Από το Λύκειο και το σχολικό περιβάλλον θα μπορούσε να ξεκινά η συμμετοχή των νέων στα κοινά και στα τοπικά συμβούλια νεολαίας, καθώς μαθητές και μαθήτριες ηλικίας από 15 ως 18 χρονών βρίσκονται ήδη σε μια πρώτη φάση κινητοποίησης και μια τέτοια τάση θα μπορούσε να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά. Την άποψη αυτή εκφράζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Στατιστικής, διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Χατζηπαντελής με αφορμή την έναρξη έρευνας που απευθύνεται σε νέους ηλικίας 15 έως 28 ετών για την επανασύσταση των Τοπικών Συμβουλίων Νεολαίας.
Ο κ. Χατζηπαντελής επισημαίνει ότι το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας από το 2006 παρακολούθησε τη γέννηση του θεσμού των Τοπικών Συμβουλίων Νεολαίας, όμως αργότερα ο θεσμός βρέθηκε να μην λειτουργεί. «Αρχικά προβλεπόταν σε πρώτη φάση να γίνει μια ανοιχτή προκήρυξη ώστε όποιος θέλει να δηλώσει υποψηφιότητα για να γίνουν εκλογές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα λίγοι να ενδιαφερθούν και εκείνοι που ενδιαφέρθηκαν τελικά φάνηκε ότι ήταν δύο κατηγοριών: είτε ήταν στελέχη των κομμάτων και των κομματικών νεολαιών που ήθελαν να εμφανίσουν μια εικόνα του κόμματος και της παράταξής τους, είτε ήταν συγγενείς διαφόρων που θέλαν να χρησιμοποιήσουν κάτι τέτοιο ως εφαλτήριο για άλλες θέσεις. Γι αυτό δεν λειτούργησε ο θεσμός, για να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτό συνέβη γιατί είναι η συγκρότηση ενός τέτοιου θεσμού που πρέπει να ξεκινάει από κάτω προς τα πάνω» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η έρευνα άρχισε μετά το Πάσχα
Η έρευνα του Εργαστηρίου που άρχισε, λίγο μετά το Πάσχα, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, αναμένεται να δώσει στοιχεία και πληροφορίες για την ενεργοποίηση των νέων και τις πολιτικές τους αξίες ώστε, στη συνέχεια να διατυπωθούν προτάσεις για τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων που θα δώσουν το «φιλί της ζωής» στα Τοπικά Συμβούλια Νεολαίας.
«Υπάρχουν κάποια συγκροτημένα Συμβούλια Νεολαίας αλλά το ζητούμενο είναι να συγκροτηθούν παντού και να μπορούν να λειτουργούν εκφράζοντας τους νέους και προβάλλοντας εκείνα τα θέματα που απασχολούν τη νεολαία κάθε περιοχής» σχολιάζει ο κ. Χατζηπαντελής. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι θα έπρεπε να αλλάξει ο τρόπος εκλογής των συμβουλίων και σε αυτά να συμμετέχουν αρχικά μαθητές από κάθε Λύκειο μιας περιοχής, και στη συνέχεια φοιτητές και φοιτήτριες αλλά και εργαζόμενοι νέοι και εργαζόμενες νέες.
Τελικά οι νέοι δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική;
Στο ερώτημα αν τελικά οι νέοι και οι νέες δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική, ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Στατιστικής του ΑΠΘ απαντά με νόημα: «Ποτέ δεν λέμε ότι ο πολίτης δεν ενδιαφέρεται. Οι θεσμοί οφείλουν να κάνουν εκείνες τις ενέργειες που θα ενθαρρύνουν τον πολίτη να συμμετέχει. Δεν λέει ένας θεσμός ότι οι πολίτες είναι αδιάφοροι. Αντιθέτως προσπαθεί να δημιουργήσει εκείνες τις δομές και τις λειτουργίες που θα κάνουν τους πολίτες να ενδιαφερθούν. Γι αυτό, άλλωστε, πάντοτε στην αυτοδιοίκηση τουλάχιστον υπάρχουν σχέδια συμμετοχικών θεσμών».
Σε αυτούς περιλαμβάνονται τα συμβούλια γειτονιάς, οι δημοτικές επιτροπές παιδείας, λειτουργίες που προβλέπουν να γίνονται δημόσιες παρουσιάσεις, νόμοι για τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, διαβουλεύσεις σε τοπικό επίπεδο κ.α. «Πρόθεση όλων είναι προφανώς να ενεργοποιούνται συμμετοχικοί θεσμοί στην αυτοδιοίκηση» λέει και προσθέτει ότι «το υπουργείο εσωτερικών είναι ανοιχτό είναι σε τέτοιου είδους συζητήσεις και προτάσεις».
Υπάρχει ήδη κινητοποίηση και ενδιαφέρον για την έρευνα
Σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή της έρευνας του ΑΠΘ, οι κατηγορίες ερωτημάτων σχετίζονται με το πόσο κάποιος εμπιστεύεται τους θεσμούς, πόσο γνωρίζει για την πολιτική που ασκείται στο επίπεδο της νεολαίας, ποια είναι τα θέματα με τα οποία θα ήθελε ο ίδιος να ασχοληθεί ο δήμος του, προβλήματα της περιοχής όπως οι υποδομές, οι ελεύθεροι χώροι και οι συγκοινωνίες. Ο κ. Χατζηπαντελής τονίζει ότι το ζητούμενο είναι η ενεργοποίηση των νέων, η παρακολούθηση του συστήματος των αξιών τους και των αντιλήψεών τους για τη δημοκρατία ενώ εκτιμά ότι ήδη υπάρχει μια κινητοποίηση στην ερευνητική διαδικασία και ένα ενδιαφέρον από την πλευρά των νέων. Υπάρχει, μάλιστα, το ενδεχόμενο επέκτασης της έρευνας από την Κεντρική Μακεδονία σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει ότι τα συμβούλια των νέων θα μπορούσαν να αποτελούν επιτροπές διαβούλευσης σε τοπικό επίπεδο». «Αντί να μαζεύονται δέκα άνθρωποι και να κοιτάει ο ένας τον άλλον, λέγοντας ότι πάσχουν από αρμοδιότητες και πόρους, μπορεί να λειτουργήσει τοπικά η δημοκρατία, να κινητοποιηθούν οι νέοι και να δουν τα προβλήματα του τόπου τους. Ας ξεκινήσουμε από τα απλά και καθημερινά θέματα και μετά βλέπουμε» σχολίασε.
Π.Γιούλτση
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου