Στην εμπόλεμη Υεμένη η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε στα μέσα Αυγούστου, αν και στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, όπου μαίνονται συγκρούσεις από το 2014, πολλά παιδιά δεν μπορούν να πάνε σχολείο.
Ακόμη και όσα τα καταφέρνουν συχνά στερούνται τα βασικά: καρέκλες, γραφεία ή τουαλέτες, όπως στο σχολείο Αλ Τουλάγια στην πόλη Τάεζ.
"Μια μέρα κάνουμε μάθημα στο πάτωμα, μια άλλη στη στέγη και καμιά φορά στον δρόμο", δηλώνει ο Λέιτ Κάμελ, ένας 12χρονος μαθητής. "Πάνε τέσσερα χρόνια που περιμένουμε να κάνουμε μάθημα σε κανονικό σχολείο", διηγείται.
Από την αρχή του πολέμου στην Υεμένη περισσότερα από 2.500 σχολεία έχουν καταστραφεί ή μετατραπεί σε καταλύματα για πρόσφυγες ή στρατιωτικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Πριν την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού περίπου δύο εκατομμύρια παιδιά δεν είχαν εγγραφεί σε σχολείο, επεσήμανε ο οργανισμός, ενώ προειδοποίησε ότι λόγω της υγειονομικής κρίσης ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.
Εγκαταλείπουν το σχολείο
Οι περίπου 900 μαθητές του σχολείου αλ Τουλάγια πληρώνουν 700 ρεάλ (ένα δολάριο) ο καθένας για τα ετήσια δίδακτρα.
Η κυβέρνηση της Υεμένης δεν είναι σε θέση να προσφέρει βοήθεια, εξηγούν οι υπεύθυνοι του σχολείου. Τα δίδακτρα χρησιμοποιούνται για να πληρώνεται το ενοίκιο του γκρίζου κτιρίου, που δεν έχει παράθυρα ή αποχετευτικό σύστημα.
Πολλοί μαθητές εγκαταλείπουν στη μέση της χρονιάς.
"Χάνουμε μαθητές διότι μας λείπουν τα βασικά, όπως τουαλέτες ή καρέκλες", δηλώνει ο Αμπντελγάνι Μιγιούμπ διευθυντής του σχολείου. "Τα περισσότερα μαθήματα γίνονται έξω".
Και καθώς στο σχολείο φοιτούν περισσότερα παιδιά από όσα προβλέπεται, οι μαθητές "αρρωσταίνουν συνέχεια", όπως καταγγέλλει η δασκάλα Άσια Αμίν Άχμαντ.
Η Τάεζ, την οποία πολιορκούν οι σιίτες αντάρτες Χούθι από το 2015, είναι μια από τις πόλεις που έχει επηρεαστεί περισσότερο από τον πόλεμο. Περιστοιχισμένη από βουνά, με περίπου 600.000 κατοίκους έχει βομβαρδιστεί επανειλημμένα από τους Χούθι.
Τρίτο κύμα
Οι 30 εκατομμύρια κάτοικοι της Υεμένης, που εδώ και χρόνια πλήττονται από τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν και την εξάπλωση της covid-19.
Τον Αύγουστο οι αρχές είχαν προειδοποιήσει για ένα τρίτο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού σε μια χώρα όπου οι υποδομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες, ενώ οι μάσκες θεωρούνται είδος πολυτελείας.
Περίπου 8.000 κρούσματα covid-19 και περισσότεροι από 1.470 θάνατοι έχουν καταγραφεί επισήμως στην Υεμένη, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος, εκτιμά ο ΟΗΕ, ο οποίος υπογραμμίζει την απουσία διαγνωστικών τεστ.
Οι δύο τελευταίες σχολικές χρονιές ήταν πολύ πιο σύντομες λόγω της πανδημίας, επεσήμανε από την πλευρά της η Unicef. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού δημιουργήθηκαν "προβλήματα στην εκπαίδευση περίπου 5,8 εκατομμυρίων μαθητών του δημοτικού και του γυμνασίου περιλαμβανομένων 2,5 εκατομμυρίων κοριτσιών".
Εξάλλου περισσότεροι από 170.000 εκπαιδευτικοί, δηλαδή τα δύο τρίτα των εκπαιδευτικών της χώρας—δεν λαμβάνουν μισθό τακτικά εδώ και τέσσερα χρόνια λόγω του πολέμου.
Σύμφωνα με τη Unicef λόγω αυτών των παραγόντων άλλα 4 εκατομμύρια παιδιά ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην πρόσβασή τους στην εκπαίδευση.
Πηγή: ΑΜΠΕ via capital
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου