Παρουσίαση ιστορικής έρευνας για τη συμμετοχή των αναπήρων στην Εθνική Αντίσταση | Συζήτηση για την αναπηρία και την Ακροδεξιά σήμερα
Η εκδήλωση «Πώς δεν θα εξοντώσετε έναν ανάπηρο», που συνδυάζει την ιστορική έρευνα με την ανάλυση των σύγχρονων μορφών μισαναπηρισμού και διακρίσεων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, ώρα 20:00 στο Impact Hub Athens (Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή).
τότε
Στην εκδήλωση ο ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός παρουσιάζει την έρευνά του για την αντιστασιακή δράση των αναπήρων πολέμου κατά τη διάρκεια της Κατοχής (1941-1944), και την καταστολή από την κατοχική κυβέρνηση, με αποκορύφωμα το Μπλόκο της 30ής Νοεμβρίου 1943 σε νοσοκομεία της Αθήνας από συνεργάτες των δυνάμεων Κατοχής. Παράλληλα, φωτίζει τη μοίρα ελλήνων πολιτικών κρατούμενων στα ναζιστικά κέντρα ευθανασίας που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της ευγονικής «εξυγίανσης» της γερμανικής κοινωνίας.
και τώρα
Η Ιωάννα Μεϊτάνη από το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς συζητά με τους cool crips, Σπύρο Νταντανίδη και Γρηγόρη Χρυσικό, για σύγχρονες μορφές μισαναπηρισμού και την Ακροδεξιά. Η ρητορική μίσους και οι πολιτικές αποκλεισμού που στοχεύουν ανάπηρα άτομα παραμένουν απειλητικές στη σύγχρονη κοινωνία; Ποιοι είναι οι φορείς και ποιοι οι αποδέκτες τους;
Πρόγραμμα «Worthy to be remembered: Honouring Disabled Victims of Nazi Persecution in Greece and Germany»
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Worthy to be remembered: Honouring Disabled Victims of Nazi Persecution in Greece and Germany» («Άξιοι μνήμης: Φόρος τιμής στα ανάπηρα θύματα ναζιστικών διώξεων σε Ελλάδα και Γερμανία»). Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη liminal σε συνεργασία με το Gedenkort T4, το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς και τον ιστορικό Ιάσονα Χανδρινό, και χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.
Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλει στην περαιτέρω έρευνα του ρόλου των αναπήρων πολέμου στην Εθνική Αντίσταση και των ναζιστικών διώξεων εναντίον τους, στην επιμνημόνευση των ιστορικών γεγονότων και των ανάπηρων θυμάτων, στη διάχυση της επιστημονικής γνώσης, στη διαπολιτισμική ανταλλαγή και την οικοδόμηση μιας μοιρασμένης ιστορικής κουλτούρας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, αλλά και στη σύνδεση με σύγχρονες μορφές μισαναπηρισμού από την άκρα Δεξιά, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης των ρατσιστικών αντιλήψεων.
Χρήσιμες πληροφορίες
Πότε: Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024, ώρα 20:00
Πού: Impact Hub Athens, Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή
Είσοδος ελεύθερη.
Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε χρήστες/τριες αμαξιδίου.
Θα υπάρχει διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
Πηγή: Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου