Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Εγκεφαλικό στα παιδιά: Λύση η θρομβεκτομή - Τι δείχνει μελέτη

Το εγκεφαλικό στα παιδιά είναι σπάνιο, όμως τα συμπτώματά του συχνά διαφέρουν από αυτά των ενηλίκων. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet Childhood and Adolescent Health, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας ιατρός Παναγιώτης Παπαναγιώτου, η μέθοδος της θρομβεκτομής φαίνεται να δίνει σημαντικές δυνατότητες ανάρρωσης στα παιδιά και να βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Τι είναι η θρομβεκτομή;

Η θρομβεκτομή αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, κατά την οποία ένας θρόμβος αφαιρείται μηχανικά από τα αγγεία του εγκεφάλου, αποκαθιστώντας την αιματική ροή και περιορίζοντας τις συνέπειες του εγκεφαλικού. «Η μέθοδος αυτή έχει καθιερωθεί ως σωτήρια για ενήλικες με σοβαρά εγκεφαλικά, ειδικά όταν εφαρμόζεται εντός λίγων ωρών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων,» αναφέρει ο Παναγιώτης Παπαναγιώτου, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, που συμμετείχε στη διεθνή μελέτη.

Σημαντικά αποτελέσματα της μελέτης

Η έρευνα περιέλαβε 208 παιδιά από 45 κέντρα σε 12 χώρες και εξέτασε τη θρομβεκτομή ως μέθοδο θεραπείας σε σχέση με τη φαρμακευτική αγωγή για παιδιά με σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα βασικά ευρήματα έδειξαν:

Ταχύτερη ανάρρωση κατά την έξοδο από το νοσοκομείο: Τα παιδιά που υποβλήθηκαν σε θρομβεκτομή παρουσίασαν καλύτερη κλινική εικόνα κατά την έξοδο σε σχέση με τα παιδιά που έλαβαν μόνο φαρμακευτική αγωγή.

Υψηλότερα ποσοστά λειτουργικής αποκατάστασης: Το 81% των παιδιών που υποβλήθηκαν σε θρομβεκτομή ανέκτησαν καλή λειτουργική ανεξαρτησία, με λίγες ή καθόλου δυσκολίες στην καθημερινότητα, συγκριτικά με το 63% όσων έλαβαν μόνο φάρμακα.

Πλήρης αποκατάσταση: Περισσότερα από τα μισά παιδιά (51%) που υποβλήθηκαν στη διαδικασία επέστρεψαν σε πλήρη καθημερινή δραστηριότητα χωρίς περιορισμούς, ενώ αυτό ίσχυε για το 42% των παιδιών που αντιμετωπίστηκαν με φαρμακευτική αγωγή.

Εγκεφαλικό στα παιδιά: Συμπτώματα που απαιτούν προσοχή

Το εγκεφαλικό στα παιδιά είναι σπάνιο, αλλά η έγκαιρη αναγνώριση είναι κρίσιμη. Τα συμπτώματα, που μπορεί να διαφέρουν από εκείνα των ενηλίκων, περιλαμβάνουν:
Αιφνίδια αδυναμία ή μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος
Ξαφνική δυσκολία στην ομιλία
Προβλήματα στην ισορροπία ή στο περπάτημα
Προβλήματα όρασης, όπως διπλή όραση ή απώλεια όρασης
Σπασμοί σε μία ή και στις δύο πλευρές του σώματος

Η περίπτωση μιας 15χρονης ασθενούς

Πριν από περίπου έναν χρόνο, η ιστορία μιας 15χρονης που υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό και αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με θρομβεκτομή ήρθε στη δημοσιότητα. Η ασθενής ανέκτησε γρήγορα την ομιλία και την κινητικότητά της, επιστρέφοντας στην κανονική ζωή λίγο μετά την επέμβαση. Η θεραπεία εκτελέστηκε από την ομάδα του καθηγητή Παπαναγιώτου και της καθηγήτριας Βασιλοπούλου, σε συνεργασία με τα νοσοκομεία Αιγινήτειο, Αρεταίειο και Αλεξάνδρα.

Ο Παναγιώτης Παπαναγιώτου σχολίασε σχετικά: «Παρόλο που τα εγκεφαλικά επεισόδια στα παιδιά είναι σπάνια, η άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση μπορούν να αλλάξουν ριζικά την πορεία της ζωής τους. Έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές περιπτώσεις παιδιών με σοβαρό εγκεφαλικό τα τελευταία χρόνια και η θρομβεκτομή έχει αποδειχτεί εξαιρετικά αποτελεσματική.»

Η συγκεκριμένη μελέτη, η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για αυτό το θέμα, υπογραμμίζει τη σημασία της θρομβεκτομής ως επιλογής θεραπείας για παιδιά με σοβαρά εγκεφαλικά, δίνοντας ελπίδα για ταχεία και πλήρη αποκατάσταση, εφόσον η παρέμβαση γίνει εγκαίρως.

Πηγή: healthstat

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου