Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Διαδραστικό μουσείο με θέμα τους 12 θεούς του Ολύμπου

Δεν είναι μόνο τα στατικά εκθέματα που συναντά κανείς κατά την επίσκεψη σε ένα Μουσείο. Τι θα συνέβαινε, για παράδειγμα, αν το έκθεμα «ζωντάνευε» και ξεκινούσε έναν διάλογο με τον επισκέπτη; Αυτό το ερώτημα και η σημασία της τεχνολογίας στην κατανόηση και τη διερεύνηση έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης κατά τη διάρκεια της πρώτης παρουσίασης - επίδειξης της εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας, με θέμα τους 12 θεούς του Ολύμπου.

Η πρώτη παρουσίαση και επίδειξη της εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας «Οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου», πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του δήμου Κατερίνης, σε συνεργασία με την εταιρεία «π Τεχνολογίες». Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και ενδιαφερόμενοι πολίτες την παρακολούθησαν και ενεργοποίησαν την εφαρμογή για αναπαραγωγή της σκηνής επαυξημένης πραγματικότητας με τον Δία.

Η υλοποίηση του έργου δρομολογείται από τον Οργανισμό Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), στο πλαίσιο επιχορήγησης από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και πιο συγκεκριμένα από την Επιτροπή δράσεων Μουσείων, Πινακοθηκών και Συλλογών Σύγχρονου Πολιτισμού για τη δημιουργία, σε αίθουσα της Αστικής Σχολής, Διαδραστικού Μουσείου με θέμα: «Δώδεκα θεοί του Ολύμπου σε επαυξημένη πραγματικότητα».

Το έργο ενισχύει την έμφυτη περιέργεια των παιδιών, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες και ελκυστικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις, ενώ σχεδιάζει και αναπτύσσει μια εφαρμογή εμπειρίας επαυξημένης πραγματικότητας για smart phones και tablets, προσφέροντας πλοήγηση στον χρήστη μέσα από τα γεγονότα που ξετυλίγονται στο Δωδεκάθεο. Η διαδραστική εφαρμογή βοηθά τους χρήστες να αναπτύξουν μία βαθύτερη κατανόηση της μυθολογίας συμμετέχοντας ενεργά σε μία σειρά ενεργειών.

Η πρόταση βασίστηκε στην προσέγγιση της μάθησης με επίκεντρο τη διερεύνηση. Το κύριο προϊόν είναι:

-μια εφαρμογή που καθοδηγεί το χρήστη μέσα από τη Μυθολογία του Δωδεκάθεου.

-εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαφοροποιημένο σε τέσσερις ηλικιακές ομάδες 9-10 ετών, 11-12 ετών, 13-14 ετών, 15-16 ετών.

Ο δήμος Κατερίνης εξασφάλισε επιχορήγηση ύψους 25.000 ευρώ για τη δημιουργία σε αίθουσα της Αστικής Σχολής Διαδραστικού Μουσείου με θέμα: «Δώδεκα θεοί του Ολύμπου σε επαυξημένη πραγματικότητα». Η Αστική Σχολή είναι ένα κτίριο ταυτισμένο με την ιστορία, τον πολιτισμό και την εκπαιδευτική ζωή της πόλης. Η προτεινόμενη ιδέα που πέρασε σε φάση υλοποίησης, είναι η δημιουργία μιας διαδραστικής εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας (για ηλικίες 10 έως 16 ετών) που θα διαβάζεται από παιδιά και θα διοικείται από επαγγελματίες που εργάζονται με μαθητές (π.χ. εκπαιδευτικούς). Η εφαρμογή και το Μουσειολογικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που τη συνοδεύει θα βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν μια βαθύτερη κατανόηση της μυθολογίας.

«Η πρόταση υποβλήθηκε με δεδομένο ότι δεν μπορούμε να παραλείψουμε την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών από τη ζωή μας. Στη μετάβασή μας στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο εκδώσαμε εκπαιδευτικό υλικό προκειμένου μετά την ψηφιακή περιήγηση ο επισκέπτης, ενήλικας ή μαθητής, να έχει μία ολοκληρωμένη εικόνα γι’ αυτό που παρακολούθησε» τονίζει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας δήμου Κατερίνης, Γιώργος Τσιαλός.

Την ευθύνη του συγκεκριμένου προγράμματος έχει ο Οργανισμός Πολιτισμού. Η βασική ιδέα έγκειται στο γεγονός ότι το μουσείο εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα στατικά εκθέματα, αλλά πηγαίνει και ένα βήμα παρακάτω, εξετάζοντας πλέον τι θα συνέβαινε αν το έκθεμα «ζωντανέψει» και ξεκινήσει έναν διάλογο με τον επισκέπτη! Η εφαρμογή σε κινητό ή τάμπλετ αναγνωρίζει ένα σύμβολο στο έκθεμα και ενεργοποιεί την εφαρμογή για αναπαραγωγή μιας σκηνής επαυξημένης πραγματικότητας. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις: δύο και τεσσάρων μηνών αντίστοιχα, ενώ στο τέλος της 1ης φάσης (2 μήνες) προβλέπεται η αξιολόγηση παιδαγωγικού και μαθησιακού υλικού.

«Πρόκειται για μία πρωτότυπη ιδέα όπου αναπτύσσεται διαδραστική επικοινωνία με τους ‘ψηφιακούς’ θεούς του Ολύμπου. Ανάλογα με την ανταπόκριση το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε άλλα ιστορικά γεγονότα και γεγονότα της περιοχής μας, όπως για παράδειγμα οι 9 Πιερίδες Μούσες. Και εκεί θα αναπτυχθεί θεματική υποδομή, προκειμένου να υπάρχει πιο βαθιά κατανόηση της ελληνικής μυθολογίας» υπογραμμίζει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του ΟΠΑΠΠ Κατερίνης.

Η αξιολόγηση της προόδου του έργου θα γίνει από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης -τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας- βάσει διαμορφωτικών δεικτών. Διευκρινίζεται ότι με το πέρας του προγράμματος παραδοτέα μεταξύ άλλων θα είναι: εκπαιδευτικά προγράμματα, για κάθε ηλικιακή ομάδα (9-10, 11-12, 13-14, 15-16 ετών).

Εκτιμάται ότι όλοι οι μαθητές της Πιερίας -περίπου 13.000- στις αντίστοιχες ηλικίες θα επισκεφτούν το Μουσείο κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, κατόπιν εισηγήσεων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μέσω της ιστοσελίδας του Μουσείου, του υπουργείου Παιδείας και της διαφήμισης στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναμένεται να προσελκύσει για επίσκεψη στο Μουσείο ανά έτος:

-από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 1% των μαθητών περίπου 1.500.

-από την υπόλοιπη Ελλάδα περίπου 1.000.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα θα πραγματοποιηθεί συνδυαστικά με την ανάδειξη συλλογής έργων ζωγραφικής, ντόπιων και όχι μόνο σημαντικών καλλιτεχνών - δωρητών του δήμου Κατερίνης (επιμέλεια: Μιράντας Παππά, μέλους δ.σ. ΟΠΠΑΠ), καθώς και με την περαιτέρω ανάδειξη των έργων της Αίθουσας Γλυπτικής «Ευθυμίου Καλεβρά».

Της Δέσποινας Βογιατζόγλου 
Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26.06.2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου