Πλήθος διαδικτυακών εκθέσεων, ψηφιακών μαθημάτων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων έχει οργανώσει το ΝΟΗΣΙΣ.
Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ είναι το σημαντικότερο τεχνολογικό μουσείο στην Ελλάδα και έχει ως στόχο να προβάλλει στο ευρύ κοινό τον τεχνικό πολιτισμό και τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας. Με αρχιτεκτονικό σχεδιασμό που ακολούθησε τις αρχές της βιοκλιματικής και πανοραμική θέα στον Θερμαϊκό Κόλπο και την πόλη της Θεσσαλονίκης, το εντυπωσιακό κτίριο ενσωματώνεται απόλυτα στο φυσικό περιβάλλον.
Δείτε το ψηφιακό πρόγραμμα που προτείνει το ΝΟΗΣΙΣ:
-«ComputeRevolution - Η εξέλιξη των υπολογιστών»
Έχετε χρησιμοποιήσει Spectrum ή Commodore; Έχετε παίξει με Atari ή Nintendo; Η μήπως δεν έχετε ακούσει ποτέ γι’ αυτά; Ελάτε στο ΝΟΗΣΙΣ για να θυμηθείτε οι παλιότεροι και να μάθετε οι νεότεροι.
Ακολουθήστε τη χρονογραμμή και χαθείτε στον μαγευτικό κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των παιχνιδομηχανών βλέποντας την εξέλιξή τους μέσα στα χρόνια.
Παρακολουθήστε στιγμιότυπα από τα δημοφιλέστερα video games και παίξτε σε πραγματικά arcades.
Θυμηθείτε διαφημίσεις από μια άλλη εποχή και φυλλομετρήστε τεύχη του Pixel, του PCMaster και του User.
Δείτε τον γίγαντα ΙΒΜ 1620, τον πρώτο υπολογιστή που ήρθε στην Βόρεια Ελλάδα, μεγέθους δύο δωματίων.
Τώρα, περισσότερο από ποτέ, το ΝΟΗΣΙΣ , μας ξεναγεί διαδικτυακά στον κόσμο των υπολογιστών. Στο ψηφιακό μας περιβάλλον που συνεχώς προεκτείνεται», τονίζεται.
*Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ σε συνεργασία με την ομάδα Retroclub, οργάνωσαν αυτή την έκθεση η οποία αφορά την ιστορική εξέλιξη των υπολογιστών και των παιχνιδομηχανών. Η έκθεση παρουσιάστηκε στο κοινό το 2015, στην αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του ΝΟΗΣΙΣ.
Σύνδεσμος περιήγησης: http://digital-in.info/Computer-Revolution
-Αρχαία Κινεζική Τεχνολογία στο Νόησις: Μια μοναδική περιήγηση στην Αρχαία Κινέζικη Επιστήμη και Τεχνολογία
Στην έκθεση ή παρουσιάζονται μοναδικά παραδείγματα σχετικά με το χαρτί, την τυπογραφία, τη μαγνητική πυξίδα, την πυρίτιδα, την πορσελάνη, τη μεταξουργία, τη χύτευση, τους αστρολάβους, τα πλοία, τα όργανα μέτρησης και άλλα, αναδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κινέζικου πολιτισμού σε πολλά πεδία και ενισχύοντας ταυτόχρονα την άποψη ότι ο σύγχρονος κόσμος αποτελεί προϊόν σύνθεσης των επιτευγμάτων της Ανατολής και της Δύσης.
Περιλαμβάνονται μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού, ενός από τους αρχαιότερους στον κόσμο, που αφορούν σε διάφορα γνωστικά πεδία, όπως μαθηματικά, φυσική, χημεία, βιολογία, ιατρική, μηχανολογία, αστρονομία κ.ά. Το περιεχόμενο της έκθεσης αναπτύσσεται σε 4 βασικές θεματικές ενότητες: Αστρονομία και Μέτρηση του χρόνου, Ναυσιπλοΐα και Προσανατολισμός, Υφαντουργία και Κέντημα, Κατασκευή χαρτιού και Εκτύπωση.
Επιπλέον, παρουσιάζονται και μοντέλα διαφόρων άλλων σπουδαίων κινεζικών εφευρέσεων, όπως του πρώτου σεισμογράφου του κόσμου (132 μ.Χ.), αρχαίων αγροτικών εργαλείων (πχ, το κινεζικό άροτρο, που δημιουργήθηκε πριν από 5000 χρόνια), του προδρόμου του οδομέτρου, της πρώτης χειράμαξας, που κατασκευάστηκε περίπου έναν αιώνα πριν την αντίστοιχη ευρωπαϊκή κ.ά.
Σύνδεσμος περιήγησης: http://digital-in.info/noesis/act
-Μια ΙΔΕΑ τριών διαστάσεων από το Νόησις και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Η έκθεση ΙΔΕΑ – Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία, αφορά στην εξέλιξη της ελληνικής σκέψης που δημιούργησε μια σειρά επιστημονικών, τεχνικών και καλλιτεχνικών πεδίων. Παράλληλα, πραγματεύεται όλα εκείνα τα τεχνολογικά επιτεύγματα, τα οποία έφεραν τον αρχαίο ελληνικό κόσμο σε ένα παγκόσμια αναγνωρισμένο επίπεδο.
Την παραγωγή, εκμετάλλευση και διαχείριση της έκθεσης έχει το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ. Υποστηρίζεται επιστημονικά από την Εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ). Τη μελέτη και επίβλεψη της έκθεσης ανέλαβε η εταιρεία TETRAGON και υλοποιήθηκε με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2017 η έκθεση ΙΔΕΑ-Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία παρουσιάστηκε στο ΝΟΗΣΙΣ και στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”, στην Αθήνα, από τον Μάρτιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2018.
-Η διάδοση της Αρχαίας Επιστήμης και Τεχνολογίας στο διεθνές περιβάλλον
Όπως επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής του ΝΟΗΣΙΣ, Θανάσης Κοντονικολάου:
«Το ΝΟΗΣΙΣ με τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου καταφέρνει και υλοποιεί το όραμα και στόχο να διαδώσει της Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία στο διεθνές περιβάλλον. Επιδίωξη αποτελεί η παρουσία της έκθεσης στα μεγαλύτερα Μουσεία και Τεχνολογικά Κέντρα, με τα οποία το ΝΟΗΣΙΣ βρίσκεται σε συνεργασία στο πλαίσιο πολλών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που αφορούν στις νέες τεχνολογίες, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Το ΝΟΗΣΙΣ επιτυγχάνει να είναι ένα από τα ελάχιστα τεχνολογικά κέντρα που διαθέτει δική του παραγωγή και έκθεση με μοναδικό αντικείμενο εθνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Συναισθανόμενοι την ευθύνη μας και την αποστολή που αναλαμβάνουμε δέσμευσή μας αποτελεί η συνεχής προσπάθεια προβολής και προώθησης της έκθεσης και η συμβολή μας στη διάχυση της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και τη σύνδεσή της με το σύγχρονο κόσμο και τις καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές».
Η Έκθεση αναλυτικά
Ο σύγχρονος τρόπος παρουσίασης της έκθεσης και η χρήση νέων ψηφιακών μέσων, προκαλεί τους επισκέπτες να γνωρίσουν τον κόσμο της αρχαίας ελληνικής επιστήμης και τεχνολογίας. Απευθύνεται κυρίως σε ομάδες νεανικού και σχολικού κοινού, οικογένειες και μη εξειδικευμένους επισκέπτες, αποτελώντας ένα πολιτιστικό γεγονός για όλους. Με εύληπτο και ψυχαγωγικό τρόπο, μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν για τεχνολογικά επιτεύγματα 3.000-2.000 χρόνων και για επιστημονικούς τομείς, που έδωσαν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και ανάγκες των ανθρώπων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Πλούσιο εποπτικό υλικό και κινούμενες εικόνες (3D), αφηγήσεις αρχαίων προσώπων, ολογράμματα, ήχοι, μικρογραφίες και φυσικά μοντέλα τεχνολογικών ευρημάτων και ανακατασκευών πετυχαίνουν μια πολυδιάστατη ανασύσταση του αρχαίου κόσμου.
Η εκθεσιακή αφήγηση επιτρέπει στον επισκέπτη ελεύθερη περιήγηση στο χώρο, δίνοντας του κάποιες βασικές κατευθύνσεις. Καθώς μπαίνει στο χώρο τον υποδέχεται η εισαγωγική ενότητα με το διαδραστικό χρονολόγιο. Το χρονολόγιο τοποθετεί μια σειρά επιτευγμάτων και τεχνολογικών γεγονότων στο χρόνο, ορίζοντας το φάσμα των περιόδων που πραγματεύεται η ΙΔΕΑ.
Συνολικά η έκθεση πετυχαίνει την ολοκληρωμένη παρουσίαση της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας και επιστήμης, μέσα από μια πληθώρα ερμηνευτικών εργαλείων, που περιλαμβάνουν 27 μικρές οπτικοακουστικές παραγωγές, ένα 12λεπτο ντοκιμαντέρ, διαδραστικές εφαρμογές και 23 εκθέματα-μακέτες.
Περιηγηθείτε on line: https://my.matterport.com/show/?m=5rHaUQEssAV
Πηγή: ΕλευθερίαOnline
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου