Έχει το τραγούδι θεραπευτικές δυνάμεις;
Σε μια πρωτοποριακή συνεργασία μεταξύ της Bienen School of Music και του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Ann and Robert H. Lurie, οι ερευνητές διερευνούν εάν η μουσική και το τραγούδι μπορούν να προσφέρουν μετρήσιμα οφέλη για την καρδιά.
Αυτή η πρωτοποριακή μελέτη εστιάζει σε περισσότερα από δώδεκα παιδιά που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση Fontan, μια διαδικασία που έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει μία συγγενή καρδιακή βλάβη. Αυτοί οι νεαροί ασθενείς γεννήθηκαν όλοι με έναν ενιαίο θάλαμο άντλησης στην καρδιά τους, ο οποίος περιορίζει την καρδιακή παροχή. Η αύξηση της ροής του αίματος στους πνεύμονες είναι κρίσιμης σημασίας για την υγεία και την ποιότητα ζωής τους.
Η Sarah Bartolome, καθηγήτρια μουσικής εκπαίδευσης Bienen είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την Πρωτοβουλία Music for Childhood Well-Being Initiative. Αυτό το διεθνές έργο διερευνά τη χρήση της μουσικής ως θεραπείας για παιδιά που αντιμετωπίζουν τραύματα και προκλήσεις ψυχικής υγείας. Όταν η Bartolome έμαθε ότι ο Δρ Andy Pelech, παιδοκαρδιολόγος στο Lurie Children's, ενδιαφερόταν για το πώς η αναπνοή θα μπορούσε να ωφελήσει νέους ασθενείς με καρδιακά νοσήματα, είδε αμέσως τη δυνατότητα για μια σημαντική συνεργασία.
«Ο Δρ. Pelech έμαθε ότι χρησιμοποιούσαμε μουσική με παιδιά», εξήγησε η Bartolome, «και σκέφτηκε ότι αν μάθουμε σε αυτά τα παιδιά [με καρδιακά νοσήματα] να τραγουδούν, θα μπορούσαν ενδεχομένως να ζήσουν περισσότερο και να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία τους».
Ενώ το τραγούδι έχει δείξει οφέλη για ενήλικες με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και κυστική ίνωση, η επίδρασή του στα παιδιά με καρδιακή νόσο δεν έχει μελετηθεί — μέχρι τώρα. Έτσι, γεννήθηκε η έννοια της «Χορωδίας Fontan».
Για περισσότερες από οκτώ εβδομάδες το φθινόπωρο, 16 παιδιά και οι οικογένειές τους συγκεντρώθηκαν στο σχολείο Bienen για ένα καινοτόμο πρόγραμμα χορωδίας. Κάθε συνεδρία περιλάμβανε μαθήματα τραγουδιού υπό την καθοδήγηση της μεταπτυχιακής φοιτήτριας της σχολής Bienen, Stephanie Gregoire και συνεντεύξεις μετά την πρόβα από κλινικούς γιατρούς του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Lurie. Οι πρόβες σχετίστηκαν με κλινικές δοκιμές, όπως δοκιμασίες καρδιακών βημάτων και σπιρομέτρηση για τη μέτρηση της πνευμονικής λειτουργίας. Οι ερευνητές αναλύουν τώρα τα δεδομένα για να προσδιορίσουν εάν το πρόγραμμα βελτίωσε τη ροή του αίματος και τη λειτουργία των πνευμόνων.
Παρά το μικρό μέγεθος του δείγματος, ο Pelech είναι αισιόδοξος.
«Ακόμα κι αν είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν οι βελτιώσεις στην υγεία της καρδιάς, έχουμε ήδη δει απίστευτα οφέλη με άλλους τρόπους», είπε. «Στις πρώτες πρόβες τα παιδιά ήταν εσωστρεφή. Τώρα, μιλούν μεταξύ τους και παρουσιάζουν αξιοσημείωτες αυξήσεις στην αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση».
Η Bartolome, η οποία έχει δει παρόμοιες μεταμορφώσεις σε άλλα μουσικά προγράμματα, συμφωνεί. «Όταν χρησιμοποιούμε τη μουσική για να συγκροτήσουμε μια κοινότητα, ο δεσμός που δημιουργείται βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση που μπορεί να μην είχαν πριν. Νιώθουν αρκετά ασφαλή για να μοιραστούν τις φωνές, αλλά και τις προοπτικές τους», σημείωσε.
Οι γονείς των παιδιών, πολλά από τα οποία έχουν υπομείνει χρόνια χειρουργικών επεμβάσεων και προκλήσεων, έχουν χαρακτηρίσει την εμπειρία καθοριστική. Η Amy Daly, της οποίας ο γιος Joshua συμμετείχε στη χορωδία, περιέγραψε τον αντίκτυπο.
«Πριν από τη Χορωδία Fontan, ο Joshua συχνά ρωτούσε: «Γιατί είμαι ο μόνος;» Από τότε που έγινε μέλος, δεν το έχει πει ούτε μία φορά. Γνώρισε άλλα παιδιά που καταλαβαίνουν τι περνάει», είπε.
Η Roxio Valencia, της οποίας η κόρη Leylani έχει υποβληθεί σε πολλαπλές επεμβάσεις εγκεφάλου και καρδιάς, παρατήρησε παρόμοια οφέλη. «Η αυτοπεποίθηση της Leylani έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Είναι πιο ειλικρινής και τραγουδάει όλη την ώρα τώρα», είπε.
Το πρόγραμμα κορυφώθηκε με μια παράσταση του Δεκεμβρίου, κατά την οποία η Χορωδία Fontan τραγούδησε για τους γονείς και όλα τα άτομα που τη στηρίζουν, με όμορφες ερμηνείες τραγουδιών, συμπεριλαμβανομένων των "Put a Little Love in Your Heart" και "This Is Me".
Αναφορικα με το τι θα ακολουθήσει, η Bartolome και ο Pelech είναι πρόθυμοι να επεκτείνουν την πρωτοβουλία.
«Ο στόχος είναι να διεξαχθούν τρεις κλινικές δοκιμές το επόμενο έτος για να επεκτείνουμε τη μελέτη σκοπιμότητας που έχουμε κάνει», είπε ο Bartolome. «Σκοπεύουμε να συγκεντρώσουμε περισσότερα δεδομένα για να δείξουμε ότι το ομαδικό τραγούδι και η αναπνοή μπορούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της υγείας για τους ασθενείς Fontan».
Ο Pelech συνόψισε το όραμα: «Είναι καλύτερο να τραγουδάς παρά να πίνεις ένα χάπι κάθε μέρα. Εάν μπορούμε να επιδείξουμε μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην πνευμονική λειτουργία, αυτό θα μπορούσε να γίνει βασικός πυλώνας θεραπείας. Αυτό είναι το όραμά μας».
Απόδοση του άρθρου ‘It’s better to sing than to take a pill every day’
Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου