Θέλει να κάνει τα παιδιά να σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο, να σπάνε ένα πρόβλημα σε κομμάτια και να το λύνουν, να ακολουθούν συλλογισμούς. Αυτός ο φιλόδοξος στόχος, που περνά μέσα από την εκπαίδευση των παιδιών στον προγραμματισμό με έναν διασκεδαστικό, συναρπαστικό και χειροπιαστό τρόπο, κρύβει πίσω του 20 χρόνια επίμονης προσπάθειας, που όμως δεν εγκαταλείφθηκε, παρά τις δυσκολίες στην πορεία, αντίθετα μετατράπηκε σε spin off του ΑΠΘ το 2023, την DuckyCode.
Τέσσερα πατενταρισμένα βιομηχανικά σχέδια και μία ελληνική πατέντα, ένα κατοχυρωμένο εμπορικό σήμα -όλα κατόπιν ενεργειών του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΑΠΘ- και η έξοδος στην αγορά φανερώνουν πως τελικά η προσπάθεια δεν πήγε χαμένη. Σήμερα μάλιστα η DuckyCode μετρά μισό εκατομμύριο γραμμών κώδικα.
Το σύστημα που έχει αναπτύξει η DuckyCode αποτελείται από μαγνητικά πλακίδια, τα οποία ενώνονται από τα παιδιά, για να προγραμματίσουν ένα μικρό ρομπότ, τον Cuby, σχεδιασμού και κατασκευής της εταιρείας, που μοιάζει με παπάκι, από όπου η spin off άντλησε και το όνομά της. Το σύστημα προσφέρει τη δυνατότητα απτικού προγραμματισμού, με τη χρήση των μαγνητικών πλακιδίων, απομακρυσμένου προγραμματισμού, καθώς μέσω οποιασδήποτε συσκευής, κινητού, υπολογιστή ή τάμπλετ, μπορεί κανείς να συνδεθεί με το ρομπότ και να βρεθεί σε ένα γραφικό περιβάλλον, ώστε να το προγραμματίσει, αλλά και συμβατικού προγραμματισμού, καθώς αν κουμπώσει πάνω του ένα USB καλώδιο μπορεί κανείς να γράψει κώδικα απευθείας. Το DuckyCode μπορεί να κινηθεί, να εμφανίσει εικόνες, να παίξει ήχους, να αλλάξει χρώματα, να αισθανθεί το φως, τη θερμοκρασία, τις χειρονομίες, την απόσταση και τους ήχους, ενώ έχει τη δυνατότητα να ελέγξει συσκευές IoT από μακριά.
«Μπορείς να αφήσεις στο σχολείο το ρομποτάκι και όταν τα μαθήματα τελειώσουν, τα παιδιά να συνεχίσουν να το προγραμματίζουν από το σπίτι» λέει στη Voria.gr ο Δρ. Θεοδόσιος Σαπουνίδης, εκ των ιδρυτών της DuckyCode.
Το προϊόν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην αγορά -με έναν από τους πρώτους πελάτες να είναι το Κέντρο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα- και μπορεί να διατεθεί σε διάφορες εκδοχές: τα μαγνητικά πλακίδια μαζί με το ρομποτάκι, το ρομποτάκι μόνο του, αλλά και τα μαγνητικά πλακίδια μαζί με το ρομποτάκι και επιπλέον εντολές για εμπλουτισμό της γλώσσας προγραμματισμού. Σε αυτή τη φάση δε η spin off του ΑΠΘ προσπαθεί να ανοίξει την αγορά των σχολείων, ενώ αναζητά και χρηματοδότηση για την περαιτέρω ανάπτυξή της.
«Ο προγραμματισμός είναι μια γλώσσα, όπως τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα μαθηματικά. Αποτελεί πλέον μια αναγκαία δεξιότητα, όχι για να γίνουν όλοι προγραμματιστές, αλλά για να μάθουν να σκέφτονται και να αντιμετωπίζουν διαφορετικά τα προβλήματα, όποια κι αν είναι αυτά» λένε οι δημιουργοί του συστήματος.
Η ιδέα, το πείσμα και η αγάπη για τον προγραμματισμό
Ο εμπνευστής της ιδέας Δρ. Θεοδόσιος Σαπουνίδης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, με σπουδές ηλεκτρονικού μηχανικού και στη συνέχεια ηλεκτρολόγου μηχανικού και μηχανικού υπολογιστών, αλλά και πληροφορικής, είχε οραματιστεί το πάντρεμα της εκπαίδευσης με την τεχνολογία, όταν κάτι τέτοιο δεν ήταν καθόλου της μόδας και πέρασε στην κυριολεξία 20 χρόνια για να αποδείξει την αναγκαιότητα αυτού του συνδυασμού. Δεν είναι τυχαίο πως το διδακτορικό του από το Τμήμα Πληροφορικής είχε ως θέμα τη χρήση φυσικών αντικειμένων για την εκπαίδευση παιδιών στις βασικές αρχές του προγραμματισμού, ενώ γύρω από το ίδιον άξονα περιστράφηκε και η μεταπτυχιακή του διπλωματική. Μαζί με τον Ιωάννη Κέδρο, με σπουδές ηλεκτρονικής και ένα μεταπτυχιακό με αντικείμενο τα ενσωματωμένα συστήματα και τη ρομποτική από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, αλλά και με τον Παύλο Μαντζιάρη, φοιτητή στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων στο Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο, συνεργάζεται πάνω στο DuckyCode τα τελευταία χρόνια.
Στην πορεία αυτών των 20 ετών η αρχική ιδέα εξελίχθηκε, μεταλλάχθηκε, βελτιώθηκε, ενώ απέσπασε πολλές διακρίσεις στο εξωτερικό ως Cube Coding, η κρίση όμως του 2014-2015 την έβγαλε από την πορεία της για κάποια χρόνια, μέχρι να ξανασταθεί στα πόδια της σε μια νέα εκδοχή και με ένα νέο σχήμα. «Ξεκίνησε ως ένα πείσμα σε μια εποχή που όλοι πίστευαν ότι δεν μπορεί να γίνει ή δεν υπάρχει χώρος για να αναπτυχθεί, πήρε όμως μορφή και σήμερα βρίσκεται στην αγορά» λέει ο Δρ. Σαπουνίδης.
Πηγή: voria
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου