Η ακμή, ένα δερματολογικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί εκατομμύρια εφήβους και όχι μόνο, οφείλεται σε πληθώρα παραγόντων, όπως oι κακές διατροφικές συνήθειες, το άγχος και η ακατάλληλη φροντίδα του δέρματος. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Journal of Dermatology.
Η μελέτη, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο 28ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας, στη Μαδρίτη, διαπιστώνει ότι η έκθεση σε ποικίλους παράγοντες χειροτέρεψε την ακμή σε 6.700 συμμετέχοντες, από έξι χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και της Ευρώπης. Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες κατανάλωναν σε καθημερινή βάση γαλακτοκομικά προϊόντα (48,2%) σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν (38,8%). Επίσης, οι περισσότεροι κατανάλωναν αναψυκτικά, χυμούς ή σακχαρούχα σιρόπια φρούτων (35,6%), προϊόντα αρτοποιίας ή σοκολάτα (37%) και γλυκά (29,7%), έναντι εκείνων που δεν κατανάλωναν τίποτε από αυτά (με αντίστοιχα ποσοστά 31%, 27,8%, 19,1%).
Επιπλέον, το 11% των ατόμων με ακμή κατανάλωνε πρωτεΐνη ορού γάλακτος (πρόκειται για το απομεινάρι της πήξης του γάλακτος κατά τη διαδικασία παραγωγής τυριού και η πρωτεΐνη του χρησιμοποιείται σε πολλά συμπληρώματα διατροφής), ενώ μόνο το 7% εκείνων που δεν έπασχαν από ακμή λάμβαναν τέτοιου τύπου πρωτεΐνες. Το 11,9% των ατόμων με ακμή λαμβάνε αναβολικά στεροειδή, ενώ τέτοια καταναλώνονταν μόνο από το 3,2% των ατόμων χωρίς ακμή. Τέλος, η έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση, τα υψηλά επίπεδα άγχους και οι ακατάλληλες πρακτικές φροντίδας του δέρματος, που το «ταλαιπωρούν», παρατηρούνταν συχνότερα σε όσους είχαν ακμή από ό,τι σε όσους δεν είχαν. Το κάπνισμα φάνηκε να μην έχει καμία επίδραση στην ακμή.
Η Μπριζίτ Ντρένο, επικεφαλής ερευνήτρια που διεξήγαγε τη μελέτη εκ μέρους της εταιρείας προϊόντων περιποίησης Vichy, εξήγησε ότι η ακμή συνιστά έναν από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους αποφασίζει κανείς να επισκεφθεί έναν δερματολόγο. Συχνά, η εμφάνισή της έχει σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις στους πάσχοντες, επηρεάζοντας την αυτοεκτίμησή τους. Τα άτομα με ακμή παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα άγχους συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, αισθάνονται κοινωνικά απομονωμένα και είναι λιγότερο πιθανό να προσληφθούν για εργασία.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου