινηματογράφος, Οπτική και Φυσιολογία» καθώς και δραστηριότητες όπως «Παράξενα μουσικά όργανα», είναι μερικά από αυτά που θα παρακολουθήσουν παιδιά άνω των εννέα ετών, αλλά και ενήλικες.

Αναλυτικότερα, κατά το τελευταίο δίμηνο του έτους, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Πειράματα (έναρξη: 13:30) για παιδιά άνω των εννέα ετών και ενήλικες:

- Μουσική, Αρχιτεκτονική και Μαθηματικά: «Σύμφωνοι» και «διάφωνοι» ήχοι. Μελέτη με τη βοήθεια του μονόχορδου. Πού στηρίζεται η αρμονία στη μουσική και τι σχέση έχει με τα μαθηματικά; Τι είναι ο χρυσός λόγος και τι ρόλο παίζει στις εικαστικές τέχνες;

- Φωτογραφία και Φωτοχημεία: Πώς δημιουργήθηκαν οι πρώτες φωτογραφίες; Ένα φωτογραφικό διάλυμα επηρεάζεται από το φως μπροστά στα μάτια σας.

- Κινηματογράφος, Οπτική και Φυσιολογία: Πώς η φωτογραφία οδήγησε στις «κινούμενες εικόνες» και στον κινηματογράφο. Τι είναι το μεταίσθημα; Τι ρόλο παίζει το μάτι και κατά πόσο αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

- Τρισδιάστατος κινηματογράφος: Ποια ιδιότητα του φωτός ονομάζεται πόλωση και πώς με τη βοήθειά της δημιουργούνται οι τρισδιάστατες ταινίες;
- Ζωγραφική και Χρώματα: Γιατί βλέπουμε χρώματα; Μπορούν όλα τα ζώα να τα δουν; Τι ρόλο παίζει η χημεία στη ζωγραφική και πώς μπορούμε να διαχωρίσουμε χρώματα, που έχουν ήδη ανακατευτεί; Πού έβρισκαν οι πρώτοι ζωγράφοι τα χρώματά τους και πώς εξέλιξαν τις τεχνικές τους; Μπορούμε να παρατηρήσουμε όλα τα έργα τέχνης με φυσικό φως;
- Αυτό-όμοια σχήματα (Fractals) στα μαθηματικά, στη ζωγραφική και στη φύση. Τι κοινό έχουν μία νιφάδα χιονιού και ένας πίνακας του Έσερ; Σχηματισμός fractals με τη βοήθεια μίας κάμερας και ενός υπολογιστή.

Δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους (ώρες 16:30 έως 17:30) για παιδιά άνω των εννέα ετών:

Στις δραστηριότητες αυτές, μικροί και μεγάλοι μπορούν να κατασκευάσουν μία σειρά από πνευστά, κρουστά κι έγχορδα μουσικά όργανα, με χαρτιά, καλαμάκια, λαστιχάκια, φακές, φασόλια και διάφορα άλλα απλά, καθημερινά υλικά.

Στις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των διαθέσιμων θέσεων.

«Η Επιστήμη στην Τέχνη» είναι η πρώτη θεματική ενότητα της ευρύτερης σειράς πειραμάτων και δραστηριοτήτων, που θα διοργανώσει η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας κατά την περίοδο Νοέμβριος 2010 - Ιούνιος 2011. Κάθε δίμηνο μία νέα θεματική ενότητα θα κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Πηγή: mcsotos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου