Είτε πρόκειται για σεξουαλική σχέση είτε όχι, η συμπεριφορά του εφήβου αλλάζει όταν ο έρωτας μπαίνει στη ζωή του.
Τι συμβαίνει όμως όταν η σχέση δεν είναι ισότιμη; Γιατί ένας έφηβος χειραγωγεί ή αφήνεται να χειραγωγηθεί από έναν άλλο; Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς;
Η Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου απαντά:
Πως νιώθει ο ερωτευμένος έφηβος;
- Τα παιδιά συνήθως είναι πανευτυχή όταν είναι ερωτευμένα. Είναι η πιο όμορφη φάση της ζωής τους και όλα μοιάζουν παραμυθένια.
- Ο ερωτευμένος έφηβος νιώθει σαν βασιλιάς όσο όλα πάνε καλά και σαν ζητιάνος αν το ταίρι του παραμελήσει τη σχέση. Και μπορεί να θεωρήσει ότι ο άλλος τον παραμελεί επειδή απλώς έχει να διαβάσει και δεν μπορεί να βγει μαζί του για καφέ. Όταν απεναντίας είναι μαζί, όλα είναι όμορφα. Οι νεαροί και οι νεαρές παίρνουν από τη σχέση τους τεράστια ορμή για την ζωή και αισθάνονται πως έχουν τη δύναμη να επιτύχουν τα πάντα.
- Οι ερωτικές σχέσεις λειτουργούν στην εφηβεία συχνά με πολύ κτητικό και απόλυτο τρόπο. Όσο ερωτευμένο κι αν είναι ένα παιδί πρέπει να διατηρεί τις σχέσεις του με άλλους ανθρώπους, να έχει το ζωτικό του χώρο, το προσωπικό του ημερολόγιο, τις προσωπικές του επιλογές κ.λπ.
Όταν το παρακάνει..
- Σε κάποιες περιπτώσεις πιθανόν τα αισθήματα να μην είναι αμοιβαία ή να μην είναι εξίσου ισχυρά και από την άλλη πλευρά. Ίσως ο ένας από τους δύο να εκμεταλλεύεται την αδυναμία του άλλου και να τον χειραγωγεί συστηματικά. Αν το δικό σας παιδί “κάνει τον άλλο ό,τι θέλει”, μην παινεύεστε. Αναρωτηθείτε για ποιο λόγο το παιδί σας (αγόρι ή κορίτσι) θέλει τον άλλο “υποτακτικό” του. Δεν θέλει μια ισότιμη σχέση; Βιώνει τον έρωτα ή βλέπει τη σχέση σαν μια ευκαιρία για επιβολή; Αν ναι, γιατί έχει τόσο μεγάλη ανάγκη επίδειξης δύναμης επάνω σε ένα άλλο ανθρώπινο πλάσμα; Ίσως χρειάζεται έμμεσα τη βοήθειά σας για τις ισορροπίες του.
Το ίδιο ισχύει και αν το πρόβλημα είναι αντίστροφο, όταν δηλαδή το παιδί σας να είναι εκείνο που “άγεται και φέρεται” άβουλα από το ταίρι του. Στην περίπτωση λοιπόν που το παιδί σας επιτρέπει να το χρησιμοποιούν, διερευνήστε διακριτικά τους λόγους και προσπαθήστε να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του. Συνήθως τα παιδιά που δέχονται υποτιμητικές συμπεριφορές είναι εκείνα που νιώθουν ότι “δεν αξίζουν”.
- Καμιά φορά οι έφηβοι αγόρια και κυρίως κορίτσια “μπλέκουν” με μεγαλύτερα παιδιά, αλλά το κρύβουν. Οι μεγάλες διαφορές ηλικίας μπορεί να δημιουργήσουν και μεγάλα προβλήματα, γιατί ο ωριμότερος, ακόμα κι αν είναι μόλις 19 ετών, μπορεί εύκολα να κατευθύνει και να χειραγωγήσει τον μικρότερο έφηβο.
Είναι έτοιμο για μια σεξουαλική σχέση;
- Η σεξουαλική σχέση καλό είναι να προχωρά μόνον όταν το θέλουν και οι δυο. Το παιδί σας πρέπει να γνωρίζει τα όριά του και να τα θέτει, αλλά και να ξέρει αντίστοιχα να σέβεται όποιο όριο του θέτει ο φίλος, ο γονιός ή στην προκειμένη περίπτωση το ταίρι του.
- Αν το έφηβο παιδί σας παραπονιέται πως ο σύντροφός του δεν θέλει να ολοκληρώσει ερωτικά τη σχέση τους, εξηγήστε του ότι πρέπει να σεβαστεί την επιθυμία του άλλου και να μην τον υποχρεώσει να προχωρήσει περισσότερο, όσο δύσκολο και αν του είναι.
- Αν το παιδί σας έχει αμφιβολίες για το κατά πόσον πρέπει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της ερωτικής σχέσης και θέλει να συζητήσει το θέμα μαζί σας, τοποθετηθείτε με ειλικρίνεια. Ρωτήστε το αν πραγματικά νιώθει έλξη για το ταίρι του ή αν σκέφτεται να ολοκληρώσει τις σχέσεις μαζί του μόνον και μόνον για να κάνει το χατίρι στο έτερο του ήμισυ. Πιθανόν η κόρη ή ο γιος σας να θέλει να ολοκληρώσει επειδή θεωρεί ότι έχουν κάνει το ίδιο οι περισσότεροι συνομήλικοί του / της. Σε αυτή την περίπτωση εξηγήστε στο παιδί σας ότι αγόρια και κορίτσια πιστεύουν πως το 90% των “άλλων” έχει ήδη κάνει έρωτα, ενώ στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Ο μύθος όμως ότι “οι περισσότεροι το έχουν κάνει”, οδηγεί πολλά κορίτσια και αγόρια σε πράξεις μίμησης.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;
- Προσπαθήστε να δείξετε στο παιδί σας από νωρίς πόσο σημαντικό είναι ο καθένας μέσα στη σχέση να διατηρεί την αυτονομία του και να αποδέχεται τη διαφορετικότητα του άλλου.
- Ο έφηβος καλό είναι να μοιράζεται με το σύντροφό του τις ίδιες βασικές αρχές. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε πρέπει να υπογραμμίσετε διπλά στο παιδί σας τη διαφορά της υγιούς εμπιστοσύνης από την τυφλή εμπιστοσύνη.
- Αν το παιδί σας δεν θέλει να μιλήσει για την ερωτική του ζωή, σεβαστείτε το, αλλά αναρωτηθείτε και μήπως κρύβει κάτι.
Πηγή : Sigmalive, 12/10/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου