Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Τι διαβάσαμε σήμερα: έρευνες, διαμαρτυρίες και σχολεία

Αναπηρία – δικαιώματα 

Αγανάκτηση για την άρνηση της υποδιευθύντριας του Κέντρου Υγείας Λευκίμμης, να κάνει δεκτή τη νόμιμη πρόσληψη ειδικευόμενου γιατρού χειρουργικής στο Κέντρο Υγείας Λευκίμμης. με την αιτιολογία ότι πάσχει από κώφωση και δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Η ΕΣΑμεΑ έστειλε επείγουσα επιστολή διαμαρτυρίας, όπως και ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρίας Κέρκυρας, στον υπουργό Υγείας, καταγγέλλοντας τη διάκριση και ζητώντας την άμεση έγκριση της πρόσληψης του εν λόγω ιατρού στο Κέντρο Υγείας Λευκίμμης, καθώς και τις κατάλληλες εύλογες προσαρμογές. 

Την ίδια ώρα, η ΕΣΑΜΕΑ ζητά την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας, για την άμεση προκήρυξη των θέσεων του ν. 2643/98 για το δημόσιο τομέα που εκκρεμούν, καθώς και των θέσεων των ειδικών προκηρύξεων για τους τυφλούς τηλεφωνητές και τους τυφλούς δικηγόρους, καθώς προειδοποιεί ότι βρίσκονται σε κίνδυνο 2.000 θέσεις εργασίας για άτομα με αναπηρία. 

Παραβίαση των διεθνών συμβάσεων στην κράτηση ατόμου με ειδικές ανάγκες καταγράφει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), καθώς διαπίστωσε πως οι συνθήκες κράτησής διαβητικού ατόμου σε αναπηρικό αμαξίδιο στις φυλακές Διαβατών ήταν όχι μόνο ακατάλληλες, αλλά και οι δικαστικές αρχές δεν έλαβαν υπόψη τις σχετικές καταγγελίες του. Περισσότερα για την υπόθεση που ξεκίνησε το 2013 με τη σύλληψη του ατόμου, θα βρείτε εδώ

Στη Βουλή 

Ερώτηση προς τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας κατέθεσε ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Δημήτρης Κούβελας, ζητώντας να αρθεί μία αδικία που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. 

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 11/2014, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε να εντάξει, για πρώτη φορά, τη δυσλεξία ως διαταραχή της μάθησης από παιδική ηλικία στο "Γενικό Πίνακα Νοσημάτων, Παθήσεων και Βλαβών", οδηγώντας στον αποκλεισμό των υποψηφίων με δυσλεξία από τη δυνατότητα ένταξης τους στις παραγωγικές σχολές, στρατιωτικές και σωμάτων ασφαλείας. Διαβάστε για την υπόθεση εδώ

Σχολεία.

Από τον προσωπικό λογαριασμό της κας. Βελανοπούλου στο facebook ενημερωθήκαμε ότι κατά το σχολικό έτος 2019-2020 οι μαθητές/τριες του Α1 του ΓΕΛ Σίνδου με υπεύθυνο καθηγητή τον Κυριαζή Δημήτριο, μελέτησαν τη Νοηματική Γλώσσα και την κουλτούρα των κωφών γενικότερα. Ο τίτλος του προγράμματος ήταν «Άκουσέ το αλλιώς» και οι συμμετέχοντες έμαθαν βασικά νοήματα στη Νοηματική, ενώ μελέτησαν σε ομάδες και διάφορες πτυχές της κουλτούρας των κωφών. Κορύφωση του προγράμματος ήταν η επίσκεψη της ομάδας εργασίας στο Γυμνάσιο-Λύκειο Κωφών στο Πανόραμα, όπου παρουσίασαν στους εκεί κωφούς και βαρήκοους μαθητές και μαθήτριες πληροφορίες γύρω από τη Σίνδο και το σχολείο τους στη νοηματική γλώσσα που είχαν μάθει έως τότε. Δείτε ένα βίντεο της δράσης εδώ


Για το Ειδικό Σχολείο Κισάμου μίλησαν σε ραδιοφωνική εκπομπή η Βάσω Πανδή, Διευθύντρια του σχολείου, καθώς και ο υπεραθλητής Κώστας Βαρουχάκης. Το σχολείο ιδρύθηκε το 2009 αλλά άρχισε να λειτουργεί το 2011. Οι μαθητές μπορούν να εγγραφούν, πριν συμπληρώσουν το 16ο έτος της ηλικίας τους και η φοίτηση διαρκεί έξι χρόνια. Το ΕΚ έχει τρία εργαστήρια, κηπουρικής, χειροτεχνίας και μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής. Διδάσκονται επίσης γλώσσα, επαγγελματική αγωγή, μουσική, πληροφορική, γυμναστική και εικαστικά. Η κα Πανδή στάθηκε στη νεοσύστατη αίθουσα αισθητηριακής ολοκλήρωσης που φτιάχτηκε στον χώρο, η οποία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της την επόμενη εβδομάδα, επισημαίνοντας οτι το σχολείο υποστηρίζει συνολικά 12 μαθητές και μαθήτριες, μαθητές με αυτισμό, με εγκεφαλική παράλυση, με άλλα σύνδρομα. Διαβάστε περισσότερα εδώ


Ένα άλλο σχολείο, αυτό στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, απασχόλησε την επικαιρότητα αυτήν την εβδομάδα. «Ο καθηγητής Μαθηματικών Πέτρος Δαμιανός τελείωσε την παράδοση. Ο ηχολήπτης – κάμεραμαν – φλορ μάνατζερ – υπεύθυνος μοντάζ – γενικός τεχνικός διευθυντής και πάνω απ’ όλα μουσικός του σχολείου, Νίκος Καραντοσίδης, πήρε το υλικό, διόρθωσε, έκοψε, έραψε, ίσιωσε, καθάρισε ήχο και εικόνα, γενικά σουλούπωσε το βίντεο και στη συνέχεια το «φόρτωσε» στο ειδικό πρόγραμμα στο λάπτοπ. Οι μαθητές στα κελιά τους ήταν ήδη συντονισμένοι στο σωστό κανάλι. Η πρώτη εκπομπή του «ΠΡΟΣπαθώντας ΤV» ήταν γεγονός.» Κι έτσι, η αίθουσα διδασκαλίας «Διονύσιος Σολωμός» μετατράπηκε σε τηλεοπτικό στούντιο. 

Έρευνες 
Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την υποστήριξη του καθηγητή Πνευμονολογίας Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, διεξήγαγε πανελλαδική έρευνα με σκοπό τη διερεύνηση της συμμόρφωσης των παιδιών στα μέτρα ατομικής υγιεινής, τη δυναμική τους στην υπερμετάδοση της πανδημίας και την επίδραση της αναστολής των σχολικών μονάδων στις εκπαιδευτικές, κοινωνικές, οικονομικές και ψυχολογικές παραμέτρους. Διαβάστε τα βασικά συμπεράσματα εδώ

Έρευνα που πραγματοποίησε η devolo Greece σε συνεργασία με το InfoKids.gr κατέδειξε τα χαμηλά επίπεδα κινείται του ποσοστούό των Ελλήνων γονέων που έμειναν ικανοποιημένοι από την τηλεκπαίδευση, ιδίως όσον αφορά τις τάξεις του Δημοτικού. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο cnn.gr διεξήχθη το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και τέλος Νοεμβρίου του 2020, μεταξύ των επισκεπτών του InfoKids.gr, και ενώ ήταν σε πλήρη λειτουργία η τηλεκπαίδευση λόγω και του 2ου lockdown. 

Ακούμε

Μέσα από τις φωνές των παιδαγωγών της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης, του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που χρηματοδοτείται από το Early Childhood Program του Open Society Foundations, οι ακροατές του Bobos Family Radio έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν μύθους του Αισώπου και λαϊκά παραμύθια από όλο τον κόσμο. Συντονιστείτε Τρίτη και Σάββατο στις 14.00 και 20.30. 


Εκδηλώσεις. 

Επιμορφωτική εκδήλωση με θέμα «Ρύπανση από πλαστικά» διοργανώνεται την Τετάρτη 20/1/2021, και ώρες 6.30-9.00 μμ. με την συνεργασία 20 Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) και 19 Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων από Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

​Tο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ και η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος συνδιοργανώνουν στις 23-25 Απριλίου 2021 διαδικτυακά το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Εκπαίδευση και Πολιτισμός στον 21ο αιώνα» σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών. Μεταβείτε στον ιστότοπο του συνεδρίου για αναλυτικότερες πληροφορίες. 

Τα νέα των φορέων. 

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» στηρίζει παιδιά σε απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων στα Άγραφα αλλά και στα Δίκαια του Έβρου παρέλαβαν τάμπλετς από το «Μαζί για το Παιδί» για να καλύψουν τις ανάγκες τηλε-εκπαίδευσης. 

Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της Σοφίας Παπαδοπούλου, πρόσφυγες από τις δομές της Βόλβης και του Βαγιοχωρίου που συμμετείχαν σε πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), εκφράστηκαν δημιουργικά με πινέλα και χρώματα και οι ζωγραφιές τους μπορεί να μην μπόρεσαν να πάρουν τη μορφή έκθεσης, αφού το δεύτερο κύμα του κορονοϊού ανέτρεψε τα σχέδιά των ανθρώπων του ΔΟΜ, αλλά έγιναν ημερολόγιο δίνοντας το δικό τους στίγμα σε κάθε έναν από τους 12 μήνες του νέου έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου