Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Πράσινες ρομποτικές λύσεις από μαθητές

Φανταστείτε ένα γηροκομείο που συστεγάζεται με ένα ορφανοτροφείο σε ένα τεχνολογικά υπερσύγχρονο, ενεργειακά αυτόνομο, οικολογικό κτίριο. Eνα αυτοματοποιημένο σύστημα ενυδρειοπονίας εξασφαλίζει την κάλυψη των επισιτιστικών αναγκών των φιλοξενουμένων ενώ βελτιώνει το μικροκλίμα του κτιρίου. Ταυτόχρονα, περιστρεφόμενοι ηλιακοί συλλέκτες, αλλά και μια υδροηλεκτρική μονάδα που εκμεταλλεύεται την κίνηση του νερού από το σύστημα ενυδρειοπονίας καλύπτουν τις ανάγκες σε ενέργεια.

Φανταστείτε ανεμογεννήτριες που ίπτανται και τροφοδοτούν με ενέργεια θερμοκήπια στο έδαφος, προσπαθήστε να φανταστείτε την κίνηση των αυτοκινήτων να δίνει ώθηση στις τουρμπίνες μικρών ανεμογεννητριών τοποθετημένων κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων. Αν δεν το χωράει το μυαλό των περισσότερων από εμάς, το χωράει μια χαρά το μυαλό των πιτσιρικάδων. Τα παραπάνω είναι ιδέες που εμπνεύστηκαν, υλοποίησαν και παρουσίασαν ελληνικές ομάδες στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής WRO 2021, κερδίζοντας τις εντυπώσεις! Στον διαγωνισμό με θέμα «Powerbots – Το μέλλον της ενέργειας», που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, οι ελληνικές ομάδες κατάφεραν να κερδίσουν τέσσερις θέσεις στην πρώτη δεκάδα των κατηγοριών στις οποίες διαγωνίστηκαν, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε περισσότερες από 200 ομάδες από 65 χώρες. Πρόκειται για ομάδες που είχαν διακριθεί στον εθνικό διαγωνισμό που είχε οργανώσει ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas και η Cosmote.

«Οι διακρίσεις της ελληνικής αποστολής στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής είναι φέτος πιο σημαντικές από κάθε άλλη χρονιά», λέει ο πρόεδρος του WRO Hellas, Ιωάννης Σομαλακίδης. «Δείχνουν το πάθος και τον ζήλο των νέων μας για τη ρομποτική και ένα καλύτερο αύριο και μας γεμίζουν περηφάνια. Ο δρόμος τους δεν ήταν εύκολος. Είχαν να αντιμετωπίσουν πολλές ανατροπές. Ομως κατάφεραν για άλλη μια χρονιά να διακριθούν ανάμεσα σε χώρες-μεγαθήρια στη ρομποτική».

Η φετινή διοργάνωση διεξήχθη online για προφανείς λόγους, γεγονός που αφαίρεσε κάτι από τη γοητεία του διαγωνισμού (είναι πάντα ένα μεγάλο πάρτι), προσθέτοντας ακόμα μια πρόκληση για τα παιδιά που έπρεπε να κάνουν τις παρουσιάσεις τους μέσα από μια οθόνη. «Ηταν η μεγαλύτερη online μαθητική εκδήλωση που έχει γίνει ποτέ», σχολίασε στην «Κ» ο κ. Σομαλακίδης, ο οποίος παρακολουθεί την πορεία των ελληνικών συμμετοχών από την αρχή. «Συμμετέχουμε από το 2008, τότε που ο διαγωνισμός διεξήχθη σε κέντρο καινοτομίας στην Κορέα. Τότε συμμετείχαν μόλις 13 χώρες, ενώ σήμερα ξεπερνούν τις 100. Φέτος συμμετείχαν πάνω από 250 ομάδες από 60 χώρες λόγω του διαδικτυακού χαρακτήρα της εκδήλωσης. Πολλές δεν μπορούσαν να συμμετέχουν λόγω μεγάλης διαφοράς ώρας».

Οι ελληνικές ομάδες παρουσίασαν πράσινες ενεργειακές ρομποτικές λύσεις που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Οι Minders κέρδισαν την 5η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου παρουσιάζοντας μια αυτοματοποιημένη ποιοτική καλλιέργεια σε θερμοκήπιο, όπου η ενέργεια προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Οι Speeders κέρδισαν την 5η θέση στην κατηγορία #FutureEngineers – Αυτόνομη οδήγηση παρουσιάζοντας κατασκευή αυτοκινήτου και αυτόνομη οδήγηση (χωρίς remote control) σε πραγματικό περιβάλλον. Οι Autonomous ήρθαν στην 9η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου έχοντας διακριθεί με υδροπονική καλλιέργεια φυτών και οι Airgenics βρέθηκαν στη 10η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου παρουσιάζοντας έργο με ανεμογεννήτριες πόλεων.

«Η ρομποτική δεν είναι μόδα, ούτε προνόμιο παιδιών με ειδικά ταλέντα. Είναι μάθημα με τη μεθοδολογία stem που ενσωματώνει την τεχνολογία και τη μηχανική στη διδασκαλία των μαθηματικών και των φυσικών επιστημών. Ετσι πρέπει να το αντιμετωπίζουν όλοι, γιατί απαιτεί και διάβασμα και εξάσκηση. Η εξέλιξη πάντως της Ελλάδας είναι μοναδική». Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει κατακτήσει 6 μετάλλια και 13 θέσεις στην πρώτη δεκάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου