Η νεοσυσταθείσα ΜΟΝΑΔΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ (ΜοΠρο) αποτελεί επί μέρους δράση της Δομής «Στηρίζω» της πράξης «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος» με επιστημονικά υπεύθυνη την καθηγήτρια Ευριδίκη Ζαχοπούλου.
Την Δράση εμπνεύστηκε και συντονίζει σε τοπικό επίπεδο η Καθηγήτρια του ΔΙΠΑΕ Λίλα Θεοδωρίδου.
Η ΜοΠρο έχει έδρα την Πανεπιστημιούπολη Σερρών και απευθύνεται σε φοιτητές των τμημάτων των Σερρών, της Κατερίνης και του Κιλκίς.
Στόχος της ΜοΠρο είναι η ισότιμη πρόσβαση στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες Φοιτητών Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων με μαθησιακές δυσκολίες, μέσα από την προσαρμογή του περιβάλλοντος εκπαίδευσης, την αξιοποίηση υποστηρικτικών τεχνολογιών πληροφορικής και την παροχή υπηρεσιών διευκόλυνσης της πρόσβασης στους χώρους και στη γνώση.
Ποιοί εγγράφονται στη ΜοΠρο:
Στη ΜοΠρο εγγράφονται φοιτητές/τριες με: ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, δυσορθογραφία, δυσαριθμησία κ.ά.), αισθητηριακές αναπηρίες (οπτική αναπηρία, κώφωση/βαρηκοΐα), κινητικές αναπηρίες, προβλήματα λόγου και ομιλίας. Επίσης, η Μονάδα ΜοΠρο συμμετέχει στην πολυτροπική ηλεκτρονική βιβλιοθήκη AMELib που έχει δημιουργηθεί στα πλαίσια του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β.).Για την είσοδο στην υπηρεσία παρέχεται προσωποποιημένη πρόσβαση.
Υποστηρικτικές Τεχνολογίες Πληροφορικής (ΥΤ)
Στη Βιβλιοθήκη της Πανεπιστημιούπολης Σερρών έχει εγκατασταθεί πρόσφατα τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμός και λογισμικά για την υποστήριξη των φοιτητών της ΜοΠρο, όπως Οθόνη και εκτυπωτής Braille με καμπίνα μείωσης θορύβου, συσκευή παραγωγής ανάγλυφων γραφικών, σύστημα μεγέθυνσης κλειστού κυκλώματος με οπτική αναγνώριση εγγράφων και δυνατότητα εκφώνησης, φορητό σύστημα μεγέθυνσης, πληκτρολόγιο μεγάλων πλήκτρων Big Keys & συμβατό πλέγμα απομόνωσης πλήκτρων, βραχίονες στήριξης διακοπτών & περιφερειακών συσκευών, λογισμικό ανάγνωσης και μεγέθυνσης οθόνης, λογισμικό μετατροπής κειμένου σε ομιλία, λογισμικό ανάγνωσης βιβλίων Daisy κ.ά.
Η δράση της ΜοΠρο είναι σημαντική για την πόλη των Σερρών γιατί δημιουργείται στην Πανεπιστημιούπολη Σερρών ένας κόμβος συζήτησης και επεξεργασίας θεμάτων ψηφιακής προσβασιμότητας που παρακολουθεί τις σχετικές ερευνητικές προσπάθειες στις άλλες ελληνικές και ξένες Μονάδες Προσβασιμότητας συμβάλλοντας στην διάχυση της γνώσης και της καινοτομίας στον τομέα αυτό.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα ή διαβάστε την σχετική δημοσίευση στο 11ο Νewsletter (Ιούλιος 2021) της Δομής Ομπρέλα
Πηγή: serrespost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου