Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Ξεκινά το μεγάλο σόου με τα gadgets της υγείας

Το Global Grad Show είναι ένα διαρκές πρόγραμμα που δημιουργήθηκε πριν από έξι έτη, με στόχο να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων τεχνολογιών σε τομείς όπως η αρχιτεκτονική και το περιβάλλον, αλλά κυρίως στον τομέα της υγείας. Τις τεχνολογίες αυτές αναπτύσσουν κυρίως μεταπτυχιακοί φοιτητές από όλο τον κόσμο και παρουσιάζονται στο πλαίσιο του Dubai Design Week, που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Ντουμπάι στα μέσα Νοεμβρίου. Στόχος είναι να γίνουν γνωστές αυτές οι ερευνητικές προσπάθειες και να συγκεντρώσουν επενδυτικό ενδιαφέρον για να περάσουν σε εμπορική φάση ή για να βελτιωθούν περαιτέρω. Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times το ίδιο το πρόγραμμα έχει έναν κουμπαρά στον οποίο υπάρχουν περίπου 2 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων διατίθεται σε ερευνητικές προσπάθειες που κρίνεται ότι έχουν εμπορικό μέλλον. 

Οι φετινοί σταρ 
Ο Κολμ Φλιν, μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου του Λίμερικ, στην Ιρλανδία, δημιούργησε μια ζώνη ρούχων την οποία ονόμασε FallSafe. Όπως λέει και το όνομά της (ασφαλής πτώση) η ζώνη προσπαθεί να προστατέψει εκείνους που τη φορούν από χτυπήματα που είναι πιθανό να υποστούν όταν χάνουν την ισορροπία τους και πέσουν κάτω. Η ζώνη έχει αισθητήρες που διαπιστώνουν ότι το άτομο που τη φορά χάνει την ισορροπία του και σε κλάσματα του δευτερολέπτου ξεδιπλώνεται ένας αερόσακος, με στόχο να περιορίσει τη ζημιά από την πτώση, ειδικά στην περιοχή των ισχίων. Η ζώνη απευθύνεται σε ηλικιωμένους και άτομα που για διαφόρους λόγους έχουν κινητικά προβλήματα και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πτώσεων. 

Ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του Ινστιτούτου Τέχνης και Σχεδίου Samsung στη Νότια Κορέα δημιούργησε το Pause Pillow, το μαξιλάρι που κάνει… παύση στην τεχνολογία και ειδικά σε εκείνη που εμποδίζει κάποιον να έχει έναν ομαλό ύπνο. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών στο κρεβάτι και ειδικά χρήση του Internet συνδέεται άμεσα με τον κακό ύπνο. Το μαξιλάρι έχει αισθητήρες που αντιλαμβάνονται από τις κινήσεις και το βάρος του κεφαλιού αν κάποιος χρησιμοποιεί μια ηλεκτρονική συσκευή και σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιεί έναν μηχανισμό που μπλοκάρει το ασύρματο δίκτυο (wi-fi) ή ακόμη και το σήμα του κινητού τηλεφώνου, ώστε να σταματήσει κάποιος να σερφάρει στο Internet και να κοιμηθεί. 

Η Τάιρα Κόσλοου, από το Πανεπιστήμιο Χάντερσφιλντ στη Βρετανία, δημιούργησε έναν μηχανισμό που ελέγχει το σάκχαρο. Ο μηχανισμός έχει τη μορφή σκουλαρικιού, το οποίο κάνει συνεχώς τους απαραίτητους ελέγχους, τοποθετημένο στο αυτί του ασθενούς. 

Ο Λίγιε Ζανγκ, του Πολυτεχνείου στο Μιλάνο, δημιούργησε το Catcher, μια κάμερα που φορά κάποιος στον λαιμό σαν κολιέ, η οποία αναγνωρίζει τη νοηματική γλώσσα και μπορεί να εκφωνεί τις λέξεις που κάνει κάποιος με νοήματα ώστε τα άτομα με προβλήματα ομιλίας να μπορούν να επικοινωνούν.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα gadgets που θα παρουσιαστούν στο φετινό Global Grad Show ξεχωρίζουν: 
• Eνα μόνιτορ που παρακολουθεί ένα νεογέννητο κατά την διάρκεια του ύπνου και ειδοποιεί τους γονείς όταν διαπιστώνει ότι κάτι δεν πάει καλά για να σπεύσουν να δουν τι συμβαίνει. 
• Μια συσκευή που ελέγχει την εγκεφαλική λειτουργία ενός ατόμου, ώστε να ειδοποιεί για επερχόμενες επιληπτικές κρίσεις 
• Μια συσκευή που φορά κάποιος στο χέρι του όταν ψωνίζει σε σούπερ μάρκετ και ελέγχει τα τρόφιμα που βάζει στο καλάθι, ειδοποιώντας τον χρήστη του αν έχει τοποθετήσει σε αυτό πολλές ανθυγιεινές τροφές.

Πηγή: Protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου