Πίσω από το καφέ που τα Σάββατα τρώμε μπραντς. Στην ουρά του φαρμακείου. Στη συνάντηση γονέων και κηδεμόνων. Στον φούρνο της γειτονιάς. Στη διπλανή πολυκατοικία… Η φτώχεια στην Αθήνα είναι τόσο κοντά μας που δεν τη βλέπουμε. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο σοκ που υπέστησαν οι Αμαλία Ζωβοΐλη, Χάρρις Γαζή και Ανέστης Μποζογλανιάν όταν, πριν από δύο χρόνια, έστησαν από το μηδέν ένα φορέα για να προσφέρουν βοήθεια σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. «Αλλα περιμέναμε και άλλα βρήκαμε», λέει η Αμαλία στην «Κ». «Ξέραμε ότι θα βρούμε ανθρώπους κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά διαπιστώνουμε ότι το πρόβλημα έχει ακουμπήσει ανθρώπους που ζουν δίπλα μας, ανθρώπους που δεν φαίνεται πόσο μεγάλη ανάγκη έχουν, αλλά που δυσκολεύονται ακόμα και να βγάλουν την ημέρα».
Γνωρίζουν για τι μιλούν. Οι τρεις τους γνωρίστηκαν την περίοδο που εργάζονταν στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Παρακολουθώντας τη δράση της οργάνωσης στο εξωτερικό, κάποια στιγμή αναρωτήθηκαν πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν αντίστοιχα τους πολίτες της χώρας μας. «Οσο βάθαινε η κρίση αναπτύχθηκαν κινήματα αλληλεγγύης, αλλά όταν πρόκειται για εθελοντικές οργανώσεις συχνά οι δράσεις ξεφουσκώνουν. Θέλαμε να στήσουμε κάτι μόνιμο, πιο μακροπρόθεσμο, κάτι που θα προσφέρει ολιστική βοήθεια».
Πολύπλευρη δράση
Αποφάσισαν να δώσουν έμφαση στις οικογένειες με μικρά παιδιά ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο. Οτι τα παιδιά είναι το μέλλον μπορεί να είναι σλόγκαν, αλλά κρύβει μεγάλη αλήθεια. «Προσφέροντας στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια μπορεί να σπάσει ο κύκλος της φτώχειας», λέει η κ. Ζωβοΐλη, που είχε «θητεύσει» και στην Praksis.
Η βοήθεια που προσφέρει ο φορέας «Πρώτα το Παιδί» είναι πολύπλευρη. Κατ’ αρχάς, ειδική διατροφολόγος εντοπίζει στα παιδιά τυχόν ελλείψεις σε βιταμίνες και μέταλλα και καταρτίζει μηνιαίο διατροφικό πλάνο. «Δυστυχώς παρατηρούμε ότι πολλά παιδιά είναι χαμηλότερα στις καμπύλες ανάπτυξης, ακριβώς επειδή δεν τρέφονται σωστά. Λόγω φτώχειας, πολλά δεν έχουν φάει ποτέ μοσχάρι και από ψάρι το μόνο που έχουν φάει είναι ψαροκροκέτες. Τώρα με την ακρίβεια, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Πολλοί δεν έχουν να πάρουν ούτε τα βασικά. Μας έλεγε μια μαμά ότι δεν έτρωγε η ίδια για να δώσει στα παιδιά της ή ότι καμιά φορά έπεφταν για ύπνο νηστικά γιατί είχαν μόνο για ένα γεύμα την ημέρα… Μπορεί μια οικογένεια να μη βρίσκεται τυπικά κάτω από το όριο της φτώχειας, γιατί κάτι τρώει το παιδί, αλλά τι γίνεται όταν αυτό το κάτι είναι κονσέρβες; Πώς αυτό το παιδί θα αποδώσει στο σχολείο; Ολα είναι αλληλένδετα». Με βάση το διατροφικό πλάνο, η οργάνωση αναλαμβάνει κάθε δύο εβδομάδες την παραγγελία στο σούπερ μάρκετ. Με καλυμμένη εξ ολοκλήρου τη διατροφή των παιδιών τους, οι γονείς μπορούν πιο άνετα να φροντίσουν άλλες ανάγκες.
Η οργάνωση καλύπτει επίσης το κόστος για μια εξωσχολική δραστηριότητα της επιλογής των παιδιών, αγγλικά, ωδείο, ποδόσφαιρο, χορό… «Τα βοηθάμε καλύπτοντας όχι μόνο τα δίδακτρα αλλά και τα εξέταστρα, όταν έρθει η ώρα. Τα παιδιά ανακουφίζονται όταν μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα. Αν δεν πηγαίνουν φροντιστήριο όπως οι συμμαθητές τους νιώθουν μειονεκτικά».
Η τρίτη παρέμβαση αφορά την ιατρική φροντίδα. Τα παιδιά παρακολουθούνται σταθερά από παιδίατρο που εκπονεί ιατρικό πρόγραμμα πρόληψης και θεραπείας προσαρμοσμένο στις εκάστοτε ανάγκες. Η οργάνωση καλύπτει επίσης τα έκτακτα ιατρικά έξοδα, τα έξοδα εμβολιασμού και τις οδοντιατρικές ή άλλες ανάγκες, όπου δεν παρέχονται δωρεάν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Πολλές από τις οικογένειες που συνεργαζόμαστε είναι μονογονεϊκές, μαμάδες μόνες τους οι οποίες δεν μπορούν να εργαστούν γιατί πρέπει να φροντίζουν τα παιδιά και κατά συνέπεια δεν έχουν ασφάλεια. Πολλά παιδιά έχουν χάσει εμβόλια».
Ψυχολογική στήριξη
Οπως λένε οι συνιδρυτές της οργάνωσης, μολονότι τα μονογονεϊκά νοικοκυριά (το 94% των οποίων αφορά μαμάδες μόνες), μαζί με τις πολύτεκνες οικογένειες, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας (24% και 27% αντίστοιχα), η στήριξή τους γίνεται κατά βάση με επιδόματα και αποσπασματικά. Δεδομένου ότι η πανδημία φτωχοποίησε ακόμα περισσότερο τις γυναίκες, οι ανάγκες έχουν αυξηθεί περαιτέρω.
Η τελευταία παρέμβαση είναι η ψυχολογική στήριξη των οικογενειών από τον ψυχολόγο της ομάδας, Ανέστη Μποζογλανιάν. Στόχος οι γονείς να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην ενδυνάμωση των παιδιών τους αλλά και να αξιοποιούν καλύτερα τις προσφερόμενες υπηρεσίες. «Θέλουμε να θέλουν να αξιοποιήσουν τη βοήθεια. Ακούμε καμιά φορά “και τι θα τα κάνει τα αγγλικά; Αφού οικοδομή θα δουλέψει”. Εμείς τους λέμε, ας πάρει το παιδί το κάτι παραπάνω και βλέπουμε. Είναι κρίμα να μη διευρυνθούν οι ορίζοντές του», εξηγεί η κ. Ζωβοΐλη. «Το κοριτσάκι της πρώτης οικογένειας που αναλάβαμε έβλεπε τραγούδια στο YouTube και ήθελε πολύ να καταλαβαίνει τους στίχους. Είναι πολύ χαρούμενη που τώρα αρχίζει και καταλαβαίνει τι τραγουδάει».
Η πρώτη οικογένεια εντάχθηκε στο πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2020. Σήμερα η οργάνωση «Πρώτα το Παιδί», που στηρίζεται από ιδιωτικούς πόρους, φροντίζει οκτώ οικογένειες με συνολικά 14 παιδάκια, όλες ωφελούμενες των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Αιγάλεω. Στο μέλλον, η δράση θα επεκταθεί και σε άλλες συνοικίες της Αθήνας. «Οι αλλαγές είναι ήδη εμφανείς. Και μόνο από το γεγονός ότι έχουν έναν άνθρωπο στο πλευρό τους να σηκώνει κάποια βάρη, οι γονείς ανακουφίζονται. Νιώθουν ότι έχουν ένα στήριγμα, ότι δεν είναι μόνοι».
13,9% στερείται βασικά αγαθά
Σε 28,3% (2.971.200 άτομα) ανέρχεται το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τα εισοδήματα και τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών, έτους 2021, που δημοσιεύθηκε στις 27 Ιουλίου, ο δείκτης παρουσιάζει αύξηση 0,9 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2020. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε. για τις χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, με πρώτη τη Βουλγαρία (31,7%). Η ίδια έρευνα ανεβάζει το ποσοστό του πληθυσμού που στερείται τουλάχιστον επτά από τα 13 βασικά αγαθά και υπηρεσίες (δείκτης που υπολογίζει το ποσοστό του πληθυσμού με σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση) σε 13,9%.
Ενδεικτικά, το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιοί σε κατοικία με στενότητα χώρου ανέρχεται σε 28,5% για το σύνολο του πληθυσμού, ενώ ανεβαίνει στο 42,7% για τα φτωχά νοικοκυριά. Επιπλέον, το 48,6% των νοικοκυριών δυσκολεύεται να πληρώσει για μία εβδομάδα διακοπών, το 46,3% δύσκολα αντιμετωπίζει έκτακτες δαπάνες, ενώ το 17,5% έχει οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα. Τέλος, το 33,8% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει ότι στερείται διατροφή που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το 49,5% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει δυσκολία στην έγκαιρη πληρωμή πάγιων λογαριασμών.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου